19:53:47 22.11.2024
Stiri

Hipertensiunea arterială apare „pe tăcute”

Reportaj 24.04.2016 17:00 Vizualizări2348 Autor: Ziarul National


Hipertensiunea arterială apare „pe tăcute” sursa: google.ro

AVERTISMENT // Luați măsuri, înainte să se transforme în infarct

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea valorilor presiunii arteriale peste limitele acceptate ca fiind fiziologice. Această problemă de sănătate publică reprezintă cea mai întâlnită boală cardiovasculară, peste 50% din populația adultă de peste 60 de ani fiind hipertensivă.

Hipertensiunea este caracterizată ca o boală lipsită de simptome. Cu toate acestea, bolnavii sesizează orice creştere a presiunii fluxului san­guin din sistemul lor circulator. Ei simt fie o oboseală inexplicabilă, fie o stare de agitaţie interioară.

Fiind o boală cronică, modifică stilul de viață pentru majoritatea pacienților. Astfel, ei devin pacienți cooperanți, care își conștientizează boala și care respectă regimurile stabilite de medic. Colaborarea cu medicul de familie este foarte importantă, deoarece, deși boala este stabilizată, pot apărea decompensări în funcție de fiecare sezon.

Manifestările hipertensiunii

Cele mai frecvente manifestări ale hipertensiunii arteriale: migrene; ameţeli, vâjâieli în urechi; sângerări nazale; tulburări de vedere. Datorită vasodilatației, tensiunea arterială oscilează în funcție de sezon și ceea ce inițial era o hipertensiune arterială cu valori în limite normale, acum se decompensează. Acești pacienți se prezintă la medic cu amețeli și stări de slăbiciune, simptome specifice hipotensiunii arteriale.

În acest caz, tratamentul trebuie ajustat, de regulă, scăzute dozele. Pacientul trebuie să evite soarele, alături de băile prea reci, să se hidrateze foarte bine și să monitorizeze zilnic și uneori de mai multe ori pe zi valorile tensiunii arteriale.

Regim dietetic și stil de viaţă echilibrat


Un stil de viaţă calm, repausul, precum şi o dietă echilibrată şi potrivită au o influenţă bună asupra hipertensivilor. Conflictele şi stresul pot agrava starea bolnavilor. Este recomandat un efort fizic minim, însă s-au constatat scăderi ale tensiunii la bolnavii cu munci fizice moderate, în comparaţie cu sedentarii sau cu aceia care derulează numai activităţi intelectuale.

Dieta trebuie să fie săracă în sodiu, bogată în fructe, legume şi în lactate cu un conţinut redus de grăsime.


Alimente interzise: lapte integral, brânzeturi grase și sărate; carne grasă, viscere, vânat, mezeluri, pește gras; grăsimi prăjite; pâine neagră; legume care conțin sodiu (țelină, spanac, varză acră, murături); fructe oleaginoase; dulciuri preparate cu bicarbonat și aluat dospit, cu unt și gălbenuș de ou; băuturi alcoolice de orice fel, cafea, ceai tare, ape minerale cloruro-sodice; condimente iuți; supe de carne; maioneză.

Alimentație & Remedii naturiste

Supa care scade tensiunea

Prea des ne punem speranţele într-o pilulă, cre­zând că ea ne va fi de mai mare folos decât ali­mentaţia sănătoasă. Astăzi vă propunem o supă de legume gustoasă şi totodată folo­sitoare sănătăţii.

Aveți nevoie de: broccoli, morcovi, tulpini de ţelină, ceapă, usturoi, şofran şi roşii. Legumele enumerate aici sunt cunoscute pentru virtuţile lor hipotensoare și acţiunea de echilibrare a tensiunii. Iar apoi, însuşi faptul de a mânca pe înde­lete o supă este deosebit de liniştitor şi ne induce un calm care contribuie la micşorarea în continuare a tensiunii. Nu uitaţi nici de condimente. La sare veţi renunţa, desigur, dacă sunteți hipertensiv, în schimb piperul, busuiocul, tarhonul şi oregano conţin fiecare câte şapte-opt compuşi cu acţiune dovedită de reducere a tensiunii.

Ceai verde

În afară de cofeină, ceaiul verde conţine mai mulţi inhi­bitori ACE decât majoritatea plantelor medicinale. Acestea sunt substanţe care lărgesc vasele de sânge prin stoparea acţiunii unei enzime ce provoacă îngus­tarea lor. De aceea, în locul obişnuitei pauze de ca­fea, vă recomandăm o ceaşcă de ceai, băută în tihnă şi eventual însoţită de câteva respiraţii profunde.

Fierturi şi infuzii cu plante

Amestecați părţi ega­le de flori de crăiţe, gălbe­nele şi mentă. Infuzați o lingură de amestec în 250 ml de apă fier­bin­te, 15-25 de minute. Beți toa­tă cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriţă de miere de albine. Periodic, contro­lați-vă tensiunea și scădeți canti­ta­tea de infuzie, în func­ţie de valorile ei, dar nu renunţați brusc.


Tinctură de păducel

Un pahar de lapte amestecați-l cu o linguriţă de tinctură de păducel şi beți cu înghiţituri mici. Tinc­tura procurați-o din farmacie sau preparați-o din 10 g de fructe şi 100 ml de alcool de 70 de grade, care se ma­ce­rează timp de 14 zile. Bolnavii care nu pot consuma lapte iau 20-30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi cu 100 ml apă, înainte de masă.

Usturoiul contribuie la echili­brarea tensiunii arteriale


Puteți lua capsule cu usturoi, însă ar fi bine să-l cosumați în forma lui naturală. Tăiați sau tocați cățeii, apoi aşteptați zece minute, pentru a da timp alicinei să se formeze. Această substanță ac­ti­vă este un antioxidant deo­sebit de puternic, utilizat de cercetători în experimentele de laborator cu şoareci, cu care ocazie s-a constatat că efectul său de reducere a tensiunii nu era cu nimic mai prejos decât cel al preparatului farmaceutic „Enalapril”, un inhibitor ACE.
Şi alte componente ale usturoiului, ca potasiul, vitamina C, calciul şi magneziul, contribuie la echili­brarea tensiunii arteriale. Specialiştii au studiat acțiu­nea usturoiului asupra tensiunii la un număr de pa­cienți hipertensivi, iar rezultatele au fost extrem de convingătoare. Valoarea sistolică s-a redus în medie cu 7,7 mmHg, iar cea diastolică cu 5 mmHg. Nu este nevoie de o cantitate prea mare: doi căței cruzi pe zi sunt suficienți.

Peştele, un aliat de nădejde al cardiacilor

Acest produs n-ar trebui să lipsească din me­niul cardiacilor, deoarece în el se găseşte o mare cantitate de acizi graşi Omega-3, dar şi de coen­zimă Q10, care - pe lângă rolul ei antioxidant - ajută celu­lele să-şi producă energia necesară. Ea este pre­zentă în toate celulele organismului, însă cu precădere în cele ale inimii. Iar un aport suplimentar de Q10 poa­te avea efecte notabile asupra tensiu­nii. Cu prilejul unui studiu, coenzima Q10 a fost tes­tată la 109 pacienţi hipertensivi cărora li se prescrisese un tratament com­plex. După patru luni de terapie, aproape jumătate din ei au putut renunţa cel puţin la unul dintre medi­camen­tele hipotensoare.

Selecție din presa românească

Pagină realizată de Maria Boroda

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md