Ilan Shor iese la RAMPĂ. „Gaura de la BEM este o urmare a diversiunilor unor politicieni. L-am FINANȚAT pe Dodon”
Acuzat public de faptul că ar fi provocat falimentarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank, prin acordarea multiplelor credite neperformante, omul de afaceri Ilan Shor a ieșit astăzi într-o conferință de presă pentru a explica situația de la Banca de Economii și acțiunile sale.
Shor a precizat că, în momentul în care el a devenit președinte al Consiliului de administrare al BEM în aprilie 2014, aproape o jumătate din tot pachetul de credite oferite de bancă constituiau creditele neperformante.
„Când am analizat dosarele, am avut un adevărat șoc. Milioane de euro au fost oferite în stânga și în dreapta, cu gajuri și garanții inexistente”, a anunțat Shor indicând și câteva cazuri concrete în care pentru credite de milioane de euro au fost lăsate gaj apartamente mici și mărfuri cosmetice care nici nu au fost importate în republică. Aceste firme s-au declarat ulterior falimentate și nu au mai întors banii împrumutați de la bancă.
Businessmanul susține că, în momentul întreruperii mandatului său, pe 28 noiembrie 2014, procentul creditelor neperformante a scăzut până la 20%.
Pornind de la această situație, Shor se declară surprins de acuzațiile la adresa sa făcute de fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță și fostul deputat Veaceslav Ioniță.
„Sunt declarații ale unor foști funcționari, care pe timpul când BEM oferea credite dubioase, stăteau, unul în fotoliul de ministru al Finanțelor și administra nemijlocit BEM, iar celălalt în fotoliul de președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Chiar nu știau despre ceea ce se întâmpla la BEM, aceasta fiind o bancă a statului?”, îi întreabă el.
Businessmanul a folosit prilejul pentru a i se adresa și liderului socialiștilor, Igor Dodon, care a prezentat recent o listă cu presupuse credite dubioase acordate de Banca Socială firmelor lui Ilan Shor. Deși confirmă că firmele lui au contractat cândva credite de la această bancă, el susține că niciuna dintre ele nu are acum niciun împrumut la Banca Socială.
„Acțiunile domnului Dodon, în acest context, trezesc mirare. Aceste ieșiri pot fi tratate ca o încercare de a influența mersul investigațiilor și a manipula opinia publică. Vreau să mă adresez domnului Dodon, cu care ne cunoaștem foarte bine. La începutul carierei dvs., lucru care se întâmpla în timpul campaniei electorale din 2011, v-am susținut, inclusiv financiar. Am petrecut împreună la zilele mele de naștere și la nunta mea am fost alături de dvs. Acum, însă, constat că termenul de onestitate vă este străin, dvs. vă trădați nu doar colegii, dar și apropiații. Iar acum depuneți eforturi pentru a îngrădi accesul meu în Rusia, acolo unde îmi este familia”, i s-a adresat Shor lui Dodon.
Fostul președinte al Consiliului de administrare de la BEM a explicat că situația de la această bancă a început a se înrăutăți în toamna anului trecut, urmare a unei campanii de semănare a panicii printre deponenții BEM.
„Acest lucru s-a făcut în preajma campaniei electorale. Atunci, câteva formațiuni politice au lansat zvonuri precum că la bănci nu ar mai fi bani. Unii, chiar într-un mod obraznic și criminal, chemau deschis oamenii să fugă la bancă și să-și scoată banii „cât nu e târziu”. În țarile europene aceasta se numește diversiune economică. Vreau să vă spun că nu există bancă în lume care să fie pregătită ca într-o singură zi să vină toți deponenții să își retragă banii. De aceea, a fost nevoie de intervenția Băncii Naționale”, a explicat el acordarea creditului de către Banca Națională.
„Situația creată pe piața financiară din Moldova nu este rezultatul unui furt inventat, ci o urmare directă a acțiunilor de diversiune ale unor politicieni și formațiuni politice”, a declarat Shor, dând asigurări că 90% din creditele oferite de BEM în perioada cât el a exercitat funcția de președinte al Consiliului băncii, au fost rambursate. Iar partea rămasă sunt credite profitabile pentru bancă.
Amintim că, marți, Ilan Shor a fost audiat timp de opt ore de către ofițerii Centrului Național Anticorupție într-un dosar care vizează situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Șeful Direcției urmărire penală a CN, Bogdan Zumbreanu, a declarat ulterior că Ilan Shor are statut de bănuit în dosar. Bunurile acestuia au fost puse sub sechestru.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”