În atenţia autorităţilor: „Contrabanda cu produse din tutun înfloreşte la Nistru şi poate invada R. Moldova!”
Zilele acestea, navigam pe site-urile din regiunea transnistreană şi am dat peste nişte informaţii curioase despre piaţa produselor din tutun din regiune. În context, mi-am amintit că recent am citit şi un material despre schimbările ce vor urma după adoptarea de către Parlament a unui proiect de lege privind această piaţă pe malul drept al Nistrului. Este vorba despre proiectul de lege, aprobat de Guvern pe data de 17 decembrie 2013, care, pe lângă unele prevederi bune, cum ar fi interzicerea fumatului în locurile publice şi în prezenţa copiilor, stabileşte că produsele de tutun, care conţin arome de mentă, vanilie, cofeină, dar şi alţi aditivi, vor fi interzise în R. Moldova, la fel ca şi comercializarea țigărilor slim. În opinia oamenilor care cunosc bine domeniul, în actuala redacţie, acest proiect de lege va conduce la faptul că circa o treime din piaţa legală a ţigaretelor (anume atât ocupă tipurile de ţigarete menţionate mai sus) va fi înlocuită cu produse de contrabandă, iar materialele la care m-am referit mai sus (cele din presa transnistreană) arată cât de îngrijorătoare sunt proporţiile acestui pericol.
Astfel, de pe forumurile de pe care poţi afla adevărul necenzurat despre Transnistria aflăm date destul de interesante despre ООО «Табачная фабрика УкрДнестрГрупп», care, pe data de 20 iunie 2012, a primit licenţă pentru a produce produse din tutun. Iată, spre exemplu, doar o referinţă http://forum.dnestra.com/blog/consumer/4656.html), unde sunt scrise următoarele: „Această firmă importă activ pentru necesităţile sale utilaj, hârtie, folie, carton, clei, filtre pentru ţigarete şi, desigur, tutun. Dar, în decurs de un an şi jumătate de când există firma, în bugetul statului nu a fost vărsată nicio rublă, populaţia RMN nu a văzut ţigarete produse de această fabrică de tutun. Oamenii care trăiesc în apropiere de ea au scris plângeri privind zgomotul îngrozitor şi mirosul ce vine de la fabrică. Fabrica lucrează, dar pentru cine? Cine este protectorul? Unde sunt defalcările la buget? Şi cea mai importantă întrebare: Unde sunt ţigaretele produse? Iar răspunsul este simplu. Dat fiind protecţia din partea eşaloanelor de vârf în structurile de forţă (ГТК, МВД, КГБ), din partea guvernului şi administraţiei prezidenţiale, toată producţia este falsificată şi se exportă în ţările CSI prin contrabandă, fără achitarea taxelor vamale. Pe teritoriul fabricii este pusă la punct producerea de mărci de accize false ale Rusiei, Ucrainei şi Moldovei, care sunt încleiate pe ţigarete de o calitate îndoielnică. Acest tip de activitate a fost activ extins după schimbarea conducerii republicii.
Sub noua conducere în CVT (Comitetul Vamal Transnistrean – n.a.), s-a majorat contrabanda, atât în republică, cât şi peste hotarele ei. La televiziunea de stat şi pe site-urile oficiale ale structurilor de forţă, de nenumărate ori se spune despre încetarea contrabandei, dar, după cum a devenit deja clar, aceasta e pentru poporul simplu, iar în realitate contrabanda se măsoară în producţie de milioane de dolari SUA. După ce Mihail Bergman a căzut în dizgrație, la această fabrică au fost colaboratorii CVT, chipurile, pentru a curma producerea de contrafact. Aceştia au sustras ţigarete şi utilaje. Desigur, aceasta nu a fost reflectat de postul tv de stat „Pervîi Pridnestrovskii”.
Dar de ce acestei fabrici i s-a acordat licenţă, de ce nimeni nu a atras atenţie că s-au importat utilaje pentru fabricarea producţiei din tutun (utilaje, carton, folie, hârtie, clei, filtre, tutun)? Cum aceste mărfuri au părăsit teritoriul RMN cu acordul CVT şi al conducerii acestuia? Cel mai probabil, după ce s-au certat cu Mihail Bergman, autorităţile Transnistriei au decis să preia acest business profitabil în propriile mâini. Şi, posibil, în scurt timp, ne aşteaptă un reportaj de demascare a producerii mărfii contrafăcute, iar soarta de mai departe a fabricii se va încerca să fie ascunsă de noi, deşi ea va continua să lucreze, dar deja nu doar o parte din profit va merge către preşedintele Şevciuk E.V. şi tovarăşul său fidel, Kuzimicev G. Iu., ci totul până la o copeică. Iată de asta republica noastră e numită „gaură neagră” şi aceste acţiuni sub protecţia autorităţilor subminează autoritatea republicii în ochii opiniei publice mondiale”.
Acelaşi site (http://forum.dnestra.com/blog/law/4851.html) publică continuarea istoriei, care, apropo, a ieşit sub denumirea de „Tabacinîi Baron” (Baronul tutunului). Iată ce scrie site-ul în continuarea temei: „Pe data de 25 decembrie 2013, colaboratorii CVT au descins la fabrica de tutun „УкрДнестрГрупп” (oraşul Tiraspol, str. Grebeniţki, casa 1, fostul teritoriul al forţelor speciale „Delta”), care se ocupă cu producerea ţigaretelor contrafăcute sub „acoperişul” fostului reprezentant al preşedintelui RMN în Federaţia Rusă, Monea Bergman şi a primelor persoane din conducerea actuală a RMN. În proces, au fost sustrase circa 14 000 de cutii de ţigarete contrafăcute, de branduri cunoscute: „Marlboro”, „Classic”, „Bond”, „Karelia”, „Фэст”, „Донской табак” etc. cu mărci de accize lipite ale Ucrainei, Belarusului şi Rusiei. În plus, au fost sustrase peste 40 de containere de tutun pentru ţigarete şi accesorii pentru producerea ţigaretelor. Conducătorul neoficial al „УкрДнестрГрупп”, Boris Piciughin, chiar de la începutul „verificării” a fugit din Transnistria.
E posibil ca în scurt timp să fim martorii unui show în mijloacele de informare în masă privind reflectarea în nuanţe eroice a detaliilor acestei operaţiuni de curmare a producerii mărfii contrafăcute, al cărei scop va fi să i se formeze populaţiei RMN iluzia precum că conducerea republicii şi CVT RMN duc o luptă cruntă cu acest rău. În realitate, totul reprezintă o banală împărţire banditească a pieţei criminale de producere a ţigaretelor contrafăcute. Până la aceste evenimente, în anturajul lui Şevciuk E.V., erau două grupări criminale care concurau: una era condusă de Monea Bergman şi de câţiva activişti tenebri cu pondere în spaţiul CSI şi a doua condusă de Ghenadi Kuzimicev şi unii colaboratori de rang înalt din CVT RMN, care anterior a organizat un import masiv de ţigarete de contrabandă pe teritoriul RMN, dar şi a mărfurilor de larg consum, a producţiei alcoolice şi a mărfurilor alimentare. Toate acestea se importau fără documente vamale şi, respectiv, fără a se achita în bugetul republicii taxe vamale, accize, alte plăţi vamale. Sumele care nu au ajuns în buget sunt de circa 5 milioane de dolari SUA lunar şi această situaţie este deja de doi ani.
Şevciuk primea venituri enorme de la cei doi tovarăşi ai săi, dar în lupta cruntă care s-a dat a învins Kuzimicev cu brigada sa. În urma „victoriei” lui Kuzimicev, activitatea fabricii de producere a ţigaretelor de contrabandă a fost oprită, organizatorii businessului tenebru s-au împrăştiat, iar materia primă rămasă şi utilajele au fost sigilate. S-ar părea că aici comedia s-a sfârşit şi că „A VENIT ORDINEA!”. Dar nu a fost să fie. Din surse demne de încredere, se cunoaşte că pe teritoriul fabricii de fermentare a tutunului din Dubăsari a fost adus utilaj nou pentru producerea ţigaretelor contrafăcute, care vor fi produse deja sub aripa lui Şevciuk, Kuzimicev şi Sipcenko. Astfel, de la un business criminal care aduce venituri mari a fost înlăturat Monea Bergman şi alţi activişti criminali. Acum, toate veniturile de la producerea ţigaretelor contrafăcute sub diferite branduri vor ajunge în mâinile lui Şevciuk, Kuzimicev şi Sipcenko, ceea ce va constitui un supliment esenţial la cele cinci milioane de dolari SUA, care, în loc să ajungă în buget, nimeresc în buzunarele acestei companii de persoane ce fură din haznaua statului”.
De ce mi s-au părut interesante aceste materiale? Pentru că ele indică direct la un pericol ce planează asupra R. Moldova. Actualmente, dat fiind faptul că piaţa legală a ţigaretelor din R. Moldova este bine reglementată şi preţurile sunt relativ egale pe ambele maluri ale Nistrului, ea nu este interesantă pentru contrabandişti. Însă, dacă va fi o modificare bruscă şi negândită până la capăt, urmările pot fi catastrofale. Proiectul de lege menţionat mai sus, dacă intră în vigoare în redacţia aprobată de Guvern, pur şi simplu va distruge o treime din piaţa legală a produselor din tutun, iar acest segment de piaţă va fi ocupat practic imediat de ţigaretele de contrabandă din Transnistria. Nu este un secret că frontiera administrativă ce separă restul ţării de regiunea transnistreană, practic, nu e controlată. Mărfurile de contrabandă sunt aduse cu camioane, cu microbuze şi chiar sunt pur și simplu trecute cu barca peste Nistru. Apropo, acest risc nici măcar nu este examinat în proiectul de lege. În aceste condiţii, întrebarea logică este: Cum poate fi adoptat un proiect de lege, dacă cel mai mare risc nu este nici măcar luat în calcul? Oare nu vom ajunge în situaţia când schimbările care se vrea să fie utile pentru populaţie se vor transforma în probleme şi mai mari? Ar fi bine ca autorităţile să ia în calcul acest lucru pentru că reprezintă cu adevărat un pericol...
Notă: Redacţia nu a intervenit în textele citate, lăsându-le intenţionat intacte. Aceasta însă nu înseamnă că suntem de acord cu formulările de felul: republică, stat, bugetului statului etc., folosite în contextul autoproclamatei rmn.
Ion Loghin
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România