19:29:46 22.11.2024
Stiri

Imunitatea, al doilea „creier” al organismului uman. Cum o întărim

Reportaj 21.02.2016 17:01 Vizualizări3773 Autor: Ziarul National


Imunitatea, al doilea „creier” al organismului uman. Cum o întărim sursa: google.ro

FUNCȚIE: Sistemul imunitar trebuie să caute, să recunoască şi să distrugă agenţii patogeni

Imunitatea este unul dintre cele mai complexe sisteme ale corpului omenesc. El cuprinde celulele albe din sânge, anticorpi şi alte substanţe care luptă împotriva microbilor şi, astfel, ne apară împotriva infecţiilor reprezintă o reţea de celule, ţesuturi şi organe care se află într-o permanentă conexiune şi care, împreună, ajută corpul să se protejeze împotriva organismelor străine precum microbii, viruşii sau paraziţii, care pot provoca afecţiuni atât la nivel interior, cât şi exterior al corpului uman.

Combate organismele străine

Sistemul imunitar este considerat un al doilea ,,creier” ce se află într-o corelare perfectă cu sistemul cerebral şi care înregistrează posibilele pericole pentru sănătatea noastră, creând ,,planul de combatere” a lor.

De cele mai multe ori, acest sistem reuşeşte fără niciun ajutor extern să combată organismele străine atâta timp cât ele au pătruns într-o cantitate mică în interiorul corpului.


Acest sistem are capacitatea de a face distincţia între propriu şi străin. Structurile proprii cum ar fi oasele, muşchii şi ţesuturile sunt acceptate, în vreme ce substanţele străine sunt respinse, reacţia iniţială a sistemului imunitar manifestându-se permanent sub formă de inflamaţie.

Urmează un protocol de autoapărare care este specializat în funcţie de corpul străin cu care se confruntă organismul, acesta manifestându-se la nivel celular prin producerea de leucocite care fie absorb direct, fie distrug chimic agenţii patogeni străini, iar mai apoi sângele ajută la transportarea acestor agenţi spre organele de eliminare.

Febra, una dintre cele mai dese reacții

Un aspect important al sistemului imunitar este faptul că el ne atenţionează atunci când substanţele străine au pătruns în corpul nostru prin diferite reacţii.

Una dintre cele mai întâlnite reacţii o reprezintă febra. Ea nu trebuie privită ca un aspect negativ pentru sănătatea noastră, ci mai degrabă ca unul pozitiv, întrucât reprezintă un mecanism de apărare a organismului. Rolul febrei este de a accelera reacţiile imunitare, deoarece la o temperatură puţin mai ridicată decât de obicei, celulele reacţionează mai rapid, iar germenii se reproduc mai greu.

Sistemul imunitar se află într-o permanentă luptă cu mediul extern, deoarece corpul uman este asaltat în fiecare moment de virusuri, ciuperci, bacterii, însă acestea pot provoca leziuni numai atunci când pătrund într-o cantitate mult prea mare în corp sau când imunitatea este foarte scăzută, lucru care se finalizează prin apariţia bolilor.

Prin urmare, păstrarea şi recuperarea stării de sănătate depind în mod exclusiv de buna funcţionare a sistemului imunitar.

DIAGNOSTIC & TRATAMENT


Când ne dăm seama că avem imunitate scăzută

Atunci când corpul nostru este asaltat de infecţii, perioada de vindecare a infecţiilor depăşeşte o lună sau apar infecţii în locuri neobişnuite (herpesul în zona gurii), putem suspecta că principala cauză care a condus la apariţia acestora a fost imunitatea deficitară a corpului.

Un deficit imun pe termen lung este de obicei rezervat pentru o imunitate grav slăbită, care poate fi: temporară - precum cele mai multe deficienţe ale sistemului imunitar achiziţionate, sau permanentă - precum deficienţele ereditare ale sistemului imunitar şi SIDA.
Cele mai întâlnite simptome care indică un sistem imunitar deficitar sunt:
• Infecţiile cronice şi dese;
• Oboseala constantă şi letargia;
• Insomnia, depresia şi cearcănele;
• Apariţia reacţiilor alergice.

Creșterea imunității

Medicii imunologi au alcătuit un top de activități care ajută la creșterea imunității corpului uman, fără să fie nevoie de prea multe medicamente sau tratamente costisitoare, precum:
• Sportul regulat: 30 de minute de mișcare în fiecare zi ajută la îmbunătățirea sistemului cardiovascular, reduc stresul și cresc imunitatea;
• Un organism odihnit este mai rezistent la virusuri. Prea puține ore dormite scad nu numai sistemul imunitar, dar și capacitatea de concentrare și memoria;
• Eliminarea stresului: se știe că stresul este unul dintre factorii principali care reduc eficiența sistemului imunitar;

  • Prepararea shake-urilor din fructe: fructele au un intens efect energizant asupra corpului și ajută la accelerarea proceselor interne;
    • Cura de detoxifiere: o metodă prin care toxinele sunt eliminate din organism, iar în acest sens puteți alege o dietă bazată pe creșterea aportului de fibre, prin folosirea plantelor cu efect laxativ și depurativ. Trebuie de asemenea să înlăturați produsele de origine animală, dulciurile, cafeaua, făinoasele și să puneți accentul pe legume și fructe consumate în stare proaspătă sau sub formă de sucuri.
  • Propolisul, cel mai puternic „medicament" natural

    Profilaxie


    Un produs cu proprietăţi extraordinare în potențarea sistemului imunitar este propolisul. Compoziţia sa biochimică îi conferă proprietăţi deosebite, atât profilactice, cât şi curative. Intern, se foloseşte sub formă de tinctură, miere propolizată, apă de propolis sau tablete. Se recomandă atât în prevenirea infecţiilor de diferite etiologii, cât şi terapeutic, datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antivirale. Tinctura se administrează câte 30-40 de picături amestecate cu miere, de 2-3 ori/zi, în funcţie de vârstă şi de greutatea corporală. În ceea ce priveşte tabletele, se recomandă o capsulă, de 3-4 ori/zi. Deşi reacţiile alergice la propolis sunt destul de rare, ele există. De aceea este bine ca, înainte de a începe un tratament cu acest produs, să faceţi un test, aplicând pe piele câteva picături de tinctură. Dacă pielea se înroşeşte, tratamentul cu propolis este de evitat.


    Echinaceea întăreşte întreg organismul

    Recomandări

    Echinaceea şi-a dovedit, în timp, extraordinara capacitate de creştere a imunităţii organismului, prin stimularea producţiei de globule albe, în special limfocite şi a cantităţii de interferon. Planta are acţiune bacteriostatică asupra unor bacterii, virusuri şi fungi.
    Ea poate fi administrată sub formă de tinctură, o linguriţă, de 3-4 ori/zi, dizolvată în puţină apă sau comprimate cu pulbere de echinaceea.

    În cazurile în care rezistenţa organismului este mult scăzută, cura poate fi prelungită.
    Persoanele alergice trebuie să fie foarte atente la produsele pe bază de echinaceea, deoarece planta poate declanşa crize alergice.

    Selecție din presa românească

    Pagină realizată de Maria Boroda

    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

    18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

    15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Sondaj
    Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
    Prietenii noștri

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md