Importatorii din Olanda dau târcoale livezilor cu MERE din R. Moldova: „Au rămas impresionați de calitatea și diversitatea fructelor noastre”
Reprezentanții Grupului Vrugteboom International B.V. din Țările de Jos, un importator renumit de mere, au efectuat, în perioada 18 - 20 iulie curent, o misiune comercială în R. Moldova, la invitația Asciației „Moldova Fruct”.
Importatorul olandez a explorat, timp de trei zile, potențialul și oportunitățile oferite de producătorii și exportatorii din R. Moldova.
Scopul principal al misiunii a fost facilitarea vânzărilor de fructe pe piețele externe, în mod special a merelor, pe piețele din Uniunea Europeană și Orientul Mijlociu.
„Ghidați de membrii echipei „Moldova Fruct”, reprezentanții Vrugteboom International B.V. au efectuat șapte vizite în teritoriu la zece membri ai asociației și au avut patru întrevederi de afaceri la oficiul nostru. Importatorul a rămas impresionat de calitatea și diversitatea fructelor noastre, iar interesul său în procurarea merelor de mai multe soiuri pentru piața europeană și cea din Orientul Mijlociu creează perspective de colaborare profitabile pentru membrii Asociației”, arată „Moldova Fruct” într-un comunicat de presă.
Potrivit președintelui Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, anul 2023 este unul rodnic la capitolul producției de mere.
„Preconizăm că în acest an vom avea o producție mai mare de mere decât anul trecut. Anul trecut am avut 400 de mii de tone, în acest an planificăm cam 545 - 550 de mii de tone, dintre care 50 de mii de tone le folosim pe piața internă, vreo 300 de mii de tone merg la procesare, adică la producerea sucului concentrat, și 150 - 200 de mii de tone trebuie să le exportăm. Preconizăm ca 60% din mere să fie trimise pe piața CSI și Ucraina. Chiar dacă Ucraina produce mere, în multe zone sunt probleme, iar din acest motiv ea importă fructe de la noi. Cam 20 de mii de tone merg în Uniunea Europeană și 20 - 30 de mii de tone planificăm să le exportăm în țările din Asia. E vorba de țările Golfului Persic, unde noi deja în acest an am făcut un salt foarte mare”, a spus Vitalie Gorincioi, citat de IPN.
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice