16:45:28 26.12.2024
Stiri

În genunchi, până la etajul doi al unui spital din R. Moldova: Cum a fost rezolvată problema, sesizată de un tânăr aflat în scaun cu rotile

Social 09.11.2018 10:30 Vizualizări2219 Autor: Ziarul National
În genunchi, până la etajul doi al unui spital din R. Moldova: Cum a fost rezolvată problema, sesizată de un tânăr aflat în scaun cu rotile

PERSEVERENȚĂ // Marcel Lemnaru, un tânăr cu dizabilități din Orhei, a „schimbat” spitalul raional, după ce a fost nevoit să ajungă în genunchi până la etajul doi al instituției pentru o consultație medicală

Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului și nu admite nicio restricție sau derogare de la acesta. Ignorarea respectării acestui drept poate fi cauzată, elementar, de lipsa condițiilor de accesibilitate la o instituție medico-sanitară publică și implică, uneori, consecințe letale.

În primăvara anului curent, secretariatul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD) a fost sesizat de Marcel Lemnaru, prin intermediul Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități „Linia Fierbinte - 080010808”.

În sesizarea sa, Marcel comunica faptul că, având consultație programată la un medic specialist din cadrul Spitalului raional Orhei, a fost impus de situație să urce scările în genunchi până la etajul doi, iar șinele abrupte din metal nu le-ar fi putut urca, dacă nu era însoțit de asistentul social. Juridic vorbind, apelantul s-a referit la încălcarea dreptului la ocrotirea sănătății și la accesibilitate conform Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

Pentru o constatare obiectivă a celor invocate de Marcel, secretariatul AOPD s-a deplasat la IMSP Spitalul raional Orhei, unde a evaluat situația și a avut discuții cu Andrei Stratulat, directorul instituției.

Discuția cu directorul spitalului

Ultimul nu a rămas indiferent și a manifestat deschidere pentru a asigura accesibilitatea spitalului și respectarea dreptului la sănătate pentru persoanele cu dizabilități.

În urma acestei discuții, Marcel s-a simțit util și ascultat, devenind persoana cheie care a inițiat un proces de acomodare rezonabilă a spitalului. Marcel se bucura de faptul că rezolvă nu doar problema personală, dar și a celorlalte peste 500 de persoane cu dizabilități locomotorii din orașul Orhei.

Vara trecută, Eugen Rotaru, șeful de gospodărie a spitalului, îl informa că înregistrează progrese la capitolul accesibilitate, iar schița elaborată de colegii de la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova îi este de mare ajutor, întrucât anterior lucrările de construcții proiectate nu se făceau din perspectiva accesibilității.

Așa a fost construită noua infrastructură necesară benefică pentru persoanele cu mobilitate redusă, un pas important la nivel local pentru punerea în aplicare a măsurilor privind incluziunea socială.



Astfel, astăzi, părinții cu copii în cărucioare, vârstincii și persoanele cu dizabilități se bucură de acces neîngrădit la serviciile de sănătate, asigurate prin:

*Instalarea unei rampe de acces în fața spitalului;

*Deschiderea unui cabinet consultativ la parterul spitalului, unde medicul specialist oferă consultație;

*Reconstrucția wc-ului cu uși de dimensiuni ce asigură trecerea scaunului rulant și instalarea barelor de suport rabatabile.

*Instalarea barelor de suport de-a lungul coridorului construit în pantă.

Făcând un bilanț al resurselor investite în aceste proces, perseverența e cea care își face loc pentru cap de listă. E urmată de consecvență și de încrederea pe care s-a bazat parteneriatul. Conștientizam, pe de o parte, că resurse financiare alocate accesibilității nu au fost bugetate, iar pe de altă parte - să aștepți 2019 pentru a recomanda bugetarea acestora ar fi însemnat încă cel puțin jumătate de an întârziere. Vorbind despre avantajele ce pot fi obținute în urma asigurării condițiilor de accesibilitate, administrația spitalului a conștientizat că suma de 30.000 de lei își merită destinația pe deplin.

Astfel, în urma elaborării unei schițe de accesibilitate, expedierii a trei demersuri, organizării a patru vizite de lucru, efectuării apelurilor telefonice lunare – activități întreprinse de AOPD, dar și a identificării resurselor financiare interne, inițierii lucrărilor de construcții și finalizării acestora – activități întreprinse de administrația IMSP Spitalul raional Orhei, s-a demonstrat voință fermă, spirit pro-activ și angajamente respectate pentru asigurarea accesării serviciilor de sănătate de către persoanele cu mobilitate limitată.

Vorbind în una din zilele trecute cu Marcel, tânărul era mândru de ralizare. Astăzi trece cu demnitate pe lângă scările în fața cărora îngenunchease doar câteva luni în urmă. Și, desigur, cu speranța că umilința pe care a trăit-o nu o vor simți și alte persoane cu dizabilități din R. Moldova.

Efortul de advocacy pentru soluționarea acestei situații este susținut în cadrul proiectului finanțat de Fundaţia Est-Europeană în parteneriat cu Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Guvernul Suediei.

Natalia Țurcanu, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md