Hepatita ATACĂ sanatoriul din Cornești: 40 de copii s-au îmbolnăvit
Hepatita virală „A” a revenit în forţă în R. Moldova, fiind înregistrate zeci de cazuri de îmbolnăvire printre copii. Cel puțin 40 de micuți internați în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare din oraşul Corneşti, raionul Ungheni, au fost diagnosticați cu hepatita „A”.
„Avem 40 de copii bolnavi cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani. La noi se află acum 27 de copii, iar restul au fost internați în secția de boli infecțioase a Spitalului raional Ungheni. Copiii au fost diagnosticați cu hepatită în stadii precoce ale bolii, când li s-au făcut analizele de sânge. În Centru am instituit carantină pentru 35 de zile, dar nu putem vorbi de o epidemie de hepatită”, a precizat pentru Ziarul NAȚIONAL directorul Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare din Corneşti, Ion Știrbu.
Șefa Secției boli infecțioase a Spitalului raional Ungheni, Aurelia Șerbu, a confirmat că 15 copii sunt internați în prezent în secție, starea lor de sănătate fiind de gravitate ușoară și medie. „Li se fac perfuzii, li se administrează injecții și pastille și vor fi externați abia după ce analizele vor demonstra că starea copiilor e satisfăcătoare și ficatul s-a micșorat. Avem copii internați aici de o lună și nimeni nu i-a vizitat măcar o dată. Niciun părinte nu s-a interesat care e starea lor de sănătate”, a declarat Aurelia Șerbu.
Deocamdată, nu se cunoaște care sunt cauzele izbucnirii infecției de hepatită. „Inițial, ne-am gândit că virusul a fost adus în sanatoriu de doi copii din satul Sireți, raionul Strășeni, care au fost internați aici în luna august. Dar li s-au făcut testele necesare și s-a demonstrat că nu ei au fost purtători de virus. Am preluat 15 probe de apă de la sanatoriu. Au fost găsite anumite bacterii, dar nu s-a confirmat prezența virusului. În bucătărie nu poate fi vorba de infecție, fiindcă mâncarea este prelucrată termic. Nu știm cum a ajuns virusul hepatic în această instituție”, a explicat situația Sergiu Talmaci, șeful Secției epidemiologia infecțiilor transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică Ungheni.
Sergiu Talmaci a adăugat că hepatita de tip „A” nu a fost prezentă în R. Moldova timp de șapte ani și acum are loc o activizare a infecției. Precizăm că virusul hepatic „A” este foarte rezistent şi poate supravieţui până la un an. În R. Moldova acesta apare o dată la 5-6 ani. Ca factori de trasmitere a infecţiei servesc mâinile murdare, produsele alimentare, apa potabilă, utilajul de uz casnic sau insectele.
Preşedintele Comitetului militar al NATO le cere liderilor de afaceri să se pregătească pentru un „scenariu de război”
Iurie Ciocan, apel la MOBILIZARE pentru parlamentarele din România: „Românii din R. Moldova sunt prea mulți ca să n-aibă propria voce în Parlamentul de la București”
DECLARAȚIE // „Vreau să vă dau o noutate bună: Transnistria și, respectiv, R. Moldova, vor avea gaze la iarnă”