IMPORTANT pentru cetățenii care circulă în R. Moldova cu mașini înmatriculate în străinătate: Ce INTERZICE legislația și ce amenzi sunt prevăzute
Serviciul Vamal al Republicii Moldova constată un număr mare de cazuri de depășire a termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere străine.
De asemenea, sunt notate și cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea folosirii mijloacelor de transport declarate de alte persoane decât cele care le-au declarat prin acțiune organului vamal.
Drept urmare, Serviciul Vamal amintește că legislația din R. Moldova interzice vânzarea mijlocului de transport declarat prin acțiune pe teritoriul Republicii Moldova, donarea acestuia, punerea la dispoziția unei alte persoane (cu excepția soțului/soției și rudelor pe linie ascendentă și descendentă directă ale persoanei care a introdus în țară mijlocul de transport), transmiterea prin moștenire, oferirea spre închiriere sau subînchiriere, darea în comodat, dar și gajarea acestuia.
Aceste acțiuni pot fi realizate pe teritoriul Republicii Moldova doar cu acordul organului vamal, după achitarea drepturilor de import.
Pentru nerespectarea acestor condiții sunt prevăzute amenzi între 3 000 și 4 500 de lei, cu obligarea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.
În ceea ce privește termenul de aflare pe teritoriul R. Moldova a mijloacelor de transport declarate prin acțiune și plasate sub regim vamal de admitere temporară, acesta nu poate depăși 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive.
Excepție fac doar mașinile introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acțiune. Astfel de autovehicule se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen de până la 3 ani.
Mijloacele de transport auto pentru care a expirat termenul acordat sunt identificate și aduse de către poliție, poliția de frontieră sau echipele mobile ale Serviciului Vamal către cel mai apropiat birou vamal sau post vamal de frontieră. Cheltuielile de escortare a mijlocului de transport auto sunt acoperite de către persoana fizică care a încălcat termenul de aflare a autoturismului pe teritoriul R. Moldova.
Totodată, persoanele care nu au scos la timp din țară mijloacele de transport declarate prin acțiune nu au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte autovehicule.
În cazul în care mijlocul de transport nu a fost scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit de legislație și acesta nu mai există (a fost distrus sau vândut la piese), organul vamal va încasa drepturile de import.
SONDAJ // Patru partide în următorul Parlament. PAS este pe primul loc în preferințele alegătorilor, iar așa-zisul bloc „Pobeda” fondat de condamnatul Șor a căzut pe poziția a patra
Lista de medicamente și dispozitive medicale compensate, extinsă pentru anul 2025: Salarii mai mari cu 15% pentru personalul medical
SCHIMBARE // Documentele de naștere, căsătorie, divorț sau deces, emise în format digital, iar căsătoriile vor putea fi înregistrate de notari