Iată semnele unei boli silențioase de care nici nu-ți dai seama că poți suferi
ÎNGRIJORĂTOR // Anemia severă ar putea afecta dezvoltarea creierului
Anemia se dezvoltă atunci când nu aveţi suficiente celule roşii, solide şi sănătoase pentru a transporta oxigen în tot corpul. Celulele sanguine pot duce lipsă de hemoglobină, proteina care dă culoarea roşie sângelui. Maladia afectează atât femeile, cât şi bărbaţii şi poate fi asociată şi cu alte boli.
Indiciu al unei boli
Anemia în sine este mai degrabă un semn al unei boli decât o afecţiune propriu-zisă. Dacă sunteţi obosit chiar dacă aţi dormit bine sau vă lipseşte energia pentru activităţile normale, este posibil să aveţi anemie. Aceasta poate fi cauza principală a problemelor de memorie şi a schimbărilor din starea de spirit. Principalele simptome ale anemiei sunt slăbiciunea, ameţeala, pielea palidă, durerile de cap, amorţeală sau răceală în mâini şi picioare şi temperatura scăzută a corpului. Totodată, persoanele cu anemie au mai puţin oxigen în sânge, ceea ce înseamnă că inima lor trebuie să lucreze mai greu ca să pompeze suficient oxigen la organe. Simptomele cardiace legate de anemie sunt dificultăţile de respiraţie şi durerile în piept.
Factorii de risc ai anemiei
Femeile şi persoanele cu boli cronice au cel mai mare risc de a dezvolta anemie. Când femeile pierd sânge în perioadele menstruale abundente, pot deveni anemice. De asemenea, sarcina poate cauza schimbări ale volumului de sânge, ceea ce duce la anemie. Bolile cronice, cum ar fi bolile de rinichi, pot afecta capacitatea organismului de a produce celule roşii. Unele tipuri de anemie sunt ereditare.
Cauzele principale
O dietă care este săracă în fier poate provoca anemie. Fierul din plante şi suplimente nu este asimilat la fel de bine ca fierul din carnea roşie.
• Deficitul de vitamine
Organismul are nevoie de vitamina B12 şi acid folic pentru a produce celule roşii. O dietă scăzută în aceste vitamine poate provoca anemie. O afecţiune autoimună sau problemele digestive pot împiedica organismul să absoarbă suficientă vitamina B12. Alimentele de origine animală şi cerealele pentru micul dejun sunt surse bune de vitamina B12.
• Alcoolismul (implică scăderea numărului de vitamine şi minerale).
Anemia aplastică
Aceasta este o afecţiune rară în care măduva osoasă nu produce suficiente celule sanguine pentru a le furniza organismului. Ea afectează aproximativ trei oameni dintr-un milion şi poate fi cauzată de radiaţii, expuneri chimice sau virusuri. În cazurile severe, oamenii au nevoie de transfuzii de sânge sau chiar de un transplant de măduvă osoasă.
Tratament & Remedii naturiste
Depistarea cauzei, primul pas în tratarea anemiei
De cele mai multe ori, e necesară tratarea cauzei, însă, întrucât anemia ameninţă viaţa, în unele cazuri este nevoie de perfuzii de sânge. Totuşi, medicii evita această practică, alegând să o adopte doar dacă nu există altă variantă. Rareori, transfuziile pot transmite viruşi cum ar fi cel care cauzează hepatita B sau C ori chiar HIV.
Medicamentele care ameliorează anemia, ducând până la dispariţia acesteia în unele cazuri, sunt:
În general, persoanele tinere îşi revin mai repede în urma anemiei în comparaţie cu cele în vârstă.
Rădăcini și frunze de ștevie
Ștevia este una dintre cele mai recomandate plante în tratarea anemiei. În afară de conţinutul bogat în fier, rădăcina şi frunzele de ştevie conţin substanţe benefice organismului, precum taninuri, răşini, glicozide, oxalaţi, fosfor, vitaminele A, C şi calciu. Are proprietăţi purgative, depurative, laxative, astringente, colagoge.
Infuzie și tocană de urzici
Urzica este unul dintre cele mai vechi tratamente ale anemiei. Deşi frunzele sale conţin o substanţă iritantă pentru piele, în trecut înţepăturile frunzelor de urzică erau folosite pentru tratarea reumatismului. Primăvara poţi cumpăra urzici proaspete pe care să le găteşti, iar în restul anotimpurilor poţi cumpără tinctura de urzică sau frunze de urzică pentru infuzie din farmacii sau din magazinele de specialitate.
Salată de păpădie
Este o plantă folosită adesea în combinaţie cu alte plante medicinale pentru tratarea anemiei. Se găseşte foarte uşor în timpul verii şi poate fi consumată proaspătă, sub formă de salată, pe lângă modalitatea obişnuită de infuzie. Prin intermediul substanţelor active din compoziţia sa, păpădia poate creşte capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente.
Anemicii au nevoie de multe minerale
Atât la copii, cât şi la adulţi (mai ales femei) este necesară completarea necesarului în săruri minerale şi vitamine.
Pentru remineralizarea organismului anemiat sunt recomandate anumite produse cu conţinut ridicat în săruri nutritive, uşor asimilabile.
Elementul mineral absolut indispensabil în formarea globulelor roşii este fierul, prezent în cantităţi mai mari în unele legume (spanac, salată, morcov, pătrunjel, usturoi, praz), în fructe (nuci, smochine uscate, curmale, ananas) şi în alte produse (germeni de grâu, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită).
De asemenea, lipsa zincului este implicată în anemii, punând în pericol viaţa copiilor. La aceştia se constată scăderea imunităţii la infecţii, tulburări de creştere şi de memorie, îmbolnăviri frecvente de pneumonie şi diaree precum şi scăderea poftei de mâncare. Se completează prin alimente cu peşte, carne, ficat, ouă, lactate şi legume.
Salatele și sucul de sfeclă roşie combat anemia
Sunt indicate cure de trei zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină, varză albă, spanac, pătrunjel şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi şi galbeni, struguri, mure, coacăze, cătină albă, banane, smochine). Sunt utile şi fructele uscate (caise, prune, măceşe, curmale, stafide, alune, nuci), bogate în aminoacizi, glucide, vitamine şi mineralele necesare. Sucul de sfeclă roşie, bogat în săruri minerale (fier, fosfor) şi în vitamine (B1, B2, C), se bea, timp de trei zile consecutiv, câte ½ pahar, de două ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară.
Selecție din presa românească.
Pagină realizată de Maria Boroda
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski