ACUZAȚIE // Moldovenii muncesc aproape gratis pentru Hugo Boss, Adidas, Zara și H & M


Muncitorii din Europa de Est, care produc haine pentru brandurile Hugo Boss, Adidas, Zara și H & M și altele, lucrează în condiții precare, iar salariile sunt mizere, se atestă într-un studiu efectuat de organizaţiei neguvernamentală „Clean Clothes Campaign”.
Potrivit sudiului, circa trei milioane de oameni activează în industria de îmbrăcăminte din Turcia, Georgia, Bulgaria, România, Macedonia, R. Moldova, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Croația și Slovacia.
În R. Moldova, muncitorii care produc haine pentru firme ca Primark şi Tesco afirmă că luptă zi de zi pentru supravieţuire, mănâncă ceea ce cultivă, împrumută bani şi doar visează la concedii, iar săptămâna de muncă de şase zile este un lucru obişnuit pentru dânșii. Doar una din trei fabrici investigate plăteşte ore suplimentare pentru muncă sâmbăta. „Avem noroc că ne cultivăm singuri legumele în sat, de bine, de rău, vara ai ce să mămânci. Însă iarna viaţa este foarte grea”, a declarat un muncitor moldovean.
În Georgia, muncitori care fabrică tricouri pentru Adidas au declarat că sunt supuşi unor presiuni dure să nu-şi ia concedii de odihnă. Ei denunţă intimidări din partea conducerii şi afirmă că se confruntă cu probleme de sănătate din cauza condiţiilor neadecvate privind încălzirea şi aerul condiţionat.
O croitoreasă din Belarus a declarat că a brodat o bluză pentru Zara, fiind plătită cu 0,45 euro pe oră, în baza unui contract încheiat în condiţii de externalizare cu o agenţie greacă de angajare. Totodată, muncitorii din industria de îmbrăcăminte, majoritatea dintre care sunt femei, suferă de hărțuire sexuală, de discriminare în ceea ce priveşte plata muncii şi relaţiile cu angajatorii, precum şi de limitarea dreptului la reprezentare sindicală.
În legătură cu aceasta, Sindicatul IndustriALL, care reprezintă la nivel global muncitorii din lanțurile de aprovizionare din minerit, energie și sectoarele industriale, menţionează într-un comunicat că „Studiul Clean Clothes Campaign” confirmă o dată în plus faptul că lanțul de aprovizionare din industria de îmbrăcăminte este marcat de instabilitate și inechitate, indiferent în ce parte a lumii se află. S-a constatat că muncitorii din aceste ţări împărtăşesc aceeaşi soartă cu colegii lor din alte zone ale planetei – primesc salarii mizere, lucrează în condiţii proaste şi în regim de muncă nenormat”.
Cercetarea a scos în evidență că în toate țările există un mare decalaj între mărimea salariului minim și nivelul de subzistență, iar „locurile de muncă prost plătite duc la extinderea sărăciei şi nu la combaterea acesteia”.









































































