20:47:49 14.02.2025
Stiri

În 2013, în R. Moldova era efectuat PRIMUL transplant hepatic de la donator viu: Câte intervenții de acest fel, considerate cele mai dificile și complexe, au fost realizate de atunci la Chișinău

Actualitate 10.02.2022 11:43 Vizualizări2374 Autor: Ziarul National
În 2013, în R. Moldova era efectuat PRIMUL transplant hepatic de la donator viu: Câte intervenții de acest fel, considerate cele mai dificile și complexe, au fost realizate de atunci la Chișinău Facebook/ Adrian Hotineanu

Primul transplant hepatic de la donator viu a fost realizat în 2013 în cadrul Spitalulului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” de la Chișinău. Pe parcursul anului 2021, la aceeași instituție au fost realizate două astfel de transplanturi.

Timp de nouă ani, în Republica Moldova au fost efectuate peste 70 de transplanturi hepatice, inclusiv de la donator în moarte cerebrală, de la donator viu și transplant hepatic pediatric.

CITIȚI și FOTO // Primul COPIL supus unui transplant hepatic în R. Moldova: „Gabriel a primit un fragment de ficat de la mama sa. Micul pacient a răspuns foarte bine programului postoperatoriu”

Toate intervențiile au fost efectuate de o echipă multidisciplinară, condusă de dr. Adrian Hotnineanu, la pacienți cu boli hepatice, de care au suferit de mai mulți ani și boala a atins stadiul final.

Potrivit profesorului universitar Dr. Adrian Hotineanu, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2 la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, transplantul hepatic este o intervenție chirurgicală ce îndepărtează un ficat sau o porțiune care nu mai funcționează corect (insuficiență hepatică) și îl înlocuiește cu un ficat sănătos de la un donator aflat în moarte cerebrală sau de la donator viu.

„Este considerată cea mai complexă și mai dificilă intervenție din chirurgia generală, ce durează în medie 6 - 10 ore. Transplantul hepatic de la donator viu este o intervenție extrem de dificilă și de mare risc, deoarece este compusă, de fapt, din două operații: recoltarea porțiunii de ficat ce urmează să fie transplantată, de la donator, și transplantul propriu-zis, la primitor”, explică chirurgul pe pagina sa de Facebook.

CITIȚI și VIDEO // Povestea emoționantă a doi frați din R. Moldova: Unul dintre ei avea de trăit mai puțin de un an și celălalt i-a donat o parte din ficat. „Dragă frate, îți mulțumesc foarte tare!”

Pentru a decide dacă transplantul de ficat este opțiunea potrivită pentru pacient, sunt efectuate o serie de investigații ce țin atât de funcția hepatică, cât și de starea de sănătate a celorlalte organe și sisteme, deoarece nu toți bolnavii sunt eligibili pentru transplant.

„Pacienții care suferă de boli de ficat ar trebui să se adreseze la timp medicilor specialiști, astfel încât tratamentul optim să poată fi aplicat cât mai curând, adecvat stadiului bolii”, este îndemnul dr. Adrian Hotineanu pentru cetățeni.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte