Hanna Kozeletska (Ucraina) și Pavel Obreja (R. Moldova), autorul compoziției „Îndrăgostiții” de pe pietonala din Chișinău: „Primăvara ne inspiră, este anotimpul renașterii, al dragostei și al speranței”
Autor al compoziției „Îndrăgostiții” de pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău, sculptorul Pavel Obreja este lider al generației sale de artiști plastici, având în palmares numeroase lucrări apreciate de breaslă și de public.
La începutul anului curent, i-a fost acordat Premiul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, tânărul artist rostind un discurs emoționant cu această ocazie. El a accentuat că îi dedică premiul soției sale, pictoriță originară din Ucraina și, totodată, suflet pereche, o tânără femeie care îl inspiră în creație și în viața de toate zilele.
Soția sa, Hanna Kozeletska, este născută în Ucraina, a urmat Academia de Arte din Harkiv, apoi a studiat pictura monumentală la Academia Națională de Arte Plastice și Arhitectură din Kiev, a participat la expoziții de grup, la diverse tabere de pictură.
„Hanna e ucraineancă, ne-am întâlnit în România, trăim în R. Moldova”
Hanna și Pavel s-au întâlnit în 2019, la o tabără internațională de pictură din România. În perioada aceea, ea făcea un masterat la Kiev. Pavel a decis să meargă și el la Kiev, înscriindu-se, de asemenea, la un masterat, la sculptură. Au trăit zile frumoase în Kiev, dar a venit dimineața de 24 februarie 2022.
„La un moment dat, a zburat un bombardier pe lângă case, de se zguduiau geamurile. Atunci am zis că plecăm. Am plecat cam pe la ora 7 dimineața, eram cu mașina. Jumătate de zi am stat în rând la stația de alimentare cu combustibil și am reușit să alimentez mașina. Altfel nu am fi putut să ne deplasăm, căci nu aveam benzină.
De doi ani, trăim în R. Moldova. În vara anului 2023 ne-am căsătorit. Nu am făcut nuntă moldovenească, am făcut o sărbătoare pentru noi doi – e totuși sărbătoarea noastră, nu a rudelor. Vorbim cu soția în limba ucraineană, în rusă, iar acum Hanna face cursuri de limba română. Părinții Hannei sunt în Ucraina, au grijă de gospodărie, în regiunea Dnepropetrovsk”, a povestit pentru Ziarul NAȚIONAL sculptorul Pavel Obreja.
„Am realizat seria de tablouri „Grădinile Moldovei”, iar în aprilie vom avea cu Pavel o expoziție comună în România”
Am contactat-o și pe Hanna Kozeletska și am întrebat-o ce crede despre cuplul sculptural „Îndrăgostiții” din Chișinău, care sunt preocupările ei profesionale și ce înseamnă pentru ea anotimpul primăvara.
„Îndrăgostiții de pe strada pietonală este o compoziție despre cel mai important sentiment uman, dragostea. În această sculptură simt dinamică, energie, bucurie și tandrețe. E o anticipare palpitantă a unei întâlniri, fata aleargă desculță pentru a-și întâlni dragostea. Sculptura atinge, de fapt, o temă foarte profundă și ne arată cât de important este ca în această lume să-ți cunoști iubirea”, ne spune Hanna.
„În momentul de față eu lucrez în atelierul nostru cu Pavel, în sudul R. Moldova, și anume în satul Valea Perjei. Fac pictură, grafică, experimentez diverse tehnici monumentale. În week-end, țin cursuri de pictură și desen pentru copii, în Valea Perjei, încercând să le cultiv dragostea pentru artă. Eu am absolvit cu o diplomă de licență în Pictură de Şevalet la KSADA (Harkiv), am făcut și un master în Pictură Monumentală la NAOMA (Kiev).
În pictură, ador să lucrez în plein air, pictând peisaje, fac și naturi statice, pot face portrete pe stradă, îmi place starea naturii în continuă schimbare. Pentru mine, pictura în aer liber este ca un joc, vreau să surprind momente unice ale naturii, în lumina schimbătoare. Îmi plac și temele figurative, și istorice. Chiar și pictura mea monumentală de absolvire a fost pe o temă istorică ucraineană: „Sursa eternității la Kiev”, mai povestește Hanna.
„Eu și Pavel lucrăm în proiecte comune, avem și proiecte individuale, avem comenzi, expoziții. De exemplu, încă din 2020 am lucrat la o serie de tablouri, cu genericul „Grădinile Moldovei”. Acum acest grupaj este expus la Castelul Mimi. Primăvara aceasta vom avea expoziții comune, prima va avea loc în aprilie, în România”, ne-a mai comunicat Hanna Kozeletska.
Arta are nevoie de pace pentru a înmuguri și a înflori
Sculptorul Pavel Obreja ne-a spus că una din realizările sale importante e tabla de șah sculptată, ,,Bătălia de la Vaslui”. Ideea de a face acest ansamblu de figuri de șah i-a venit în 2017, iar în 2020 a finisat proiectul. Acum acest set de șah se află la Castelul Mimi.
„În prezent, lucrez la o compoziție din două statui în mărime naturală care vor fi turnate în bronz. După finisare, le voi prezenta publicului. Primăvara pentru mine înseamnă renaștere, o nouă viață, ceva nou și unic de fiecare dată. În plus, eu cu Anna (așa îi spune Pavel Hannei) ne-am cunoscut primăvara, deci primăvara înseamnă și Dragoste”, ne-a mărturisit Pavel Obreja.
Sculptorul Pavel Obreja s-a născut pe 2 aprilie 1991 în satul Valea Perjei, raionul Taraclia. În 2011, a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, specialitatea sculptură (profesor Ioan Grecu), apoi a studiat la Facultatea Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (2011 - 2015). A participat la câteva expoziții de grup găzduite de Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, la Saloanele de Primăvară ale Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, la expozițiile Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, la expoziția de grup de la Centrul „Burganov” din Moscova și la expoziția „Pod de artă peste Prut” de la galeria „Alexandra’s” din București (2017) ș.a.
De asemenea, a participat la două ediții ale expozițiilor-concurs „Jann Alojzi Matejko” (Filarmonica Națională din Chișinău), lucrările sale „Bucium” și „Pace și Război” fiind distinse cu premiul I pentru sculptură. A obținut premii pentru sculpturile „Pruncucidere”, „Cătălina”, „Tandem” la câteva ediții consecutive ale expoziției-concurs „Noi: tineretul creator”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”