Igor Dodon susține că Federația Rusă NU are armată în Transnistria: „Îs vreo 2 000 sau 1 500 de soldați care nici nu-s ruși, care-s cetățeni ai Rusiei din Transnistria, moldoveni”
În pofida apelurilor internaționale de retragere a soldaților ruși și a armamentului stocat în Transnistria, care au jucat un rol esențial în războiul moldo-rus de la Nistru, președintele R. Moldova, Igor Dodon, afirmă că în stânga rusă nu ar exista armată străină de ocupație.
Într-un interviu recent pentru „Europa Liberă”, șeful statului a declarat că cei circa 2 000 de soldați din regiune despre care se spune că ar fi ruși sunt, de fapt, „cetățeni ai Rusiei din Transnistria, moldoveni”.
„Eu sunt ferm convins că ei trebuie să plece de acolo, noi suntem conștienți de faptul că noi suntem stat neutru, pe teritoriul Republicii Moldova nu trebuie să fie armate străine, dar trebuie să recunoaștem în același timp că acolo nu-i armată. Dvs. știți și eu știu, și americanii știu, acolo-s niște depozite cu armament vechi și-s vreo 2 000 sau 1 500 de soldați care nici nu-s ruși, care-s cetățeni ai Rusiei din Transnistria, moldoveni, care pur și simplu păzesc skladurile (depozitele - n.r.) celea. Gata, acolo nu-i armată”, a declarat Dodon.
Pe de altă parte, președintele recunoaște că armamentul depozitat la Cobasna reprezintă un „mare risc” pentru cetățenii R. Moldova, în contextul exploziei de la Beirut.
„Eu sunt optimist în ceea ce ține de rezolvarea acestei probleme, pentru că imediat ce se distrug munițiile acestea, o parte se distrug, o parte trebuie retrase, dispare necesitatea să fie acești soldați acolo. Da, misiunea de pacificare va mai fi o anumită perioadă, misiunea de pacificare nu-i o problemă, nu-i nicio problemă, pur și simplu trebuie scos și de făcut circulație liberă, fără a da pașapoarte, ca să treci încolo și încoace, așa că misiunea de pacificare o anumită perioadă poate să stea, dar acolo nu-s numai ruși, acolo-i și OSCE-ul. Și gata”, a încheiat Igor Dodon.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor