IMPORTANT pentru părinți! Un vaccin care era administrat până acum la copii este ÎNLOCUIT
R. Moldova, alături de 152 de țări, va trece de la imunizarea cu vaccinul poliomielitic oral trivalent (tVPO) la vaccinul poliomielitic oral bivalent (bVPO).
Potrivit Ministerului Sănătății, acțiunea se încadrează în Planul Global de eradicare a poliomielitei la etapa finală pentru anii 2013-2018. Prin urmare, producerea vaccinurilor tVPO deja a fost suspendată, iar până pe 30 mai, ultima zi de folosire a vaccinului tVPO, toate țările trebuie să-și folosească rațional rezervele.
Astfel, până la sfârșitul săptămânii viitoare, noul tip de vaccin urmează să ajungă în toate Centrele de Sănătate Publică (CSP) teritoriale din R. Moldova.
Totodată, pe 30 aprilie curent, în toate instituțiile medicale care prestează servicii de imunizare antipoliomielitice, independent de forma de proprietate, precum și în toate CSP teritoriale, se vor scoate din uz toate cantitățile rămase de tVPO și ulterior vor fi nimicite.
Poliomielita este o boală infecțioasă epidemică, contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii.
Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare sau paralizii infantile. Vaccinarea anti-poliomielitică a început în anul 1955. Din anul 1993, în R. Moldova nu au mai avut loc cazuri de poliomielită.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md