Imaginile dezastrului ecologic major din Cercul polar arctic. Vladimir Putin a decretat stare de urgență
Vladimir Putin a decretat stare de urgență după ce 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu din Cercul polar arctic. Dezastrul ecologic s-a produs după ce un rezervor de la o centrală electrică din apropiere de orașul Norilsk s-a prăbușit vineri.
Centrala este operată de o divizie a Nornickel, companie ale cărei fabrici din zonă au transformat orașul în unul dintre cele mai poluate de pe Pământ.
În timpul unei conferințe video care a fost transmisă pe posturile TV, Vladimir Putin l-a criticat pe șeful filialei Nornickel care deține centrala electrică, NTEK, după ce oficialii ruși au acuzat compania că nu a anunțat incidentul.
Dezastru ecologic în Cercul polar arctic
„De ce au aflat agențiile guvernamentale despre asta după două zile? Trebuie să aflăm despre situații de urgență de pe rețelele de socializare online? Sunteți sănătoși?”, i-a spus președintele Rusiei lui Sergei Lipin, șeful NTEK.
Nornickel a transmis că NTEK a anunțat ce s-a întâmplat într-un mod „prompt și în timp util”.
Guvernatorul regiunii Krasnoyarsk, unde este situat Norilsk, i-a spus lui Putin că a aflat despre amploarea incidentului duminică, după ce „informații alarmante au apărut pe rețelele de socializare online”.
Vladimir Putin a decretat stare de urgență
Președintele rus a declarat că decretarea stării de urgență este extrem de necesară. Astfel, vor putea fi chemate mai multe resurse pentru eforturile de curățare a zonei.
Comitetul de investigații al Rusiei, care gestionează infracțiuni majore, a anunțat că au fost declanșate trei anchete penale și un angajat al centralei electrice a fost reținut.
Alexei Knizhnikov de la World Wildlife Fund (WWF) a declarat că grupul guvernamental este cel care i-a alertat pe specialiștii de mediu, după ce a confirmat accidentul prin sursele sale. „Sunt cantități enorme. A fost dificil să ascundă ce s-a întâmplat”, a spus acesta.
Cantitatea scurgerilor este mult mai vastă ca deversarea de petrol din 2007 în strâmtoarea Kerci. Atunci s-au scurs 5.000 de tone de petrol, a mai adăugat Knizhnikov.
20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu din Cercul polar arctic
Acea deversare de petrol din strâmtoarea Mării Negre a fost cel mai mare astfel de incident pentru Rusia și a necesitat intervenția armatei și a sute de voluntari, potrivit The Guardian.
Knizhnikov a mai spus că motorina este mai „ușoară” ca petrolul, așa că cel mai probabil se va evapora și nu va ajunge pe fundul apei, însă este „mult mai toxică”.
Râul Ambarnaya a fost cel mai afectat de scurgerea de motorină și va dificil de curățat pentru că are o adâncime prea mică pentru a fi folosite barje. În plus, zona este izolată și nu există căi de acces, i-au transmis oficialii lui Putin.
Ministrul rus al Mediului, Kobylkin, a spus că s-a gândit inițial să ardă motorina, însă poate fi prea riscant.
„Este o situație foarte dificilă. Nu pot să îmi imaginez cum ar fi să ardem atâta motorină într-un teritoriu arctic… un foc atât de mare deasupra unei zone atât de vaste va fi o problemă imensă”, a mai precizat ministrul.
Sursa: descopera.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”