„În inima fiecărui român este o Basarabie”. În 1940, o familie de basarabeni se refugia peste Prut și dădea României un mare violonist și o actriță: Descendenta acestora, pentru PRIMA dată la Chișinău
A ajuns zilele trecute pentru prima dată în viață la Chișinău și a sărutat, printre lacrimi, pământul basarabean, pe care îl iubește fără să-l fi văzut vreodată, numai din povestirile familiei.
Este vorba de actrița Ioana Pavelescu din România, care locuiește de mai bine de 20 de ani la New York și este fiica actriței Corina Constantinescu, născută la Nisporeni, în 1919.
Corina Constantinescu a absolvit Conservatorul din România, a activat la Teatrul Mic din București, interpretând diverse roluri memorabile, inclusiv pe cel al mamei lui Nică în filmul „Amintiri din copilărie”, în regia Elisabetei Bostan.
Mizeul Național al Literaturii Române nota recent că filmul și teatrul românesc îi datorează multe nu numai pentru că a fost o mare frumusețe, cât mai ales pentru talentul său extraordinar. Corina Constantinescu a jucat pe scena Teatrului Mic şi a fost bună prietenă cu Petre Ţuţea, Liviu Ciulei, Clody Berthola, Jenny Acterian. Soţia doctorului Mihai Pavelescu, sora lui Mihai Constantinescu, cumnata pictorului Paul Gherasim, eleva Mariettei Sadova, fina lui Liviu Rebreanu, prietena lui Puiu Cotruș, Nicolae Bellu, Radu şi Adela Petrescu, Brânduşa şi Alexandru Enăceanu, Alexandru Paleologu, Mircea Horia Simionescu, Ada Ioanid, Ioana Sturdza şi mulţi alţii din aceeaşi familie spirituală.
Familia Constantinescu-Pavelescu, cununată de Liviu Rebreanu
„A fost româncă, monarhistă convinsă, fiică a Basarabiei, pământ pe care l-a iubit şi plâns toată viaţa. A visat întotdeauna la o renaştere a poporului român şi a crezut neclintit în valorile şi puterea acestei naţiuni, chiar şi atunci când totul părea sau pare să fie fără speranţă”.
„Soldatul lui Stalin” și lista pentru refugiați
În vârstă de 63 de ani, fiica ei, Ioana Pavelescu, a ținut să ajungă neapărat la Nisporeni, să calce pe pământurile unde a copilărit mama, unchiul și mătușa ei, alături de bunici. Familia Constantinescu s-a mutat ulterior la Chișinău, unde tatăl lucra în calitate de inspector financiar, cele două fiice învățau la Liceul „Regina Maria”, iar fiul, Mihai Constantinescu, era un violonist promițător la liceul de muzică, remarcat până și de celebrul violonist rus David Oistrakh.
Ioana Pavelescu
În 1940, când Basarabia era ocupată de sovietici, familia Constantinescu nu se regăsea pe lista românilor care urmau a se refugia în Regat. Atunci, tatăl și-a luat băiatul care, deși avea doar 13 ani, era un violonist apreciat la Moscova, și s-a dus la soldatul responsabil cu acele liste. După o discuție în care Mihai a refuzat categoric să meargă la Moscova pentru a-și continua studiile, soldatul a înscris familia Constantinescu „cu creionul chimic” în lista care le permitea să se refugieze peste Prut.
„Pe cuvântul meu de soldat al lui Stalin”, era fraza repetată des în România de familia Constantinescu din Basarabia, atunci când se povestea despre plecarea din anul 1940 de la Chișinău.
„Nu mă duc cu pașaport la mine în țară”
„Mama nu a mai revenit niciodată de atunci. A murit cu Basarabia în gură (în 2007 – n.r.). Astea au fost ultimele ei cuvinte. Vă dați seama cât de mult iubesc acest pământ, nevăzându-l niciodată, numai din povestirile familiei... Dar mama a spus: eu nu mă duc cu pașaport la mine în țară”, își amintește și plânge Ioana Pavelescu.
Ioana Pavelescu, la Chișinău
Singurul din familia Constantinescu care s-a întors la Chișinău a fost violonistul Mihai, între 1966 și 1968, discipol al lui George Enescu.
„A venit să cânte. Era deja violonist cunoscut. Când a ajuns în gara din Chișinău, cu trenul, când a călcat prima treaptă... toți oamenii... se auzea: el e, el e! A cântat din Ciprian Porumbescu la Filarmonică. A fost ceva extraordinar. Îi știu amintirile. Erau emoții mari”, rememorează Ioana.
Ioana Pavelescu și-a luat cu ea și pozele de familie în care mama sa este, micuță, lângă casa de la Nisporeni, apoi împreună cu sora sa – eleve la Liceul „Regina Maria”, familia întreagă etc., dar și o carte cu poezii semnate de mama ei, editată în anul 1938 la Chișinău și prefațată de Ana Negrescu, directoarea de atunci a liceului la care învăța viitoarea actriță a României.
Familia Constantinescu, la Chișinău
Corina Constantinescu și sora ei, eleve la Liceul „Regina Maria” de la Chișinău
„E foarte greu. Sunt pentru prima dată în Basarabia. În inima fiecărui român este o Basarabie. Așa ar trebui să fie”, este convingerea sinceră a Ioanei Pavelescu, cu rădăcini în stânga Prutului.
Ioana Pavelescu, în filmul „Mircea”
DECRETE // Trei consilieri din echipa veche a Maiei Sandu pleacă de la Președinție: Cine va fi noul purtător de cuvânt al instituției prezidențiale
S-a dus cu ambulanța acasă la un pacient și, în loc să-l transporte la spital, i-a recomandat să se adreseze la medicul de familie. Pacientul a decedat în scurt timp, iar felcerul a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei
Parlamentul AMÂNĂ intrarea în vigoare a legii prin care se limitează valoarea tranzacțiilor în NUMERAR între persoanele fizice până la 80 de mii de euro - pentru tranzacțiile de imobile și 40 de mii de euro - pentru automobile