05:09:12 23.11.2024
Stiri

ÎMPUTERNICIREA pe care niciun președinte al R. Moldova NU a folosit-o. Maia Sandu poate deveni PRIMUL șef de stat care poate face uz

Actualitate 19.11.2020 11:34 Vizualizări6212 Autor: Ziarul National
ÎMPUTERNICIREA pe care niciun președinte al R. Moldova NU a folosit-o. Maia Sandu poate deveni PRIMUL șef de stat care poate face uz Facebook


Președintele ales Maia Sandu poate fi „acea voce morală puternică” de care are nevoie R. Moldova de 30 de ani, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Totodată, Maia Sandu are la dispoziție mai multe instrumente pentru a influența lucrurile, inclusiv o împuternicire pe care nu a fososit-o până acum niciun președinte al R. Moldova.

„Acum suntem la un punct de răscruce unde dna președintă Sandu poate opta pentru un alt model de a face politică, unde ar exista și ar apărea, în sfârșit, după 30 de ani, o voce morală puternică la nivel de șefie a statului. În plus, având și un set de instrumente, bineînțeles legale, cu posibilitatea de a bloca adoptarea anumitor legi, posibilitatea de a efectua anumite remanieri guvernamentale, de a bloca numirea anumitor judecători, care nu sunt potriviți pentru funcțiile ocupate sau procurorului general. Ele sunt în legitimitate, sistemul nostru este foarte bine construit, este doar important să fie folosit pornind de la principiul funcționării unei societăți democratice”, a declarat Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.

Fostul ministru al Justiției este convinsă că electoratul Maiei Sandu nu va fi dezamăgit de prestația Maiei Sandu, care a promis o luptă înverșunată împotriva corupției și consolidarea statului de drept.

„Maia Sandu nu poate dezamăgi electoratul său dacă va veni cu mesaje puternice politice, dacă va folosi dreptul său constituțional la inițiativă legislativă de a veni în Parlament cu proiecte bine gândite, bine închegate. Nu va dezamăgi pe nimeni dacă toate aceste inițiative nu vor trece. Trebuie să fim oameni absolut maturi și să înțelegem că un om nu are cum să rezolve într-un mandat de câțiva ani de zile problemele acumulate de trei decenii. Trebuie societatea să fie suficient de matură, să nu pună presiuni, altfel, dacă noi vom pune presiuni pe dna Sandu și vom încerca mereu s-o presăm, o vom determina să recurgă la populism și la acțiuni negândite”, a precizat Tănase.

De asemenea, fostul președinte al CC îi sugerează Maiei Sandu să apeleze la un instrument pe care nu l-a folosit niciun președinte al R. Moldova.

„Președintele poate veni cu mesaje puternice pe combaterea corupției, președintele poate bloca în anumite situații decizii ale executivului, plus că mai există un instrument pe care nici un președinte nu l-a folosit cândva. Maia Sandu poate să folosească acest instrument. Este vorba de dreptul președintelui de a suspenda anumite decizii ale executivului când ele, bunăoară, pot fi suspectate că conțin anumite elemente de corupție, clientelism și multe-multe altele. De asta ziceam că președintele are suficiente pârghii pentru a-și pune în aplicare acele mesaje politice. Dar oamenii nu trebuie să aștepte acum de la președinte că le va mări salariile sau că mâine, vezi Doamne, justiția va funcționa în Moldova cum funcționează în Lituania sau cum funcționează în Estonia. Lucrul acesta nu se va întâmpla. Și, de fapt, suntem cu toții puși în fața unui test de maturitate, dacă vreți, pe de o parte, politicienii, pe de altă parte, societatea trebuie să fie suficient de matură și să înțeleagă că anumite proiecte pot fi derulate în anumite perioade de timp. Accelerându-le sau punând presiune, doar vom determina să se refugieze toată această energetică într-o zonă a populismului care nu ne va da absolut nimic bun”, crede sursa citată.

În opinia lui Alexandru Tănase, R. Moldova are nevoie acum de un plan de țară pentru 10 ani. „E vorba de un plan de reforme, inclusiv pe justiție, care nu ar fi de un an de zile, așa ceva nu va fi posibil. El va eșua și noi am avut experiența mandatului guvernului trecut. De asta eu zic că este o răspundere partajată: pe de o parte, este răspunderea președintelui de a-și pune în aplicare acele mesaje politice cu care a mers, dar trebuie să fie suficient de matură și să înțeleagă că anumite lucruri nu pot fi făcute peste noapte, iar președintele are un set limitat de a influența starea de lucruri, nu este competența lui, suveranitatea populară nu aparține președintelui, aparține parlamentului”, a conchis Tănase.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md