Important pentru prosumatorii casnici: Plafon de capacitate individuală pentru instalațiile fotovoltaice până la 7 kW sau formulă de calcul bazată pe consumul din ultimii trei ani


Prosumatorii casnici pot să aleagă între un plafon individual de 7 kW, o formulă de calcul bazată pe consumul din ultimii trei ani sau pe produsul dintre puterea contractată și consumul mediu anual pentru 1 kW.
Ministerul Energiei propune stabilirea unui plafon de capacitate individuală pentru instalațiile fotovoltaice ale prosumatorilor casnici de până la 7 kW. Actualii beneficiari ai mecanismului de „facturare netă”, care deja au contracte de prosumator cu propriul furnizor pentru o capacitate mai mică, vor putea solicita creșterea acesteia până la limita de 7 kW.
De asemenea, prosumatorii vor putea aplica o formulă alternativă pentru a determina plafonul de capacitate în cazul unui consum mai mare. Este propusă și includerea centralelor eoliene în mecanismul de „facturare netă”, iar cota totală de 100 MW nu va mai fi împărțită între diferite tipuri de prosumatori.
Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost publicat pentru consultări publice.
„Mecanismul de facturare netă a fost introdus la 1 ianuarie 2024, înlocuind „contorizarea netă”, care și-a atins scopurile inițiale privind promovarea energiei din surse regenerabile. Totuși, unii au folosit acest mecanism în mod comercial, încercând să vândă surplusul de energie pentru profit. Aceștia se bucurau de subvenționare încrucișată folosind gratuit rețeaua electrică și instalând capacități superioare nevoilor lor reale, ceea ce a limitat accesul altora. Pentru a descuraja aceste practici, a fost introdus un plafon individual pentru fiecare prosumator, calculat pe baza consumului mediu din ultimii trei ani. În primul an de aplicare, puterea medie a instalațiilor fotovoltaice conform mecanismului de „facturare netă” a scăzut cu 42% pentru persoanele fizice și cu 12% pentru persoanele juridice, comparativ cu mecanismul anterior. Noul mecanism le permite consumatorilor casnici să aleagă între un plafon individual de 7 kW sau o formulă de calcul bazată pe consumul din ultimii trei ani sau pe produsul dintre puterea contractată și consumul mediu anual pentru 1 kW”, transmite Ministerul Energiei.
Modificările propuse vor permite beneficiarii să primească avize de racordare fără a fi limitați de cote de capacitate, stimulând dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, ceea ce va face energia regenerabilă mai accesibilă pentru gospodării, instituții publice și mici afaceri.
Capacitățile totale instalate de prosumatori folosind mecanismul până în 2024 și apoi „facturare netă” se ridică la aproximativ 150 MW, echivalând cu 25% din capacitatea totală de energie regenerabilă în Republica Moldova.













































































