IFC și Banca Mondială: Intensificarea investițiilor sectorului privat în sectoarele-cheie, vitală pentru creșterea economică a R. Moldova. Măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul R. Moldova, pentru a reveni pe calea reformelor și a dezvoltării
Accelerarea reformelor și stimularea dezvoltării sectorului privat în sectoarele-cheie ale economiei sunt esențiale pentru îmbunătățirea competitivității și productivității R. Moldova, potrivit unui nou raport al IFC și Băncii Mondiale. R. Moldova trebuie să ia un sir de măsuri, pentru a face față provocărilor economice fără precedent, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.
Diagnosticul sectorului privat al R. Moldova (DSP) - primul de acest gen în republică - are drept scop sprijinirea guvernului prin identificarea principalelor constrângeri pentru creșterea economică și a sectoarelor care pot optimiza potențialul sectorului privat din R. Moldova. Studiul recomandă adoptarea de reforme care să consolideze guvernarea și să creeze capital, abordând în același timp blocajele pentru creșterea investițiilor private specifice fiecărui sector.
R. Moldova se numără printre cele mai afectate statele de invazia Rusiei în Ucraina. Ținând cont de o serie de factori - inflație înalta, afluxul de refugiați, amenințări la adresa securității energetice și perturbări majore ale comerțului internațional - se așteaptă ca produsul intern brut (PIB) al R. Moldova să scadă cu 5.9% în comparație cu anul 2021.
În acest context, este esențială deblocarea potențialului sectorului privat, introducerea de noi tehnologii digitale, dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare durabile, precum și conectarea R. Moldova cu piețele de export, inclusiv Uniunea Europeană (UE). Sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM-uri) este esențială. Piatra de temelie a economiei locale, ÎMM-urile reprezentau 98,4% din totalul întreprinderilor înregistrate în 2021, generând 48% din PIB-ul țării. Conform DSP, accesul limitat la finanțare se numără printre principalele constrângeri pentru întreprinderile mici, cu un deficit de finanțare de 14% din PIB.
Totuși, cu o infrastructură de creditare modernă, un acces mai bun la serviciile financiare digitale și un registru de garanții mobiliare modernizat, sectorul poate ajuta țara să iasă din criza economică.
„Invazia Rusiei în Ucraina a dat o lovitură dură economiei R. Moldova, dar țara poate reveni pe traiectoria de creștere și poate ieși din criza mai puternică prin adoptarea reformelor necesare. Construirea unui sector privat robust și îmbunătățirea accesului la piețele UE vor oferi oportunități pentru multe sectoare, atrăgând investiții interne și internaționale și asigurând în același timp dezvoltarea pe termen lung”, a declarat managerul regional al IFC pentru Moldova și Ucraina, Lisa Kaestner.
În condițiile în care rutele de transport de marfă sunt blocate de invazia Rusiei în Ucraina, îmbunătățirea conectivității portuare și rutiere între R. Moldova și România va fi esențială, menționează DSP. În plus, asigurarea comerțului și securizarea lanțurilor de aprovizionare, precum și armonizarea cadrelor de reglementare în domeniul comerțului și al logisticii cu standardele UE vor contribui la diversificarea exporturilor și la îmbunătățirea accesului la noi piețe. Reducerea dominației întreprinderilor de stat va asigura și mai mult condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi, aducând mai multe investiții private pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare. În unele cazuri, aceasta ar putea include pregătirea întreprinderilor de stat pentru privatizare.
Având în vedere întreruperile continue ale aprovizionării cu gaze, exacerbate de invazia Rusiei în Ucraina, DSP recomandă reevaluarea politicii energetice a țării pentru a diversifica mixul energetic - în special prin valorificarea potențialului de energie solară și eoliană - și de a dezvolta proiecte de scară mare competitive ca cost, pentru a atrage mai mulți investitori din sectorul privat.
„Luând în considerare seria recentă de crize în curs, R. Moldova trebuie să găsească modalități rapide și eficiente de a se redresa după șocuri și de a reveni pe calea reformelor și a dezvoltării”, a declarat directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.
„În acest sens, primul Diagnostic al sectorul privat din R. Moldova vine să sprijine guvernul prin identificarea principalelor constrângeri de dezvoltare și a sectoarelor care pot debloca potențialul sectorului privat din R. Moldova, un element-cheie în acest proces de redresare”, a adăugat sursa citată.
DSP identifică, de asemenea, alte sectoare potențiale - agricultura, informația și tehnologia și externalizarea proceselor de afaceri, precum și centrele de servicii partajate - care pot genera mai multe venituri și pot stimula dezvoltarea în R. Moldova.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski