„Îi interesează banii pentru sistemul de apărare, nu de unde vin dronele”: Radarul procurat pentru protejarea spațiului aerian sau sechestrele aplicate pe pretinsul fond de caritate al lui Șor, teme de interes pentru opoziția prorusă din Parlament
Opoziția prorusă din Parlamentul R. Moldova este acuzată de majoritatea parlamentară că „face spectacol” la începutul fiecărei ședințe în plen, sonorizând solicitări în interesul Federației Ruse, iar mai nou, odată cu revenirea foștilor deputați ai Partidului „Șor”, lichidat între timp, și în interesul fugarului care se ascunde la Moscova.
De exemplu, socialistul Adrian Albu a cerut astăzi audierea ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, vizavi de radarul achiziționat din Franța cu 14,5 milioane de euro sau circa 300 de milioane de lei şi care nu a detectat drona depistată duminică lângă satul Etulia din raionul Vulcănești.
„Vrem să cunoaștem de ce radarul nu a reușit să detecteze drona. De asemenea, am auzit că premierul Recean vrea să mai cheltuie miliarde de euro pentru astfel de radare. Vrem să obținem o explicație cu referire la acest lucru”, a spus deputatul.
Comunistul Constantin Starîș a solicitat, la rândul său, plenului Parlamentului să excludă din ordinea de zi mai multe proiecte de denunțare a acordurilor din cadrul Comunității Statelor Independente, inclusiv cel cu privire la principiile asigurării forţelor armate ale statelor membre ale CSI cu armament, tehnică, mijloace materiale, organizării activităţii de producţie a întreprinderilor de reparaţii şi lucrărilor de cercetări ştiinţifice şi experimentale de construcţie etc.
„În esență, aceste acorduri sunt mai mult tehnice decât militare. Noi mai folosim echipamente sovietice care trebuie întreținute. Nota informativă a proiectului spune că aceste acorduri amenință suveranitatea Republicii Moldova. Dar au fost semnate în 1992 și nu au prezentat niciun pericol până acum”, a spus deputatul, surprins anterior zâmbindu-i „lingușitor” liderului rus Vladimir Putin la forumul de la Valdai.
De asemenea, socialiștii și comuniștii exploatează la maximum problema tarifelor din R. Moldova, inclusiv pentru gaze, dar și protestele agricultorilor. În ultimul caz, majoritatea parlamentară le-a luat-o înainte și a solicitat ea audierea vicepremierului Vladimir Bolea vizavi de acțiunile ministerului pe care îl conduce întreprinse pentru sectorul agricol, propunere votată de 79 din cei 85 de deputați prezenți la ședință.
Totodată, deputata Reghina Apostolova de la fostul partid „Șor” a solicitat audierea directorului Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), Daniel-Marius Staicu, vizavi de blocarea resurselor „fondului de caritate” afiliat lui Ilan Șor.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Grădinaru, i-a solicitat președintelui Parlamentului, Igor Grosu, să-i determine pe reprezentanții opoziției să respecte Regulamentul Legislativului, astfel încât propunerile pentru ordinea de zi să fie făcute în cadrul ședințelor Biroului permanent, unde este reprezentată, nu „să vină să facă aici spectacol”.
„Pe dânșii nu știu de ce îi interesează banii care sunt achitați pentru sistemul de apărare, dar nu-i interesează de unde vin dronele și care este pericolul pentru cetățeni. Nu îi interesează răspunsul la întrebarea ce-am fi răspuns noi familiilor celor omorâți sau ale căror case ar fi putut fi distruse de aceste drone. La fel, îi interesează să invite aici în ședință directorul SPCSB, dar nu-i interesează de ce Federația Rusă nu răspunde la solicitările SPCSB privind spălarea banilor care vin din Federația Rusă în cadrul dosarului Laundromat. De asemenea, nu-i interesează de ce refuză Federația Rusă extrădarea condamnatului penal Șor, condamnat definitiv la 15 ani de pușcărie”, a punctat deputatul Grădinaru.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România