IMPORTANT pentru bolnavii de CANCER din R. Moldova: CNAM va efectua programarea pacientului oncologic primar la servicii medicale de înaltă performanță


Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) efectuează, de la începutul lunii mai curent, programarea pacienților oncologici primari la servicii medicale de înaltă performanță (SIP).
Decizia de a pilota un astfel de sistem în perioada mai - septembrie 2023 a fost luată pentru a facilita accesul acestor pacienți la astfel de servicii și a evita pe viitor neregulile depistate recent de CNAM în urma evaluării modului de prescriere și prestare a serviciilor respective.
„Institutul Oncologic va prezenta zilnic, prin e-mail, în adresa CNAM formularele de trimitere a pacienților pentru serviciile medicale de înaltă performanță, precum și raportul generat din Sistemul Informațional „Raportarea și Evidența Serviciilor Medicale” (SIRSM) privind lista pacienților cărora li s-au indicat serviciile respective. La momentul prescrierii serviciului vor fi menționate în mod obligatoriu informații privind diagnosticul și necesitatea determinării gradului de răspândire al procesului tumoral, urgența programării, conform cel puțin unuia dintre următoarele criterii: diagnosticul oncologic confirmat citologic/histologic; diagnosticul oncologic sugestiv clinico-imagistic; tumori toraco-abdominale, tumori ale regiunii capului/gâtului, tumori ale organelor bazinului mic și alte localizări, pentru determinarea gradului de răspândire a procesului, până la inițierea tratamentului”, arată CNAM într-un comunicat de presă.
CNAM va verifica conformitatea prescripțiilor medicale prezentate de Institutul Oncologic, va programa serviciile medicale de înaltă performanță și va informa pacienții despre data și ora programării pentru investigația indicată.
Menționăm că, în urma recepționării mai multor petiții din partea cetățenilor care nu au avut acces la serviciile medicale de rezonanță magnetică nucleară (RMN), CNAM a efectuat recent o evaluare a modului de prescriere și prestare în perioada 1 ianuarie - 28 aprilie 2023 a acestor servicii și a constatat un șir de nereguli.
Mai exact, a fost atestat un număr mare de prescrieri aparent neargumentate la investigațiile de rezonanță magnetică nucleară. De exemplu, o instituție medicală dintr-o localitate rurală ce nu are drept de prescriere a RMN a prescris 124 de servicii. În același timp, din două spitale raionale din nordul republicii ce deservesc același număr de populație, un spital a prescris de două ori mai multe RMN decât celălalt.
„De asemenea, există suspiciuni privind eventuale înțelegeri între cei care prescriu servicii de RMN și cei ce prestează astfel de servicii, adică prescriptorul are o înțelegere cu prestatorul, iar pacientul este trimis la acesta din urmă”, a arătat CNAM.
O altă neregulă constatată este că unii prestatori nu oferă toate serviciile contractate de CNAM și selectează, la propria lor discreție, serviciile de înaltă performanță pe care să le presteze populației. De exemplu, pentru a fi contractat, prestatorul a prezentat la CNAM o ofertă de 20 de poziții de investigații, însă el alege să presteze doar zece poziții care îi sunt mai convenabile. Totodată, un prestator din Chișinău a prestat doar 27 din cele 78 de tipuri de investigații contractate de CNAM.









































































