IMPRESII // Un milion de cărți, expuse pe rafturile Salonului Bookfest, cel mai mare târg de carte din România: „Toată lumea a lăudat atât sloganul ales pentru standul R. Moldova - Te cuprind, Republica Moldova, cât și realizarea lui”
Salonul internațional de carte Bookfest, un eveniment al industriei editoriale românești, s-a desfășurat la Romexpo, cu un număr-record de vizitatori. Invitat de onoare a fost Republica Moldova, reprezentată de opt edituri și organizând peste 40 de evenimente literare în cadrul Salonului. Deschiderea oficială a celei de-a XVII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest-2024 a avut loc în prezența consilierilor prezidențiali Sergiu Nistor și Angela Brașoveanu, a miniștrilor Culturii din România și Republica Moldova, Sergiu Prodan și Raluca Turcan, precum și a altor oficiali, editori, scriitori, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.
Standul Republicii Moldova ca invitat de onoare, cu sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”, a fost plasat în zona centrală a Pavilionului B2 de la Romexpo. În cei peste 200 de metri pătrați, vizitatorii Bookfest 2024 au ocazia de a descoperi o ofertă bogată de carte: cărți de ficțiune, de nonficțiune, cărți de artă, cărți pentru copii și tineret, precum și o selecție de cărți rare.
Iulian Fruntașu: „Un eveniment bibliofil, un festin al cărților, lecturii”
„Orice târg de carte e un eveniment bibliofil, cu atât mai mult Bookfest-ul, care este și va rămâne mereu un festin regesc în acest sens. Sunt două lucruri care îmi plac în mod deosebit: revăd prieteni vechi/ cunosc persoane noi și procur cărți extraordinare de la edituri mici pe care nu le-aș fi găsit în altă parte. A fost, de asemenea, o bucurie să-mi prezint în cadrul Salonului romanul „Donatello, asasinul lui Putin” (editura Arc), mulțumiri scriitorilor Maria Pilchin și Cosmin Perța pentru că au vorbit la lansare și cititorilor acestui volum”.
Moni Stănilă: „La Târg au fost expuse cărțile tuturor editurilor din Republica Moldova”
„Ca scriitoare prezentă la Bookfest, m-am bucurat în primul rând să mă revăd cu prietenii. Pe unii i-am ratat, pe majoritatea i-am întâlnit. A fost frumos și că am avut ocazia să prezint niște cărți superbe de poezie din colecția Teritorii a editurii Prut, cum sunt cartea Irinei Nechit Maria și arma, Dumitru Crudu cu Doamne și Poezia Rock a lui Alexandru Vakulovski. Am avut eveniment și cu albumele de artă semnate de Andrei Gamarț și Ghenadie Popescu, dar și antologia de poezie Cartea Prutului. Iar seara de poezie de la Londohome o vom ține minte.
Sigur, trebuie să spun că toată lumea a lăudat atât sloganul ales pentru standul Republicii Moldova („Te cuprind, Republica Moldova”), cât și realizarea lui. M-am bucurat să revăd acolo, frumos expuse, cărți ale tuturor editurilor de la noi. Editura Prut a fost bine reprezentată de titluri importante nu doar de literatură, ci inclusiv de turism prin albumul lui Vadim Șterbate sau de titlurile istorice semnate de Vlad Grecu, Gherasim Păduraru și Alexei Vakulovski.
Să mergi la un târg de carte ca cititor unde, stând la o cafea, poți să îi vezi în doar două ore pe Nicolae Popa însoțit de Irina Nechit, pe Iulian Ciocan, Iulian Fruntașu, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Arcadie Suceveanu – e ceva. Pentru că nu am stat până la final, nu i-am văzut pe Vasile Romanciuc, Maria Pilchin, Alexandru Popescu, dar știu că au fost, iar cititorii i-au putut întâlni. Nu știu dacă au fost implicați în program scriitori sub treizeci de ani, dar am apreciat că Irina Nechit a citit publicului din poezia Augustinei Visan.
Însă, pe scurt, bucuria mea a fost că am prezentat cărți valoroase, fiindcă cred în ele, și că m-am umplut de energie din întâlnirile cu scriitorii și editorii la care țin foarte mult”.
Mircea Ciobanu: „Am încercat să spargem gheața și să implicăm autori, colaboratori, prezentatori și consumatori ai produsului care să nu țină cont de hotarele politice”
„Îmi vine greu să-mi expun niște impresii, deoarece nu am privit Târgul dintr-o parte, ci din interiorul lui. Nu ca martor, ci ca participant, nu ca un consumator de evenimente, ci ca un producător al acestora. Pe de altă parte, multe lucruri păreau sau chiar erau o rutină obișnuită pentru asemenea evenimente: participăm (până la pandemie destul de regulată) la toate edițiile târgurilor de carte de la București (dar și din alte orașe ale României): Bookarest (transformat în Bookfest), Gaudeamus. Bine, în acest an, Republica Moldova a fost țară – invitat de onoare, sloganul ediției fiind „Te cuprind, Republica Moldova”. În acest context, am încercat, ca instituție de cultură (nu doar ca industriași ai cărții), să corespundem intenției organizatorilor. Or e de la sine înțeles că unul dintre scopurile participării noastre la Bookfest a fost promovarea imaginii Republicii Moldova în contextul procesului, tot mai intens, de integrare europeană.
Editura noastră a participat cu stand propriu și și-a promovat producția de ultimă oră, precum și colecțiile de carte care o reprezintă, colecțiile care asigură o continuitate a strategiilor editoriale. S-au bucurat de succes edițiile din colecțiile „Moștenire”, „Memoriile Basarabiei”, „Antologia prozei scurte”, „Antologia unui autor”, „Câmpul de lectură”, precum și unele titluri din afara colecțiilor, ca, de exemplu, „Scriitori din Basarabia” de Daniel Cristea-Enache. De un impact remarcabil s-a bucurat și antologia în patru volume „Poezia românească după 1945”, îngrijită de reputatul profesor, critic și istoric literar, membru titular al literaturii române Ion Pop.
Editura a avut lansări de carte, câteva dintre ele fiind printre cele cu un număr de public impresionant, pentru care standul Republicii Moldova era neîncăpător. Astfel, în zilele Târgului, am lansat la București volumul lui Nicolae Popa „Vidra în apele cerului” din colecția „Antologia prozei scurte”; ediția în două volume „Leonid Dimov. Opere” din colecția „Moștenire”, îngrijită de Ion Bogdan Lefter, Alexandru Dumitriu și Andreea Teliban; cartea lui Daniel Cristea Enache „Scriitori din Basarabia”, precum și antologia „Poezia românească după 1945” (antologator și autor al studiului introductiv: Ion Pop).
I-am avut ca invitați să ne prezinte cărțile la aceste lansări pe scriitorii de la Chișinău, precum Arcadie Suceveanu, Dumitru Crudu, Liliana Corobca, Irina Nechit, Nicolae Popa; pe distinși scriitori, critici, oameni de cultură din România, precum Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Adrian Cioroianu, Daniela Zeca-Buzura, Dinu Flămând, Liviu Papadima, Ion Pop, Ion Simuț, Ion Bogdan Lefter, Daniel Cristea-Enache, Dan Gulea, dar și spectatori de calitate literară și intelectuală remarcabilă, precum Marta Petreu, Iurie Bârsa, Iulian Ciocan, Lorina Bălteanu, Ștefan Hostiuc, Varvara Buzilă, Natalia Hariton, Vitalie Ciobanu, Angela Martin, Ioana Diaconescu, Gheorghe Marin, Mircea Bertea, Octavian Onea, Igor Condrea, dar și multă lumea aleasă dar anonimă, cititori care au apreciat evenimentele.
Am reușit, adevărat că mai puțin decât mi-am dorit, să fiu prezent și la alte evenimente: am urmărit (pe rupte) lansarea celor două volume de „Ore franceze” ale lui Ion Pop, la Editura Spangilionodugino; lansarea volumului „Ferestre stinse de îngeri” a lui Arcadie Suceveanu la Editura Epigraf; lansarea romanului lui Alexandru Popescu „Ecografie” la Editura Arc, am remarcat prezența la Târg a lui Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Liliana Corpobca, Vitalie Ciobanu, Alexandru Vakulovski, Iulian Ciocan, Maria Pilchin, ca să-i numesc doar pe câțiva basarabeni (în realitate erau mult mai mulți).
O impresie – dacă tot mi-o ceri – e că evenimentele au avut un soi de autonomie teritorială: basarabenii cu lansările și publicul lor, regățenii cu spațiile tradiționale, fără să le pese prea mult de ceea ce fac „vecinii”. Noi, prin proiectele pe care le-am etalat la Târg am încercat să spargem gheața și să implicăm autori, colaboratori, prezentatori și consumatori ai produsului care să nu țină cont de hotarele politice. Sper că ne-a reușit (am văzut și câteva proiecte de la Cartier de producție „mixtă”). În rest, dă, Doamne, Târguri, că cititori și cărți pentru ei se vor găsi”.
Alexandru Vakulovski: „Bucureștiul ne-a primit cu brațele deschise”
„Ca la fiecare Bookfest, m-am bucurat și acum să întâlnesc mulți prieteni, cititori, scriitori. Bucuria a fost și mai mare că scena dedicată R. Moldova, statul invitat, și expoziția de carte au fost foarte frumoase. M-am simțit ca acasă acolo, când am lansat și eu o carte din colecția Teritorii a editurii Prut, alături de niște colegi scriitori pe care îi admir. La fel m-am simțit și la Londohome, care de la deschiderea lui e un loc în care poeții basarabeni se duc ca la terasa Uniunii Scriitorilor, pe vremuri. Bucureștiul ne-a așteptat cu brațele deschise”.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”