Igor Dodon și Renato Usatîi, COORDONAȚI de Vlad Plahotniuc. DEZVĂLUIRILE lui Vlad Filat despre rolul actualului președinte: „Nu o să uit niciodată nici comportamentul lui”
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, susține că ar fi „ultimul om” care ar face avocatură în favoarea lui Igor Dodon, așa cum s-ar specula în spațiul public, dar este, totodată, convins că Maia Sandu a cedat puterea în toamna anului 2019.
„Doamne ferește, nu sunt avocatul lui Igor Dodon. Mai mult ca atât, eu nu am uitat, nu că aș fi răzbunător, cum dânsul în înțelegere cu Plahotniuc a dat jos Guvernul Filat II. De voturile lui depindea... Nu o să uit niciodată nici comportamentul și faptul că a votat pentru scoaterea imunității într-o manieră absolut josnică. Așa că nu sunt persoana care să-i fac lui avocatură.
Însă vreau să vă spun că Maia Sandu a forțat demisia și ea a plecat de la guvernare. Ea nu a fost plecată de la guvernare. Iar ca probă e decizia Curții Constituționale, care spune că anumite acțiuni întreprinse de dânsa în vederea numirii procurorului general au fost neconstituționale. Nu poți să mergi cu o acțiune neconstituțională, fără ca să-ți consulți partenerii de coaliție, dar și partenerii de dezvoltare, așa înțeleg... A fost un mod voit, dar poate nevoit de a pleca de la putere. Când vii la putere te ții cu dinții de ea și nu faci asta pentru tine, dar pentru a îndeplini ceea ce ai promis oamenilor”, a declarat Filat ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la postul N4.
În opinia fostului premier, Maia Sandu a forțat demiterea Guvernului din rațiuni electorale și pentru că știa că urmează o perioadă foarte dificilă în ceea ce privește administrarea lucrurilor în R. Moldova.
„Pe de altă parte, cred că e vorba de strategia pentru alegerile prezidențiale. Acesta e punctul meu de vedere. Cert este că guvernarea nu se oferă cadou, pentru că ea nu îți aparține. Datoria ta ca politician este să lupți pentru ea. Mai cu seamă că această acțiune, care a dus la demiterea Guvernului Sandu, a fost într-o perioadă extrem de sensibilă și pentru cei din teritoriu. Lucrul acesta se întâmpla exact în perioada când se constituiau consiliile raionale, alianțele la nivel local. Astfel, a fost pierdut Guvernul, dar și puterea la nivel local”, a precizat noul-vechi președinte al PLDM.
De asemenea, Filat s-a referit și la rolul jucat de Igor Dodon în arestarea sa și cum a fost sfătuit să fugă în 2015 din R. Moldova.
„Eu fugar nu pot să fiu. Eu am decis într-o manieră conștientă să parcurg acest drum. Este adevărat că nu știam că va fi acel dezmăț, dar cred că am procedat corect. Cei care au ce ascunde fug. Cei care erau tare curajoși și tare mari stăpâni în țara asta au șters putina... Înseamnă că au de ce. Eu am avut starea asta... că nu am de ce să mă tem. Bine, am plătit cu 50 de luni din viață. Dar mă simt cu mult mai bine decât aș fi fost fugar.
Citește și: REPORTAJ FOTO // Tensiunile de astăzi de la Parlament (15 octombrie 2015)
Ceea ce s-a întâmplat atunci în jurul Parlamentului a fost un scenariu bine chibzuit. Atunci protesta în jurul Parlamentului Renato Usatîi și foarte des ieșea și Igor Dodon la protestatari. Le povestea că are informații că voi fugi, că vreau să plec. Da, a fost o propunere, dar nu o să dau nume acum. La un moment dat s-a propus să fiu îmbrăcat în polițist... idei năstrușnice. Deci, eu fugar nu am fost și nu voi fi niciodată.
Renato Usatîi și Igor Dodon știau ce urma să se întâmple în ziua ceea (15 octombrie 2015). Sunt sigur că da. Și Voronin știa, și Ghimpu știa. A fost așa un fel de înțelegere... Știți, până la urmă putea fi o acțiune demnă sau cu elemente de demnitate. Dar totul a fost așa, o înțelegere ocultă, cu protestatari afară, cu rol distribuit fiecăruia în Parlament. Eu nu știu dacă ei au devenit mai fericiți după de au făcut în Parlament, doar că eu tare sper că așa ceva nu se va mai repeta”, a conchis Filat.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare