„Efes Moldova” va PRODUCE bere doar din orz cultivat local
În scurt timp, consumatorii moldoveni vor savura bere produsă exclusiv din orz recoltat în R. Moldova. Și asta pentru că proiectul-pilot de creștere locală a orzului pentru bere, lansat de compania „Efes Moldova” în 2012, se dezvoltă cu pași rapizi.
„Efes Moldova” folosește deja, în proporție de 5%, malț de orz crescut local pentru producerea berii. Restul malţului este importat din Cehia, Germania, Slovacia, Ucraina. Dar nu pentru mult timp, deoarece Programul strategic stabilit de companie pentru următorii 5 ani prevede ca, în 2015, cantitatea de orz necesară pentru producerea berii să fie acoperită în jur de 20% din producție locală, în 2016 de 50%, iar în 2017 – 100%. Altfel spus, în cel mult trei ani, „Efes Moldova” va oferi consumatorilor bere produsă doar din orz autohton.
Ministrul Bumacov laudă inițiativa
Până în prezent, „Efes Moldova” a recoltat peste 1 100 tone de orz pentru bere, o parte din care a fost rezervat pentru a fi folosit ca material semincer de către compania-partener „We Trade” şi agricultorii care se vor alătura proiectului.
Primii interesați de această inițiativă au fost fermierii din nordul țării, participanți la seminarul de instruire în domeniul producerii orzului pentru bere în R. Moldova, organizat de „Efes Moldova” și „We Trade” în comuna Țarigrad, Drochia. Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a ținut să specifice că este foarte mulțumit de modul în care evoluează proiectul. „Orice inițiativă lansată de compania „Efes Moldova” are rezultate concrete. Mă bucură faptul că deja avem primul grup de agricultori care s-a integrat în acest plan de acțiuni și credem că numărul lor va fi în continuă creștere”, a declarat ministrul.
„Efes Moldova” investește în dezvoltarea agriculturii
În partea practică a seminarului, organizatorii au pus în discuție ideea creării unei Asociații a producătorilor orzului pentru bere în R. Moldova. „Scopul acestei asociații constă în extinderea proiectului la nivel național, inclusiv atragerea producătorilor agricoli din toate regiunile țării. Continuăm să investim în dezvoltarea agriculturii moldoveneşti, iar rezultatele colaborării vor fi reciproc avantajoase pentru toate părțile implicate”, a specificat Ludmila Andronic, director afaceri corporative „Efes Moldova”.
Seminarul de la Drochia a fost primul în cadrul Programului strategic de producere locală a orzului pentru bere. În scurt timp urmează întâlniri cu fermierii din alte regiuni.
Milionul mai așteaptă
Între timp, compania are Ușile Deschise pentru toți amatorii de bere bună, inclusiv pentru cei care mai au suspiciuni în privința calității ingredientelor folosite de „Efes Moldova” la crearea berii. Până în acest moment, peste 1 500 de persoane au reușit să constate inexistența așa-zisului praf de bere. Dacă nu sunteți printre ei, atunci nu vă rămâne decât să apelați linia fierbinte 0 800 80 800 și să vă programați la o excursie gratuită la fabrică. Milionul încă mai stă în așteptare.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania