Ședințele Guvernului nu vor mai fi transmise online


Ședințele Guvernului nu vor mai fi transmise în direct. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Parlament.
Potrivit documentului, ședințele Executivului nu vor fi transmise online, dar vor rămâne publice. La ele vor putea participa conducătorii autorităților din subordinea Guvernului sau a ministerelor, precum și alte persoane a căror prezență este considerată necesară, la solicitarea premierului.
Toate proiectele care urmează a fi dezbătute la ședința Guvernului vor fi plasate obligatoriu pe pagina web a instituției înainte de întrunirea Cabinetului de miniștri, iar după ședință va fi publicat un proces-verbal și vor fi emise comunicate de presă privind deciziile adoptate.
Guvernul va putea decide care chestiuni să fie discutate doar în prezența Cabinetului de miniștri, la ședințe închise și care chestiuni au un caracter confidențial.
Liberalii din grupul lui Mihai Ghimpu, fracțiunea comuniștilor și deputatul neafiliat Mihai Godea au criticat inițiativa, afirmând că Guvernul nu va mai avea o activitate transparentă dacă ședințele nu vor fi transmise în direct. „Proiectul lovește puternic în libertatea presei. Nu încercați să le închideți gura jurnaliștilor”, a declarat liberalul Valeriu Munteanu.
Președintele fracțiunii liberal-democrate, Valeriu Streleț, a dat asigurări că nu este vorba de o încercare de a ascunde deciziile Guvernului și a precizat că asemenea proiecte au fost adoptate în multe state democratice. În acest sens, a fost adus exemplul Olandei unde ședințele Guvernului sunt secrete, al Franței unde întrunirile miniștrilor sunt confidențiale și al Cehiei unde ședințele au un caracter privat. În Croația, ședințele de Guvern sunt divizate în două părți - una fiind deschisă și alta închisă.
Democratul Dumitru Diacov i-a învinuit pe deputații din opoziție de demagogie și i-a îndemnat să susțină proiectul. „Dacă ședințele nu vor fi transmise în direct, deputații se vor încadra eficient în discuții, vor fi dezbateri, dar nu așa cum se face acum, două sau trei propoziții de prezentare a proiectului și se votează”, a explicat președintele fracțiunii Partidului Democrat.
În final, proiectul a fost susținut de majoritatea deputaților, iar comuniștii au părăsit sala de ședințe în semn de protest.











































































