Hipertensiunea arterială apare „pe tăcute”
AVERTISMENT // Luați măsuri, înainte să se transforme în infarct
Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea valorilor presiunii arteriale peste limitele acceptate ca fiind fiziologice. Această problemă de sănătate publică reprezintă cea mai întâlnită boală cardiovasculară, peste 50% din populația adultă de peste 60 de ani fiind hipertensivă.
Hipertensiunea este caracterizată ca o boală lipsită de simptome. Cu toate acestea, bolnavii sesizează orice creştere a presiunii fluxului sanguin din sistemul lor circulator. Ei simt fie o oboseală inexplicabilă, fie o stare de agitaţie interioară.
Fiind o boală cronică, modifică stilul de viață pentru majoritatea pacienților. Astfel, ei devin pacienți cooperanți, care își conștientizează boala și care respectă regimurile stabilite de medic. Colaborarea cu medicul de familie este foarte importantă, deoarece, deși boala este stabilizată, pot apărea decompensări în funcție de fiecare sezon.
Manifestările hipertensiunii
Cele mai frecvente manifestări ale hipertensiunii arteriale: migrene; ameţeli, vâjâieli în urechi; sângerări nazale; tulburări de vedere. Datorită vasodilatației, tensiunea arterială oscilează în funcție de sezon și ceea ce inițial era o hipertensiune arterială cu valori în limite normale, acum se decompensează. Acești pacienți se prezintă la medic cu amețeli și stări de slăbiciune, simptome specifice hipotensiunii arteriale.
În acest caz, tratamentul trebuie ajustat, de regulă, scăzute dozele. Pacientul trebuie să evite soarele, alături de băile prea reci, să se hidrateze foarte bine și să monitorizeze zilnic și uneori de mai multe ori pe zi valorile tensiunii arteriale.
Regim dietetic și stil de viaţă echilibrat
Un stil de viaţă calm, repausul, precum şi o dietă echilibrată şi potrivită au o influenţă bună asupra hipertensivilor. Conflictele şi stresul pot agrava starea bolnavilor. Este recomandat un efort fizic minim, însă s-au constatat scăderi ale tensiunii la bolnavii cu munci fizice moderate, în comparaţie cu sedentarii sau cu aceia care derulează numai activităţi intelectuale.
Dieta trebuie să fie săracă în sodiu, bogată în fructe, legume şi în lactate cu un conţinut redus de grăsime.
Alimente interzise: lapte integral, brânzeturi grase și sărate; carne grasă, viscere, vânat, mezeluri, pește gras; grăsimi prăjite; pâine neagră; legume care conțin sodiu (țelină, spanac, varză acră, murături); fructe oleaginoase; dulciuri preparate cu bicarbonat și aluat dospit, cu unt și gălbenuș de ou; băuturi alcoolice de orice fel, cafea, ceai tare, ape minerale cloruro-sodice; condimente iuți; supe de carne; maioneză.
Alimentație & Remedii naturiste
Supa care scade tensiunea
Prea des ne punem speranţele într-o pilulă, crezând că ea ne va fi de mai mare folos decât alimentaţia sănătoasă. Astăzi vă propunem o supă de legume gustoasă şi totodată folositoare sănătăţii.
Aveți nevoie de: broccoli, morcovi, tulpini de ţelină, ceapă, usturoi, şofran şi roşii. Legumele enumerate aici sunt cunoscute pentru virtuţile lor hipotensoare și acţiunea de echilibrare a tensiunii. Iar apoi, însuşi faptul de a mânca pe îndelete o supă este deosebit de liniştitor şi ne induce un calm care contribuie la micşorarea în continuare a tensiunii. Nu uitaţi nici de condimente. La sare veţi renunţa, desigur, dacă sunteți hipertensiv, în schimb piperul, busuiocul, tarhonul şi oregano conţin fiecare câte şapte-opt compuşi cu acţiune dovedită de reducere a tensiunii.
Ceai verde
În afară de cofeină, ceaiul verde conţine mai mulţi inhibitori ACE decât majoritatea plantelor medicinale. Acestea sunt substanţe care lărgesc vasele de sânge prin stoparea acţiunii unei enzime ce provoacă îngustarea lor. De aceea, în locul obişnuitei pauze de cafea, vă recomandăm o ceaşcă de ceai, băută în tihnă şi eventual însoţită de câteva respiraţii profunde.
Fierturi şi infuzii cu plante
Amestecați părţi egale de flori de crăiţe, gălbenele şi mentă. Infuzați o lingură de amestec în 250 ml de apă fierbinte, 15-25 de minute. Beți toată cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriţă de miere de albine. Periodic, controlați-vă tensiunea și scădeți cantitatea de infuzie, în funcţie de valorile ei, dar nu renunţați brusc.
Tinctură de păducel
Un pahar de lapte amestecați-l cu o linguriţă de tinctură de păducel şi beți cu înghiţituri mici. Tinctura procurați-o din farmacie sau preparați-o din 10 g de fructe şi 100 ml de alcool de 70 de grade, care se macerează timp de 14 zile. Bolnavii care nu pot consuma lapte iau 20-30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi cu 100 ml apă, înainte de masă.
Usturoiul contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale
Puteți lua capsule cu usturoi, însă ar fi bine să-l cosumați în forma lui naturală. Tăiați sau tocați cățeii, apoi aşteptați zece minute, pentru a da timp alicinei să se formeze. Această substanță activă este un antioxidant deosebit de puternic, utilizat de cercetători în experimentele de laborator cu şoareci, cu care ocazie s-a constatat că efectul său de reducere a tensiunii nu era cu nimic mai prejos decât cel al preparatului farmaceutic „Enalapril”, un inhibitor ACE.
Şi alte componente ale usturoiului, ca potasiul, vitamina C, calciul şi magneziul, contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale. Specialiştii au studiat acțiunea usturoiului asupra tensiunii la un număr de pacienți hipertensivi, iar rezultatele au fost extrem de convingătoare. Valoarea sistolică s-a redus în medie cu 7,7 mmHg, iar cea diastolică cu 5 mmHg. Nu este nevoie de o cantitate prea mare: doi căței cruzi pe zi sunt suficienți.
Peştele, un aliat de nădejde al cardiacilor
Acest produs n-ar trebui să lipsească din meniul cardiacilor, deoarece în el se găseşte o mare cantitate de acizi graşi Omega-3, dar şi de coenzimă Q10, care - pe lângă rolul ei antioxidant - ajută celulele să-şi producă energia necesară. Ea este prezentă în toate celulele organismului, însă cu precădere în cele ale inimii. Iar un aport suplimentar de Q10 poate avea efecte notabile asupra tensiunii. Cu prilejul unui studiu, coenzima Q10 a fost testată la 109 pacienţi hipertensivi cărora li se prescrisese un tratament complex. După patru luni de terapie, aproape jumătate din ei au putut renunţa cel puţin la unul dintre medicamentele hipotensoare.
Selecție din presa românească
Pagină realizată de Maria Boroda
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md