00:04:16 18.09.2024
Stiri

VIDEO // Igor Grosu, la Platforma Crimeea, desfășurată la Kiev: „După 24 februarie 2022, când Federația Rusă a atacat brutal Ucraina, nu mai este vorba despre o alegere între Est și Vest, dar o alegere între război și pace, între trecut și viitor”

Actualitate 12.09.2024 11:36 Vizualizări857 Autor: Ziarul National
VIDEO // Igor Grosu, la Platforma Crimeea, desfășurată la Kiev: „După 24 februarie 2022, când Federația Rusă a atacat brutal Ucraina, nu mai este vorba despre o alegere între Est și Vest, dar o alegere între război și pace, între trecut și viitor”


„Crimeea este Ucraina”, „pacea Ucrainei este pacea R. Moldova și a UE, iar „nimic nu ne poate sta în cale, dacă muncim împreună”, a declarat miercuri la Kiev, în cadrul celui de-al patrulea Summit al Platformei Crimeea, președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Sunt aici pentru a vă mulțumi din nou, și o s-o fac cu fiecare ocazie, în numele cetățenilor R. Moldova, pentru sacrificiul imens pe care soldații Dvs. îl fac pe câmpul de luptă, pentru rezistența de care dați dovadă zi de zi, pentru dragostea de țară și dorința Dvs. mare ca să trăiți în pace, ca Ucraina să rămână liberă și independentă. Sunt valori pe care le împărtășim și pentru care luptăm mai bine de 30 de ani. Noi, moldovenii, în toți acești ani am trăit sub amenințarea șantajului energetic, am luptat și luptăm în continuare cu un război hibrid. Știm ce înseamnă ca zi de zi, timp de 30 de ani, să ne fie teamă să spunem ce limbă vorbim și ce parcurs vrem să avem”, a arătat în discursul său șeful Legislativului de la Chișinău.

Potrivit lui Igor Grosu, cetățenii R. Moldova au ales „să trăim liber”, „în pace”, „în democrație”, „nu în frică”, iar Uniunea Europeană, care este „un spațiu al păcii și libertății”, ne poate asigura acest lucru. Parcursul european al statului nostru urmează să fie reconfirmat de către cetățeni la referendumul din 20 octombrie curent.

„După 24 februarie 2022, când Federația Rusă a atacat brutal Ucraina, nu mai este vorba despre o alegere între Est și Vest, dar o alegere între război și pace, între trecut și viitor. Dacă azi avem pace în R. Moldova, este doar datorită eroismului poporului ucrainean, care luptă pentru Europa și valorile sale pe câmpul de luptă, iar noi, moldovenii, nu putem dezamăgi. Prin votul nostru vom demonstra că vrem să facem parte dintr-o lume a păcii și libertății. Ucraina are nevoie de vecini prieteni în care să aibă încredere și cu care să poată colabora. R. Moldova este și va rămâne alături de Ucraina”, a punctat Igor Grosu.

Potrivit președintelui de Parlament, R. Moldova a „spus clar pentru prima dată” în Strategia sa de securitate că politica agresivă a Kremlinului este o amenințare reală la adresa securității naționale: „Scopul lor este să inoculeze frică, neîncredere în stat, în instituții, să semene discordie și ură între cetățeni. De aceea, dragi prieteni ai R. Moldova, vin cu rugămintea să ne fiți alături și să ne ajutați să luptăm cu toți cei care atentează la votul cetățenilor”.

Oficialul de la Chișinău a reafirmat susținerea R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și „angajamentul de neclintit” al R. Moldova pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa.

„Chiar dacă avem resurse limitate, noi depunem toate eforturile să ajutăm cu tot ce putem, inclusiv în cadrul formulei de pace a Ucrainei continuăm să facilităm exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale și lucrăm pentru a menține dinamica, inclusiv prin deschiderea a noi rute de tranzit, am primit sute de mii de refugiați și continuăm să găzduim mii de familii, iar pe unii dintre ei să-i ajutăm să se angajeze în câmpul muncii. Astăzi avem circa 60 de mii de ucraineni care beneficiază de protecție temporară”, a enumerat șeful Legislativului.

Igor Grosu a adăugat că R. Moldova s-a alăturat eforturilor internaționale de a elibera copiii ucraineni răpiți, prin adoptarea unei declarații în plenul Parlamentului, și s-a alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei „pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații, fiindcă ceea ce se întâmplă în Ucraina este genocid”.

Menționăm că Summitul Platformei Crimeea, găzduit de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a inclus patru paneluri de discuții, care s-au referit Crimeea și „Formula Păcii”, politica de reintegrare, succesele Ucrainei la Marea Neagră și comemorarea a 80 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea. Cu această ocazie a fost inaugurat un memorial național dedicat genocidului stalinist al tătarilor din Crimeea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md