02:36:05 22.11.2024
Stiri

Împrumutul rusesc, o CAPCANĂ? Rusia, „REȚINUTĂ” vizavi de Acordul de împrumut de 200 de milioane de euro, după ce din text au fost excluse punctele declarate neconstituționale. Chicu „Nu este exclus că NU vom primi acești bani”

Actualitate 18.11.2020 12:38 Vizualizări2896 Autor: Ziarul National
Împrumutul rusesc, o CAPCANĂ? Rusia, „REȚINUTĂ” vizavi de Acordul de împrumut de 200 de milioane de euro, după ce din text au fost excluse punctele declarate neconstituționale. Chicu „Nu este exclus că NU vom primi acești bani”


Șansele ca Federația Rusă să nu mai acorde R. Moldova un împrumut de 200 de milioane de euro, promis încă la finele anului 2019, sunt destul de mari, după ce Moscova nu a oferit, de mai bine de două luni, niciun răspuns în privința proiectului de acord, din care au fost excluse punctele declarate neconstituționale de către Înalta Curte de la Chișinău. Declarația a fost făcută de prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu.

„Creditul rusesc a fost blocat cu succes în primăvară pe motive politice. După aceea, eu m-am adresat cu o scrisoare oficială către premierul Rusiei, Mișustin, pentru a relua negocierile. I-am remis proiectul de acord, în care am exclus acele puncte pe care Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale. Asta s-a întâmplat în septembrie. Până la etapa actuală nu avem un răspuns de la Guvernul Rusiei - dacă acceptă sau nu acceptă acest acord în așa format, cu așa text”, a declarat Ion Chicu ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la N4.

CITIȚI și VIDEO pe înțelesul TUTUROR despre Acordul de împrumut cu Rusia: „Vom lucra doar să plătim DATORIILE la ruși”; „Moscova creează premise pentru desfășurarea rapidă de forțe militare și paramilitare pentru un eventual front de Vest contra Ucrainei”

Oficialul a lăsat să se înțeleagă că sunt șanse foarte mici ca rușii să mai dea cele 200 de milioane de euro, după ce din textul proiectului de acord au fost omise prevederile inițiale, despre care opoziția a afirmat că ar fi adevărate „capcane”, care ar îndatora R. Moldova pe mulți ani înainte în fața Rusiei.

CITIȚI și VIDEO, DOC // CC a declarat NECONSTITUȚIONAL Acordul de împrumut cu Federația Rusă, dar și legea prin care deputații socialiști și democrați au ratificat documentul

„Mai așteptăm reacția Federației Ruse, dar nu exclud faptul că nu vom primi acești bani și nu vom putea încheia acest acord. E o problemă, pentru că acești bani sunt prevăzuți ca sursă de finanțare a deficitului bugetar în 2020. Va trebui să ne descurcăm și va fi dificil”, a conchis Ion Chicu.

Citește și: „Ne țin de PROȘTI!”: SCENARIU-CAPCANĂ, după aprobarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Cum ar putea fi OBLIGATĂ R. Moldova să-i achite Moscovei peste șapte MILIARDE de dolari

Amintim că opoziția a criticat dur textul Acordului de împrumut negociat de Guvernul R. Moldova promovat de guvernarea lui Igor Dodon. Acordul de împrumut cu Federația Rusă conținea capcane care ar fi îngenuncheat financiar R. Moldova și ar fi legat-o pe veci de gazele rusești, avertiza vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

„Vă propun pentru discuții doar un scenariu post-acord. „MoldovaGaz” are datorii față de „Gazprom” în valoare de peste 7 miliarde de dolari. Trece ceva timp după semnarea Acordului de creditare. R. Moldova este tot mai aproape de sursă alternativă a gazelor naturale din România. Sau vom încerca să importăm gaz din Europa prin intermediul sistemului de transportare din Ucraina. Tot mai mulți experți insistă că, actualmente, această varianta este mai convenabilă decât livrarea gazului de la „Gazprom”.

Citește și: VIDEO // Dodon AMENINȚĂ din nou judecătorii de la Curtea Constituțională și avertizează că instituția ar putea fi DEMOLATĂ: „În formă juridică sau fizică... nu știu”

Cum credeți, în asemenea condiții poate concernul rus să ceară achitarea datoriei întregi? Sub motivul aparent plauzibil că situația finaciară în Federația Rusă se înrăutățește. A, nu aveți bani! Atunci lasă „MoldovaGaz” să împrumute bani de la „GazpromBank” sub garanția statului rus, înrucât pachetul de control în „MoldovaGaz” aparține părții ruse. În caz contrar, urmează insolvența „MoldovaGaz” și trecerea companiei cu toate rețelele sub control plenar al „Gazprom”-ului. Și cireașa de pe tort - acest împrumut va fi cuplat la Acordul interstatal de creditare. Dacă apar interpretări la acea normă ambiguă și vagă, nici nu este măcar indicată instanța de judecată pentru soluționarea litigiilor”, avertiza anterior legislatorul.

Citește și: VIDEO // Președintele CC, Domnica Manole, a sesizat Comisia de la Veneția, Parlamentul European și Consiliul Europei despre PRESIUNILE la care sunt supuși unii judecători de către președintele Dodon și cei din anturajul său

Astfel, R. Moldova urma să se pomenească în „robie financiară” față de Moscova. „Eu v-am descris doar un singur scenariu. Mai avem și „Первый канал” (post rusesc de televiziune a cărei filială din R. Moldova este deținută de Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse, partenerul de afaceri al fratelui președintelui Igor Dodon - n.r.), și alte companii cu capital rus, conectate la structurile statale și parastatale din Federația Rusă. Dacă eu nu am dreptate, care este problema ca autoritățile noastre să ceară renegocierea Acordului și eliminarea tuturor punctelor dubioase?”, întreba Alexandru Slusari.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md