Herbert Stepic: MICB va deveni un model al TRANSPARENȚEI financiare în regiune
Președintele Consiliului Moldindconbank, bancherul Herbert Stepic, cunoscut drept promotor al investițiilor bancare occidentale în Europa Centrală și de Est, a relatat într-un interviu pentru Mold-Street.com despre motivele care l-au determinat să accepte conducerea Consiliului băncii și procesele prin care trece această instituție financiară.
Herbert Stepic a menționat că de-a lungul anilor de activitate ca președinte executiv al Raiffeisen International și apoi Raiffeisenbank International, el a deschis bănci în 15 țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, Ungaria, Polonia, Rusia.
„Din păcate, Republica Moldova a fost lăsată în afara procesului de extindere a grupurilor bancare în Europa de Est. Motivele acestei decizii au fost multiple: statul de drept, transparența acționarilor, corupția dominantă și situația politică complicată. Toate acestea au dus la un ritm mult mai lent de transformare, care a culminat în cele din urmă cu uriașe fraude bancare, la o magnitudine care prezintă risc pentru economia țării, afectând nivelul de trai al oamenilor și pătând credibilitatea băncilor. Din 2016, majoritatea efectelor negative au fost eliminate prin eforturile de succes ale Băncii Naționale a Moldovei și ale autorităților. Drept urmare, jucători importanți de pe piața bancară europeană s-au arătat interesați să investească în bănci locale. În prezent, un număr recunoscut de investitori europeni de calitate - din Bulgaria, România, Ungaria, dar și BERD, s-au arătat interesați de cele mai mari bănci din țară. Cred, după ce am lucrat în Europa Centrală și de Est de mai bine de 35 de ani, să cunosc specificul țărilor din Europa de Est și potențialul lor. Din acest motiv, am acceptat cu bucurie propunerea acționarilor majoritari ai Moldindconbank - Doverie Invest, de a conduce Consiliul băncii”, a declarat bancherul.
Printre prioritățile sale, în calitate de președinte al Consiliului Moldindconbank, Stepic a remarcat promovarea serviciilor bancare de înaltă calitate în Moldova. „Înțelegerea mea privind serviciile bancare de calitate este de a spori confortul clienților în accesul la servicii bancare, finanțarea pentru nevoile persoanelor fizice și promovarea întreprinderilor mici și mijlocii, printre multe alte probleme. Sunt convins că actuala echipă a Moldindconbank este suficient de profesionistă și dedicată acestor obiective”, a subliniat Herbert Stepic.
Vorbind despre transformările de la Moldindconbank, bancherul a menționat că echipa băncii a făcut față provocărilor grave cauzate de pandemia COVID-19 și a reușit să gestioneze în mod profesionist schimbările. „Clienții au avut acces permanent la serviciile și produsele Moldindconbank. Acest efort este confirmat și de cifre. Pentru 9 luni ale anului 2020, banca a realizat un profit de 280,8 milioane de lei, portofoliul de credite a ajuns la 7,9 miliarde de lei, iar ponderea creditelor neperformante a scăzut de la 11,7% la mai puțin de 9%. Acest rezultat a fost atins în condițiile unui an pandemic 2020, când economia Republicii Moldova s-a confruntat cu provocări fără precedent”, a adăugat Stepic.
Potrivit acestuia, strategia principală acum este menținerea și consolidarea pozițiilor de piață realizate, și concentrarea asupra eficienței.
„Vom transforma banca în toate domeniile de activitate, către cele mai moderne și avansate standarde ale industriei. În ultimul an, Banca a depus eforturi considerabile pentru implementarea soluțiilor de prevenire a spălării banilor (AML) în scopul alinierii la cele mai înalte standarde internaționale în domeniu. Ultima etapă a misiunii de transformare AML se va finaliza în februarie 2021, astfel Banca va deveni un model al transparenței financiare, performanței și siguranței aferente transferurilor internaționale în regiune”, s-a arătat convins președintele Consiliului Moldindconbank.
Rusia lasă transnistrenii în frig și întuneric, în pragul noului an! Vicepreședintele Parlamentului: „Vom avea grijă de toți cetățenii. Guvernul are soluții. Vom trece cu bine peste această iarnă, ultima în care mai putem fi șantajați energetic!”
Companii aeriene din mai multe state îşi suspendă temporar zboruri către Rusia: Putin îi cere scuze președintelui azer pentru incidentul aviatic soldat cu zeci de morți
Moscova acuză Chișinăul de rusofobie și amenință cu un „scenariu similar” ca în Ucraina. MAE: „Spre deosebire de Federația Rusă, R. Moldova respectă în totalitate drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate sau limbă”