Igor Munteanu explică de ce Dodon este mai PERICULOS decât Plahotniuc și de ce e nevoie ca guvernul să fie dat jos de URGENȚĂ
Vicepreședintele Platformei „DA”, Igor Munteanu, este convins că Igor Dodon este mult mai periculos decât Vlad Plahotniuc și din acest motiv ar trebui oprit. Primul pas pentru ca Igor Dodon să nu-și consolideze puterea este demiterea Guvernului Chicu, spune deputatul.
„Astăzi am semnat moțiunea de cenzură și nu am nicio îndoială că este o decizie corectă, necesară, oportună, adecvată. Este nevoie de un guvern credibil, creat să scoată R. Moldova din impasul și buimăceala anului 2020. Pentru că liderii PSRM înțeleg că ar putea pierde inițiativa, ei au început a pregăti condițiile pentru a corupe rezultatul voinței alegătorilor la următorul scrutin. Astfel, preconizatele schimbări la Codul electoral, limitarea participării diasporei la alegeri, folosirea înzecită a turiștilor transnistreni, deschiderea unor zeci de secții de vot pe teritoriul Rusiei sunt doar câteva elemente dintr-un scenariu complex, care aparține guvernării Dodon. Dodon îi mulțumește de pe acum lui Krasnoselski pentru că are grijă de „stabilitatea gărzilor sale”, dar ce va fi în toamnă, cu susținerea organică a statului rus?!”, se întreabă Munteanu.
De asemenea, legislatorul atrage atenția că unele grupuri de „influenceri guralivi” încearcă să promoveze ideea că Dodon „nu ar fi periculos” ca și Plahotniuc.
„Este un fals și voi explica de ce. În primul rând, Dodon are astăzi controlul asupra unui larg bazin electoral la care Plahotniuc nici nu putea visa la vremea lui, care-i poate oferi PSRM-ului șansa istorică de a controla peste 45% din voturi la viitoarele alegeri (parlamentare). Și doi - niciodată fostul oligarh nu a obținut susținerea proiectelor sale politice la Kremlin, iar aceste două avantaje clare ale PSRM sunt decisive. În condițiile în care criza pandemică și alte turbulențe politice au demotivat Occidentul să rămână un actor activ în privința procesului democratic din R. Moldova, și nu doar în privința R. Moldova, dar și a întreg spațiului PaE, forțele politice europene din R. Moldova trebuie să ia decizii mature, chiar cu riscul de a ieși din zona lor de confort, prevenind erorile care pot avea efecte greu de remediat”, spune deputatul.
Munteanu a mai adăugat că actuala majoritate PSRM – PD nu va permite organizarea unor alegeri corecte la scrutinul din 1 noiembrie: „Va fi folosită masiv resursa administrativă, singura care-i poate asigura un nou mandat liderului PSRM, cel mai popular candidat după Voronin în sondaje. După realegerea lui Dodon, pozițiile PSRM-ului se vor consolida în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Un guvern neutru este soluția unică pentru ca R. Moldova să nu rămână ostatecul grupurilor de consultanți ruși, cei care-l educă astăzi pe Dodon să joace șah cu opoziția. Ei vor fi câștigătorii reali ai viitoarei curse prezidențiale și nu actualul Guvern Chicu”.
Deputatul a subliniat că la ora actuală Dodon are priorități clare - preluarea controlului asupra Curții Constituționale și procuraturii, anularea mandatului imperativ și revizuirea Constituției în direcția profilului politic pe care-l reprezintă acest grup rusofil, PSRM.
„Dacă „sirenele” politice, care-i cheamă pe cetățenii R. Moldova să ignore urgența strategică a schimbării Guvernului Chicu își vor atinge scopul, atunci Dodon ar putea obține un nou mandat, demarând pe un scenariu strict geopolitic, cu pasiuni autoritare de tip neo-sovietic, un putinism asortat la pauza „geopolitică” în care a intrat UE în acest moment. Timpul destinat reflecțiilor și ezitărilor curge rapid ca o clepsidră spartă. Moțiunea de cenzură este primul pas spre demolarea acestui guvern de buzunar al lui Dodon”, a conchis sursa citată.
De menționat că deputații Platformei „DA” au semnat astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Documentul nu a fost semnat, deocamdată, de către deputații PAS. Formațiunea condusă de Maia Sandu susține că sâmbătă va fi luată o decizie, dar conducerea Platformei „DA”, prin intermediul vicepreședintelui Alexandru Slusari, atenționează că ar putea fi târziu, deoarece peste trei săptămâni Parlamentul va fi deja în vacanță.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”