FOTO // Ilie Ilașcu face DEZVĂLUIRI despre Detașamentul SPECIAL „Bujor” din timpul războiului de pe Nistru


Fostul deținut politic al regimului de la Tiraspol, Ilie Ilașcu, face anumite precizări privind activitatea sa în Detașamentul special „Bujor”, dar spune și cine l-a „prins” și mobilizat în structurile Ministerului Securității Naționale. Fostul deputat în Parlamentul R. Moldova, ulterior senator român, promite și alte dezvăluiri atunci „când va trece termenul prevăzut de lege”.
„Voi încerca să lămuresc unele lucruri legate de activitatea mea în timpul războiului moldo-rus din 1992. De la acele evenimente au trecut peste 23 de ani. Despre unele momente îmi permite legislația să vorbesc, dar despre altele veți afla mai târziu, atunci când va trece termenul prevăzut de lege”, a scris Ilașcu pe o rețea de socializare.
Fostul deținut politic punctează că a fost mobilizat de către fostul Minister al Securității Naționale la confruntările armate ale războiului moldo-rus. „ Detașamentul special „Bujor” a existat și a activat militar în acel nefericit război. Atunci eram ofițer în rezervă al fostei armate sovietice, în grad de căpitan. La 1 martie 1992, am fost chemat la Comisariatul militar din Tiraspol. Urma să fiu mobilizat în trupele speciale ale Federației Ruse sau rmn. La acea vreme, locuiam legal în orașul Tiraspol. Am refuzat să mă înrolez în armata rusă, iar cei de la comisariat mi-au confiscat livretul militar. Am venit la Chișinău unde am și fost „prins” și mobilizat de către cei de la Ministerul Securității Naționale. Au efectuat această mobilizare Victor Berlinschi, Anatol Plugaru, Ion Rusu, Petru Tabuica și alții de la MSN”, a spus Ilașcu.
Acesta a prezentat o legitimație de participant la conflictul armat de pe Nistru, dar și un certificat primit de la Serviciul de Informații și Securitate. Acest certificat demonstrează că a activat în MSN. „Este un certificat pentru calcularea stagiului necesar pentru acordarea pensiei. Apropo, autoritățile române au refuzat să-mi recunoască acest stagiu pentru ca să-mi acorde pensie”, a mai adăugat fostul senator.
Pe final, Ilie Ilașcu promite că va reveni cu detalii despre participarea sa în războiul de pe Nistru.
Amintim că Ilie Ilașcu a participat 5 luni în luptele de la Nistru, iar între 8 august 1992 și 5 mai 2001 a fost încarcerat de autoritățile autoproclamate de la Tiraspol.











































































