17:59:36 23.11.2024
Stiri

Împrumut de 300 milioane euro de la BERD pentru a crea stocuri strategice și a putea cumpăra gaze de pe piață, în caz că „Gazprom” va închide robinetul spre R. Moldova: „Guvernul va face tot posibilul ca cetățenii să aibă acces la gaze și energie”

Actualitate 07.07.2022 16:26 Vizualizări2038 Autor: Ziarul National
Împrumut de 300 milioane euro de la BERD pentru a crea stocuri strategice și a putea cumpăra gaze de pe piață, în caz că „Gazprom” va închide robinetul spre R. Moldova: „Guvernul va face tot posibilul ca cetățenii să aibă acces la gaze și energie”


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi R. Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro pentru implementarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”.

Proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost aprobat astăzi în prima lectură de către Parlament. Documentul are o valabilitate de trei ani.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat de la tribuna Parlamentului că 200 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a se evita întreruperile de gaze, dacă „Gazprom” va anula unilateral contractul pe care-l are semnat cu R. Moldova, astfel încât autoritățile să aibă posibilitatea să achiziționeze de urgență gaze de pe piață, din alte surse.

Totodată, 100 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru crearea unei rezerve strategice de gaze în România, proces care a demarat. Până în prezent, am stocat 24 de milioane de metri cubi de gaze, care ar ajunge, pe timp de iarnă, pentru consumul pe doar trei zile. Intenția autorităților este să stocheze o cantitate necesară pentru consumul pe cel puțin zece zile.

„Guvernul va face tot posibilul ca cetățenii R. Moldova să aibă acces la gaze naturale și energie electrică”, a punctat vicepremierul Spînu.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, a declarat că furnizarea de gaze este utilizată de către Federația Rusă ca metodă de presiune asupra statelor din Europa, oferind exemplul recent al Kazahstanului, stat „pedepsit” de către ruși cu interdicția de a transporta petrol, pentru că a refuzat să recunoască republicile nerecunoscute din regiunile ocupate de către Federația Rusă în Ucraina atacată militar. Perciun a îndemnat Guvernul să caute surse alternative directe de furnizare a gazelor naturale, pentru a nu fi nevoiți să procurăm numai de pe piața spot la prețuri mari.

Socialiștii și comuniștii au criticat intenția autorităților în vederea asigurării securității energetice, deputatul de la Partidul „Șor”, Vadim Fotescu, sugerând, de exemplu, că Europa ar cumpăra acum gaze de la ruși, le-ar stoca, iar apoi ni le vor vinde și noi vom plăti și dobândă la împrumutul accesat.

Andrei Spînu l-a contrazis pe Fotescu, declarând că statele UE au procurat în ultima vreme o cantitate mult mai mare de gaze din alte surse decât din Federația Rusă, iar R. Moldova va fi inclusă în platforma unică de achiziție a gazelor la nivel european.

De asemenea, vicepremierul a punctat că Executivul va lua măsuri pentru diminuarea consumului de gaze naturale, inclusiv prin asigurarea unor rezerve de păcură care vor fi utilizate de SA „Termoelectrica”, întreprindere care consumă 40% din cantitatea de gaze furnizată pe malul drept al Nistrului.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md