Artista din R. Moldova aleasă să ilustreze cărți la „Amazon”
Succes // O lucrare cu care se mândrește este ilustrația de pe coperțile unei cărți pentru copii scrise de renumitul romancier columbian Gabriel García Márquez
A desenat din copilărie, a studiat la o Facultate de Arte în R. Moldova și a fost aleasă de „Amazon” pentru a ilustra o carte. Este vorba de Aliona Bereghici, artista care transpune lumea copiilor în desen, ilustrând zeci de cărți pentru copii din diverse țări ale lumii.
Ilustratoarea provine din lunca Prutului, satul Zagarancea, raionul Ungheni, dar de la 16 ani locuiește în Chișinău. Acest fapt însă nu o împiedică să colaboreze cu editori din alte țări. Artista a activat ca ilustrator la mai multe studiouri, după care a decis să fie freelancer.
Aleasă de pe un site de profil
Pe moment are cinci cărți publicate, dintre care doar una în R. Moldova. Este vorba de „Abecedar pentru cei mici”, realizat în colaborare cu Georgeta Voinovan. Celelalte au fost realizate cu editori străini din Coreea de Sud, Marea Britanie și SUA.
Cea mai recentă carte pe care a ilustrat-o artista este „The sky painter”, un proiect al „Amazon Publishing”. „Lucrez demult cu clienții străini. „Amazon” a reprezentat un următor editor și chiar unul minunat. Am fost aleasă de pe un site de profil și așa am început să lucrăm împreună”, povestește ilustratoarea.
Pictor ornitolog
„Amazon Publishing” colabora la acel moment cu Margarita Engle, o scriitoare de origini latino-americane, care a scris o carte de poezii dedicată lui Louis Agassiz Fuertes, un pictor ornitolog american. Astfel, artista a ilustrat poeziile din această carte și a rămas încântată de echipa profesionistă cu care a lucrat. „M-a impresionat dedicația, dar și faptul că nu s-au implicat în arta mea”, menționează Aliona Bereghici.
Întrucât această carte este despre un artist care a pictat păsări, rolul ilustratoarei a fost de a reprezenta pe înțelesul copiilor biografia acestei personalități. Procesul de lucru la această carte a determinat-o pe artistă să se documenteze mai mult despre zburătoare, interesându-se inclusiv despre păsările din Republica Moldova. „La noi, însă, oamenii nu acordă prea multă atenție păsărilor”, remarcă pictorița.
Personajele copilăriei
Ursul păcălit de vulpe, motanul încălțat, fiica unui om bătrân sunt doar câteva personaje schițate de artistă în paginile cărților publicate. „Ilustrația pentru copii este mai complicată, în primul rând, pentru că vizează lumea lor și trebuie să te transpui imaginar în mintea lor, să privești lumea cu ochii lor. Și, în al doilea rând, pentru că sunt marje de vârstă bine definite în industria cărții pentru copii pe care trebuie să le știi și să le respecți”, precizează ilustratoarea.
O lucrare cu care se mândrește autoarea este și ilustrația de pe coperțile unei cărți pentru copii scrise de renumitul romancier columbian Gabriel García Márquez. De asemenea, una din ilustrațiile preferate rămâne a fi „Scufița Roșie”.
Ilustrații gastronomice
Pe lângă ilustrația pentru copii, artista are o pasiune și pentru mâncare, însă nu doar de a o găti, ci și de a o picta. Spaghete, prăjituri și alte produse care îți lasă gura apă pot fi găsite printre ilustrațiile Alionei Bereghici. Acest tip de artă a apărut ca un hobby.
„Am găsit un site unde sunt mii de ilustrații pe aceste teme, am vrut să încerc și eu. M-au inspirat atât de mult, încât am mai făcut vreo șase ilustrații pentru acel site. Uneori sunt abordată de clienți, dar mai tot timpul o fac din pasiune”, mărturisește ilustratoarea.
De la artă la informatică
După ce a absolvit Facultatea de Arte, autoarea și-a încercat forțele și în domeniul informaticii. Însă lumea programatorilor nu a captat-o atât de mult, de aceea s-a reîntors la artă. Totuși, informatica a ajutat-o foarte mult pe artistă să se autodisciplineze, iar „acum când lucrez pe cont propriu, această calitate mă ajută enorm”, constată ilustratoarea.
Sursele de inspirație ale Alionei Bereghici sunt natura, o carte citită, muzica și neapărat călătoriile, iar pe lângă ilustrația pentru copii și cea culinară, artista mai practică pictura de șevalet.
Informatica, cu siguranță, a ajutat-o pe artistă să folosească cu dexteritate tehnologiile informaționale, astfel încât site-ul, blogul și cele câteva pagini de pe site-urile de profil sunt menținute și utilizate eficient în promovarea artistei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania