IDEI // Fermele de raci, afacere promițătoare pentru R. Moldova
UTIL // Pentru a iniția o afacere profitabilă cu raci, este nevoie de un lac, cu o calitate bună a apei
Din cauza poluării apelor din ultimii ani, racul s-a împuținat considerabil în ariile naturale, în schimb au început să apară așa-numitele ferme de raci și crescătorii de raci de lac – niște afaceri agricole ale unor curajoși care s-au hotărât să scoată pe piață un produs autohton premium.
„Prin restaurante, creveții de import au devenit foarte la modă. Gândindu-ne că aceștia ajung în țara noastră în cea mai mare parte congelați, străbătând mii de kilometri, nu ar fi oare racii locali o alternativă de preferat? Mai ales că în Moldova avem toate condițiile pentru creșterea lor”, susține Anatol Prisac, un crescător de raci din zona de centru a țării, care a fost de acord să ne spună câteva detalii despre această afacere neobișnuită, aparent exotică, dar interesantă și profitabilă, care s-ar putea să aibă un viitor frumos în țara noastră.
O crustacee foarte apreciată
Racul este cea mai apreciată crustacee la nivel mondial, dar, din cauza poluării apelor, se găsește tot mai rar. În majoritatea țărilor Europei Occidentale, acesta aproape că a dispărut. De aceea, în ultima perioadă, creșterea racilor a devenit tot mai des întâlnită, racii fiind din ce în ce mai căutați pe piețele din Europa și SUA - carnea lor este considerată o delicatesă, iar crusta este folosită pe larg în farmaceutică pentru un șir de preparate medicamentoase pentru aparatul locomotor.
Cererea de raci este în creștere și în Republica Moldova, pentru că restaurantele sunt nevoite să importe fructe de mare.
Pentru a iniția o afacere profitabilă cu raci, este nevoie de un lac, cu o calitate bună a apei. Bazinul acvatic trebuie supravegheat riguros și ferit de agenți poluanți. Racul nu este pretențios la mâncare și nu este nevoie de niciun fel de instalații speciale pentru creșterea lui.
Consumul de forță de muncă este, de asemenea, redus. Cam o oră de treabă pe zi pe hectar, or, vorba răcarilor - baltă să fie! Racii pot fi recoltați pentru comercializare la vârsta de unu-doi ani, în funcție de rasă.
Racul autohton crește mai greu, dar există specii americane care sunt gata pentru consum în 10-12 luni. Totodată, racii se mai consideră și un fel de sanitari ai heleșteielor, deoarece mănâncă orice rămășițe vegetale sau animale.
Ce preferă racii?
Dacă intenționați să porniți o afacere cu raci, trebuie să știți că aceste crustacee preferă malurile apelor acoperite cu vegetație acvatică sau cu multe rădăcini de salcie care oferă ascunzișuri. Le plac și apele cu o adâncime variabilă, fundul apelor format din nisip de râu și pietriș, precum și bazinele alimentate cu apă curată din preajma cursurilor (apă de izvor). Este bine ca în heleșteie iarna apa să nu înghețe până la fund.
Condițiile de întreținere
Racii se dezvoltă bine în bazine sau lacuri naturale, în care apa să aibă: un pH de 7,5-9; o salinitate (conținutul de săruri) între 0,6 și 1%; valori minime de oxigen de 2,0 mg la litru; conținut de calciu de 4,0 mg la litru și o circulație constantă.
Specialiștii afirmă că, în condițiile R. Moldova, se potrivesc bine pentru creștere specii cum ar fi racul de râu (Astacus fluviatilis), racul de lac (Astacus leptodactylus), lacul de munte (Astacus torrentium).
De asemenea, se pot crește cu succes racul cu picioare albe (Astacus pallipes), racul american (Orconectes limosus), racul de California (Pacifastacus leniusculus), racul de Louisiana (Procambarus clarkii).
Racii sunt canibali cu „sânge albastru”
Orice răcar serios cunoaște unele calități și particularități ale racilor. Așadar, racul are sângele albastru și respiră sub apă circa 48 de ore. Este un animal foarte lacom și consumă orice materie organică. Numărul de ouă depuse de raci diferă de la o specie la alta, însă de obicei o femelă produce până la o sută de ouă. Ouăle au diametrul de 2-3 milimetri.
La raci sexele sunt separate, iar femelele țin icrele fecundate sub coadă.
Racul necesită un teritoriu personal, pe care nu îl împarte cu nimeni. De regulă, aceste teritorii sunt niște galerii săpate în mal. Astfel, pentru o afacere profitabilă va fi nevoie de o lungime mare de mal. Acest lucru se rezolvă cu șanțuri pe fundul bazinului ca un labirint ori sub formă de serpentine, una lângă alta.
Racii ies noaptea și caută mâncare timp de 4-5 ore. Se prind în niște cuști speciale. Având în vedere că racii sunt canibali, începând cu luna aprilie se separă racii maturi, mai ales femelele purtătoare de ouă, adăpostindu-le într-un bazin cu apă cu temperatura de aproape 20 de grade Celsius.
Creșterea racilor în cifre
Potrivit unui patron de restaurant din capitală, prețul de comercializare a racilor este de 12-20 de euro pentru un kilogram de crustacee vii și aproximativ 5 euro pentru un kilogram de raci congelați. Un bazin cu o suprafață de un hectar de apă, prin creșterea intensivă a racilor, oferă o cantitate de aproximativ 800-1000 kg de raci.
Calculat la un preț minim de 12 euro per kg viu, avem un profit de 12 mii de euro pe an.
Cu o baltă deja existentă, investiția scade la doar câteva mii de euro (2 500 – 3 000 de euro pentru un hectar). Cheltuielile de întreținere nu depășesc 500-800 de euro pe hectar. Cu cât ferma este mai mare, cu atât cheltuielile cresc, însă respectiv crește și venitul. Practic, o investiție clasică se amortizează din primul an, după care se lucrează în profit.
O fermă de raci se face în două etape
Dacă v-ați hotărât să încercați o crescătorie de raci, atunci procedați eșalonat. În primul rând, probați popularea bazinelor existente ca să experimentați inițial.
Ulterior, dacă ați experimentat suficient, purcedeți la desfășurarea afacerii. Va trebui să reamenajați heleșteiele, să le populați din propriul puiet cu femele purtătoare de ouă, rezervate de cu toamnă într-o baltă curată etc.
Termenul de maturizare a racilor durează circa doi ani și în acest timp ajung la o lungime de 10-12 centimetri și la o greutate de 40-70 de grame. Racii pot fi hrăniți cu carne crudă sau fiartă, pește, legume, hrană combinată ș.a.
Racii în acvariu de casă
Pentru creșterea racilor decorativi în acvariu de casă veți avea nevoie de un mascul, o femelă și un acvariu de circa 70 de litri. Acvariul trebuie să aibă foarte multe ascunzători din pietre, iar cât timp racii sunt mici pot fi și plante, însă la maturitate acestea vor fi mâncate.
Racii preferă să stea și pe mal, de aceea ar fi bine să le faceți un loc sau să plasați în acvariu obiecte ce le-ar permite să iasă din apă. Acvariul trebuie acoperit, fiindcă racii râvnesc să părăsească captivitatea. Pentru a se dezvolta, racii trebuie să năpârlească, iar în acest timp sunt foarte sensibili. În perioada în care femelele poartă icre, acestea devin agresive și necesită mai mult spațiu. Luptele între raci sunt frecvente și deseori printre ei se pot găsi făpturi cu membre lipsă, mai ales dacă apa este caldă.
Câteva lucruri interesante despre raci
Racii sunt extrem de sensibili la schimbările de mediu. Comportamentul lor se va schimba vizibil imediat ce componența chimică a apei se va modifica. Acest fapt va servi drept semnal de defecțiune a sistemului de filtrare în bazinul acvatic.
În râurile insulei Tasmania locuiesc cei mai mulți raci din lume. Lungimea medie a acestora atinge 60 de centimetri și un exemplar poate ajunge la o greutate de patru kilograme.
Racii de râu sunt mult mai gustoși decât cei de baltă. Francezii știu să gătească din crusta de raci o supă considerată o mare delicatesă, care este și o carte de vizită a bucătăriei franceze.
Carnea de raci este excepțional de gustoasă, îndeosebi vara și toamna, și are nevoie de timp scurt pentru gătit.
Racii conțin cantități mari de seleniu, iod și zinc, sunt o sursă importantă de proteine, cu foarte puține grăsimi. Racii conțin și omega-3, ceea ce îi face și mai valoroși pentru consum.
De la raci se consumă doar carnea din clești și din coadă.
Lilia Grubîi
ISW: ,,Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune"
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova