13:59:50 13.01.2025
Stiri

„Hoțul în lege” PATRON, ultimul lider al RAKEȚILOR din R. Moldova, scos basma curată în România. Interceptările realizate cu ajutorul SRI au fost excluse din dosarele penale

Actualitate 12.10.2022 09:00 Vizualizări1873 Autor: Ziarul National
„Hoțul în lege” PATRON, ultimul lider al RAKEȚILOR din R. Moldova, scos basma curată în România. Interceptările realizate cu ajutorul SRI au fost excluse din dosarele penale

Nicu Patron și rakeții lui din Republica Moldova – condamnați, apoi achitați după ce interceptările SRI au fost excluse din dosare – așteaptă acum împlinirea termenului de prescripție, după o a doua decizie a Curții Constituționale a României (CCR) care le-a picat „la țanc”. Acuzați de contrabandă cu țigări și grup infracțional organizat, cei 17 inculpați sunt pe cale să scape „basma curată”.

Pe numele lui real Ion Gușan - văzut de DIICOT drept lider al unei grupări de traficanți de țigări din Republica Moldova - „Nicu Patron” vine la fiecare termen de judecată de la Înalta Curte cu un aer relaxat. La fel și „Vanea”, „Vova”, „Căldare”, „Rică” și ceilalți inculpați.

Ion Guşan a fost condamnat pe 10 noiembrie 2016 de Curtea de Apel Bucureşti la 14 ani şi 8 luni de închisoare pentru grup infracţional organizat, însă Înalta Curte a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe pe 30 ianuarie 2018. Pe data de 14 septembrie 2020, Nicu Patron a fost achitat la Curtea de Apel, iar acum se discută pe rolul Înaltei Curți apelul declarat de DIICOT.

Nicu Patron, supranumit în lumea interlopă rusă „hoţ în lege” (vor v zakone” – titulatură care îi dă drept să îi „judece” pe alți membri ai grupării), este ultimul şef al rakeţilor moldoveni, constituiţi într-o grupare (gruparea „patron” – rus. = cartuş) care opera după regulile mafiei ruseşti din timpurile URSS. În România, Nicu Patron conducea o grupare de traficanţi de ţigări şi avea până şi o fabrică clandestină de ţigări, transmite ziare.com.

Prima lovitură pentru DIICOT a venit în 2016 din partea CCR, care a emis celebra decizie în urma căreia interceptările realizate cu ajutorul SRI au fost excluse din dosarele penale.

A doua lovitură a venit anul acesta, pe 26 mai, tot din partea CCR, ca urmare a deciziei legate de întreruperea termenului de prescripție.

La termenul de marți, 11 octombrie, procurorul de ședință a cerut Înaltei Curți condamnarea tuturor inculpaților la pedepse cu executare.

Procuror: „Interceptările - realizate de SRI, dar transcrise la Parchet”


„Ca urmare a probelor administrate s-a dovedit calitatea de lider a lui Gușan Ion și legăturile pe care acesta le avea cu lumea interlopă din Republica Moldova și din Ucraina. Scopul urmărit de acesta era să implementeze fabrici ilegale de țigări în județele Brașov și Prahova. Martorii au arătat legăturile dintre membrii grupării, precum și fapul că Gușan Ion era liderul lor, care le dădea indicații cu privire la contrabanda cu țigări. Consider că achitarea inculpaților a avut ca temei o necorelare a elementelor probatorii din dosarul cauzei. Nu este vorba doar de acele interceptări administrate nelegal, ci și de declarații de martori. Declarațiile date de aceștia în timpul urmăririi penale au o valoare reală, pentru că se coroborează cu toate probele, nu numai cu acele interceptări care au fost înlăturate. În ceea ce privește nulitatea absolută a acestor interceptări, considerăm că procurorii nu au încălcat dispozițiile legii în materie. Acele interceptări au fost realizate cu sprijinul SRI – pentru că ei dețineau infrastructura și mijloacele necesare –, dar transcrierea lor au fost făcută la Parchet. Actele îndeplinite cu respectarea legii în vigoare la acel moment rămân în vigoare. Aveți în vedere contribuția fiecărui inculpat și faptul că fiecare a depus eforturi pentru aducerea țigărilor, asamblarea componentelor în fabrici, au fost aduse elemente de ordinul tonelor. Au fost identificate transporturi cu ajutorul cărora se aduceau timbre falsificate. Inculpații au depus eforturi chiar calificate pentru săvârșirea acestor infracțiuni. Cu privire la spălarea de bani, instanța de fond nu a observat în profunzime legăturile dintre banii obținuți ilegal și achiziționarea de bunuri (mașini, imobile) de către inculpați, puse pe numele altor persoane, apoi folosite în activitatea infracțională. Prin urmare, considerăm că instanța de apel poate reaprecia probele”, a declarat reprezentata Parchetului.

Continuarea AICI.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md