Igor Grosu, la București: „Vin cu un ultim îndemn: investitori, treceți Prutul! Succesul și modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetățeni săi”. Marcel Ciolacu: „Avem o variantă şi mai scurtă de a fi în UE”
România are un „rol istoric” în parcursul european al R. Moldova, iar demararea negocierilor de aderare a statului nostru la UE „prinde contur” datorită, în mod special, „oficialilor și oamenilor de afaceri români, care au promovat ferm apartenența europeană a R. Moldova”.
Mesajul a fost transmis astăzi la București, în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului investițional „R. Moldova - România: Capital Bridges”, de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, eveniment organizat într-o „zi istorică” de 27 martie, „când toți românii de pe ambele maluri ale Prutului sărbătoresc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România”.
Igor Grosu: „Avem încrederea că împreună vom asigura un viitor european pentru R. Moldova”
„Evenimentele din 1918 au pornit de la interesele majorității populației, care-și dorea să trăiască într-un stat capabil să asigure securitate, prosperitate, și siguranță în ziua de mâine. Același lucru ni-l dorim și noi, cei de azi, și avem încrederea că împreună vom asigura un viitor european pentru R. Moldova, pentru a trăi într-un stat liber, democratic, care există pentru binele cetățenilor săi”, a punctat Igor Grosu.
Spicherul a adăugat că sprijinul României este simțit de „practic fiecare om din satele și orașele noastre – avem grădinițe și școli modernizate, gospodării asigurate cu apă și canalizare, după 30 de ani, în sfârșit, nu mai suntem șantajați de Kremlin, avem gaz, lumină, construim poduri și vă mulțumesc foarte mult că sunteți alături de noi și la bine, și la rău”.
Igor Grosu a rugat oficialii și agenții economici din România să vorbească despre R. Moldova „ca despre un stat în care se poate investi”, apreciind declarația recentă a guvernatoarei băncii centrale de la Chișinău, Anca Dragu, potrivit căreia „cine nu investește azi în R. Moldova va regreta peste cinci-zece ani”.
„Nu avem timp de pierdut atât noi, cei care trebuie să aliniem legislația R. Moldova la cea europeană, cât și Dvs. care vreți să faceți învestiții în IT, HoReCa, în companii de construcție, de producere, de regenerabile etc. Vin cu un ultim îndemn: investitori, treceți Prutul! Succesul și modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetățeni săi. Să scriem împreună istoria Europei!”, a declarat Igor Grosu, aplaudat de participanții la forum.
Marcel Ciolacu: „O scurtătură economică spre accesul la capital pe care-l punem la dispoziţie unor parteneri adevăraţi”
„Domnule preşedinte Igor Grosu, să ştiţi că avem o variantă şi mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană şi mult mai rapidă”, a răspuns ulterior acestui îndemn, de la aceeași tribună, premierul României, Marcel Ciolacu.
Șeful Guvernului de la București a subliniat că evenimentul de astăzi, organizat de Bursa de Valori București, probează încă o modalitatea concretă prin care România poate susţine dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
„Piaţa de capital de la Bucureşti este, în acest moment, o instituţie matură şi aflată în plină expansiune şi a devenit, deja, platforma ideală de lansare a unor companii româneşti de succes şi vrem să jucăm acelaşi rol pentru firmele moldoveneşti de prim rang. Până când Bursa de la Chişinău va creşte şi va avea lichiditate, vă oferim această şansă majoră. Este, dacă vreţi, o scurtătură economică spre accesul la capital pe care-l punem la dispoziţie unor parteneri adevăraţi. Sunt convins că atât autorităţile Republicii Moldova, cât şi toţi antreprenorii importanţi de peste Prut înţeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii şi cunoştinţelor acumulate de profesioniştii Bursei de Valori de la Bucureşti. Şi sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a transmis că-şi doreşte să vadă listări de succes a cât mai multor companii din Republica Moldova.
„Ştiu că MAIB, cea mai mare bancă din Moldova, a anunţat că este pregătită pentru o listare la bursa de la Bucureşti şi aşteaptă o schimbare a legislaţiei care să îi permită această mutare strategică. Oferim tot suportul legislativ necesar guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces. Pentru că timpul a devenit esenţial! E suficient să vedem ce impact a avut anul trecut listarea la bursă a pachetului de acţiuni Hidroelectrica, ca să ne dăm seama de potenţialul uriaş al BVB din acest moment. Şi să vedem cât de mult contează un timing bun! De asemenea, este relevant să ne inspirăm din reuşita unei companii de renume din Moldova, Purcari, care s-a listat la BVB. Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a ştiut să se dezvolte organic. Iar prin listarea la bursa de la Bucureşti a reuşit inclusiv să comunice mai mult şi mai bine pentru consumatorul român. A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe piaţa românească şi internaţională. Acesta este traseul corect pe care îmi doresc să îl multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova!", a declarat Ciolacu.
Aceeași sursă a adăugat că piaţa de capital reprezintă un pilon esenţial ai interconectării economice dintre cele două state.
„Avem zona de energie, unde această interconectare funcţionează deja la o intensitate majoră şi care s-a dovedit cu adevărat vitală pentru Republica Moldova în ultimul an. Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm R. Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană. O ajutăm cu specialişti români de top care azi lucrează în poziţii-cheie la Chişinău. O ajutăm cu investiţii masive de sute de milioane de euro anual. O ajutăm cu un volum al comerţului bilateral care s-a triplat în ultimul deceniu”, a afirmat Ciolacu.
Oficialul de la Bucureşti a punctat faptul că în relaţia bilaterală a venit timpul investiţiilor.
„A trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvinte frumoase şi poduri de flori. Eu sunt un om al faptelor, adică al podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital. Al investiţiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit. Iar Bursa de Valori Bucureşti este locul unde faptele şi cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă naţională construită cu mult efort pe care, astăzi, o punem la dispoziţia fraţilor noştri. Fiindcă aşa face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul! Vă mulţumesc şi îmi doresc din toată inima să fim din nou alături la următoarea listare a altei companii moldoveneşti la bursa noastră!”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă: „Este un deziderat şi al nostru ca să ne regăsim împreună, România şi R. Moldova, în interiorul UE”
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat, în cadrul forumului, că România este principala piață de desfacere pentru produsele din R. Moldova și a dat asigurări că Bucureștiul „va continua să vorbească despre apartenența R. Moldova la valorile europene”.
„Criza de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina ne-a obligat să reevaluăm ameninţările externe şi obligatoriu să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimişti şi să generăm încredere şi siguranţă. (...) Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi, desigur, la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.
Potrivit președintelui Senatului României, în cei 10 ani de la semnarea Acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a beneficiat de contribuţia României, iar schimburile comerciale au crescut de la 1 miliard de euro în 2014 la 3 miliarde în anul 2024. De asemenea, România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investiţiilor ridicându-se la suma de 400 de milioane de euro.
„Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe domeniul energetic, de interconectare mai bună a reţelelor energetice, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale”, a amintit Nicolae Ciucă.
„Uniunea Europeană înseamnă stabilitate şi dezvoltare, Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi dezvoltare. Până în momentul de faţă, sper să nu greşesc, Republica Moldova a primit un sprijin de aproximativ 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, de la BEI şi de la BERD. Sigur, banii nu sunt suficienţi pentru a putea să fie angajate şi rezolvate toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova, dar sunt convins că (...) tot ceea ce înseamnă parcursul acesta de preaderare va constitui un sprijin şi un angajament al Guvernului Republicii Moldova, astfel încât să-şi îndeplinească acest deziderat. Şi, desigur, este un deziderat şi al nostru ca, în final, să ne regăsim împreună, România şi Republica Moldova, în interiorul Uniunii Europene”, și-a încheiat discursul Nicolae Ciucă.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți