Idei de AFACERI cu profit în R. Moldova
UTIL // Mai multe idei pentru înființarea unor culturi, care poate fi făcută din toamnă, iar începând cu anul viitor, majoritatea pot aduce primul rod
Din mesajele cititorilor Ziarului NAȚIONAL este clar că tot mai multă lume se întoarce cu fața spre pământ, văzând agricultura ca o soluție pentru a obține profit. Nu neapărat în proporții industriale, ci măcar pentru a menține un teren care să asigure necesitățile familiei. Iar dacă reușește și o idee de afaceri, cu atât mai bine.
Afaceri mari, pornite de la câțiva ari de pământ
Am selectat mai multe variante pentru înființarea unor culturi, care poate fi făcută din toamnă, iar începând cu anul viitor, majoritatea pot aduce primul rod.
Agricultorii experimentați susțin că, deși e decembrie, timpul de afară e încă prielnic pentru a încerca (n-am avut încă înghețuri serioase și vremea e asemănătoare cu un noiembrie mai friguros).
Or, dacă rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor, în anul următor se pot înființa culturi pe terenuri mai extinse, care cu timpul vor asigura un sesizabil venit suplimentar. Și cine știe în ce se poate transforma o pasiune pentru grădină - mulți mari producători agricoli afirmă că au început de la câțiva ari de teren, într-o glumă, care ulterior a generat averi.
Sunt mai multe culturi profitabile care încă pot fi plantate, rămâne doar să alegeți în funcție de specificul zonei, de terenul pe care îl aveți și de strategia de afaceri care vi se potrivește.
Zmeur
Zmeurul se plantează primăvara sau toamna, dar de preferat este toamna, când este necesară o bună pregătire a terenului înainte de plantare, în special fertilizarea solului. Drajonii de zmeur costă în jur de zece lei pentru un fir, iar investiția minimă pentru un hectar este de zece mii de euro.
Mur
Mai puțin obișnuit pentru grădinile moldovenilor, murul își face loc în agricultura autohtonă și poate deveni o afacere profitabilă. Condițiile de îngrijire sunt aproape aceleași ca și la zmeur. Investiția minimă pentru un hectar este de 10 mii de euro, numai că până la vârful de producție va trebui de așteptat 3-4 ani.
Este bine să optați pentru soiurile care fac fructe mari și sunt foarte solicitate de supermarketuri. Aceste soiuri pot da producții de circa 20 de tone la hectar, cifră impunătoare, dacă ținem cont de faptul că în acest an un kilogram de mure a costat în jur de 150 de lei.
Gutui
Ne place să cântăm „Galbenă gutuie” și cu toții îi apreciem gustul și aroma acestui fruct, însă pe piața autohtonă producătorii de gutui se întâlnesc mai rar. Vechile livezi au îmbătrânit, iar altele noi nu prea se înființează, ceea ce nu este rezonabil, de vreme ce prețul înființării unei livezi de gutui este mai scăzut decât la alte plantații.
Totodată, pomii au o adaptare bună la clima noastră, iar cultura este simplu de întreținut. Livezile de gutui permit și densități foarte mari: pe un hectar se pot planta până la 1 250 de pomi. Plantațiile de gutui, datorită tipului de portaltoi pe care sunt înființate, intră foarte repede pe rod de prin anul trei, iar la anul cinci ajung la maturitate și se pot obține până la 30 de tone de gutui la hectar.
Calculele preliminare ale unui eventual profit sunt mai mult decât optimiste, ținând cont de faptul că în prezent pe piețele agricole un kg de gutui costă între 10-20 de lei. Și nu cer mari bătăi de cap la păstrare.
Alun
Comercializarea alunelor de pădure poate aduce profituri însemnate pe piața autohtonă, dar mai ales pe cea internațională, unde prețul variază între 3 și 7 euro pentru un kilogram, în coajă, iar cele decojite pot ajunge până la 25 de euro per kg. Uleiul din alune variază între 45 și 80 de dolari, iar în funcție de pregătire poate ajunge și până la 170 de dolari per kg.
Pentru înființarea culturii de alun terenul se pregătește printr-o afânare mai adâncă (arătură) și o fertilizare cu gunoi de grajd putrezit în proporție de aproape două tone pe o suprafață de 500 de metri pătrați de grădină. Plantarea se face din toamnă, dar și primăvara timpuriu, cu marcote, respectiv plante înrădăcinate, obținute prin despărțire de la tufele-mamă. Important este ca materialul să provină de la o pepinieră autorizată sau de la o instituție de cercetare. Nu se vor folosi puieți de alun crescuți spontan și crescuți la hotar cu terenuri împădurite.
Aceștia, chiar dacă sunt productivi și perfect adaptați, dau fructe mici și de calitate inferioară. Sădirea alunului se face în rânduri, la distanță de 3-3,5 metri și 2,5-3 metri între plante pe rânduri. Se vor săpa gropi nu prea adânci, în care obligatoriu se adaugă 1-2 lopeți de pământ de frunze luat din pădure. Pe o suprafață de jumătate de hectar încap 60-70 de plante. Fructificarea începe din anul al treilea și atinge maximumul de recoltă după 10-12 ani, unele soiuri după 5-6 ani.
Coacăz negru
Înființarea unei plantații de coacăz negru nu necesită lucrări speciale, însă terenul destinat trebuie să fie arat și desfundat pe o adâncime de 60-70 de centimetri. Costurile pentru plantarea unui hectar de coacăz negru nu sunt de neglijat, dar și profitul este pe măsură. Contabilizând toate lucrările aferente, cu îngrășăminte, cu material săditor, inclusiv sistemul de irigare prin picurare, și raportând la aproape opt tone de coacăz per hectar, precum și costul acestor poame putem vorbi de un venit anual de 10-12 mii de euro. Ce-i drept, va trebui de așteptat vreo trei ani, când se obțin producțiile mai mari.
Cătina
Cunoscută drept o foarte importantă piesă din farmacia verde, cătina crește mai mult pe la margini de pădure și pe coline, ceea ce nu înseamnă că această cultură nespus de prețioasă nu poate fi domesticită. Costurile pentru înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1 500 – 3 500 de euro.
Investiție ce se recuperează rapid, ținând cont de faptul că în anul al treilea de plantare se obține o producție medie de 15 tone per hectar, iar prețul pentru un kilogram de cătină variază între 50-75 de lei. Dacă solul este bine pregătit, plantarea se poate face toamna târziu, dacă nu, se amână pentru primăvară, cu condiția asigurării unei udări de aprovizionare, cel puțin la groapă.
Trandafir de dulceață
Prăjiturile cu dulceață de trandafir sunt un adevărat deliciu, de aceea merită de plantat măcar câțiva tufari pentru plăceri gastronomice. Totodată, această cultură poate face subiect și pentru o afacere cu succes răsunătoare. Cei care dețin suprafețe mici de teren, chiar și sub un hectar, sunt cei care au un plan sau deja și-au înființat o astfel de plantație de nișă.
Pentru aproape o treime de hectar de plantație este nevoie de circa o mie de butași, care împreună cu lucrările de cultivare vor costa peste o mie și jumătate de euro. Cei care au încercat deja afirmă că suprafața este suficientă pentru a porni o afacere cu dulceață și produse pe bază de trandafir, urmând ca apoi plantația să se extindă.
Aronia
Aronia sau scorușul negru se întâlnește foarte des prin pădurile din nordul țării. Cineva povestea odată cum locuitorii unui sat din zonă culegeau poamele cu căldările și făceau din ele dulceață, compot, magiun, lichior, iar după un timp umblau toți amețiți. Nu din cauza gradelor, ci pentru că aronia este un bun remediu pentru hipertensiune arterială, deci trebuie consumată cu atenție și măsură, chiar dacă este o valoare în tratamentele naturiste.
Se plantează cel mai bine toamna, deoarece rădăcina lucrează și se prinde în sol. Are șanse să dea primele fructe chiar din anul următor, dar e bine de știut că aronia începe să fructifice în anul 3-4. Arbuștii de aronia se plantează la o distanță de 1,5-2 metri între plante pe rând și 3-4 metri între rânduri. În faza de fructificare, mai ales în lunile mai-iunie, cultura are nevoie de suficientă apă, or, se recomandă investiția într-un sistem de irigat pentru zonele mai secetoase.
Usturoiul
Înființarea unei culturi de usturoi oferă producții mai mari dacă însămânțarea se face toamna târziu, însă dacă vremea este bună și nu s-a reușit în noiembrie, atunci lucrările pot fi efectuate și în decembrie. Usturoiul poate fi o idee formidabilă de afacere agricolă. Dacă luăm în calcul cel mai fericit scenariu în care se obțin 7-8 tone de usturoi la hectar, cu actualul preț al usturoiului pe piață (45-60 de lei per kg, în funcție de mărime și calitate), atunci putem estima niște profituri de peste zece mii de euro.
În cel mai rău caz, în an ploios, recolta minimă este de 2-3 tone la hectar, însă chiar și atunci fermierul reușește să obțină profit dublu față de investiția făcută în înființarea culturii. Pentru un hectar este nevoie de 800 - 1 000 kg de usturoi de sămânță.
Lilia Grubîi
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”