Hamas gata să elibereze toți ostaticii în schimbul unui armistițiu de cinci ani cu Israelul


Mișcarea islamistă palestiniană Hamas s-a declarat sâmbătă pregătită să finalizeze un acord prin care să elibereze toți ostaticii deținuți în Fâșia Gaza printr-o singură operațiune, alături de un armistițiu pe cinci ani cu Israelul. În paralel, Israelul a desfășurat noi atacuri în enclavă, soldate cu cel puțin 17 morți, conform relatărilor salvatorilor. O delegație a mișcării islamiste urmează să se întâlnească în Cairo cu mediatori egipteni pentru a căuta o soluție la conflictul ce devastează de un an și jumătate Fâșia Gaza, pornit după un atac al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.
Un oficial al Hamas, sub protecția anonimatului, a declarat că mișcarea este pregătită pentru un schimb de deținuți (ostatici israelieni și palestinieni) într-o unică operațiune și un armistițiu de cinci ani. Pe de altă parte, la 17 aprilie, mișcarea a respins o propunere israeliană care oferea un armistițiu de 45 de zile în schimbul eliberării ostaticilor capturați la 7 octombrie. Hamas dorește un acord complet care să includă încetarea ostilităților, retragerea trupelor israeliene, eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul deținuților palestinieni și ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, a reiterat sâmbătă un lider al mișcării, Taher al-Nunu, pentru AFP. Israelul, de asemenea, cere eliberarea tuturor ostaticilor și dezarmarea Hamas, pe care dorește să o distrugă. Mișcarea palestiniană refuză să-și depună armele.
NUMEROȘI DISPĂRUȚI SUB DĂRÂMĂTURI
Apărarea Civilă palestiniană a raportat că sâmbătă dimineața cel puțin 17 persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, unde Israelul și-a reluat războiul la 18 martie, după două luni de armistițiu, cu scopul de a constrânge Hamas să elibereze ostaticii. Zece dintre aceste persoane și-au pierdut viața în bombardarea unei case în orașul Gaza (nord), iar numeroși oameni au rămas sub dărâmături, a declarat purtătorul de cuvânt al Apărării Civile, Mahmoud Bassal.
Imagini de la fața locului arată palestinieni care taie structura metalică a clădirii cu polizorul la lumina lanternelor și scot cel puțin un corp dintre dărâmături. O fată cu capul bandajat, vizibil bulversată, se afla în interior. ”Toată lumea dormea împreună cu copiii, iar fără avertisment casa s-a prăbușit peste noi. Se striga și cei care mai puteau respira cereau ajutor, dar nu a venit nimeni”, a declarat un membru al familiei, Oum Walid al-Khour. ”Majoritatea victimelor erau copii, morți prin asfixiere din cauza bombardamentului”, a adăugat ea. Armata israeliană nu a comentat imediat. Salvatorii întâmpină dificultăți în operațiunile de căutare din cauza ”lipsei echipamentelor și mașinilor adecvate”, subliniază Bassal. Săptămâna trecută, armata israeliană a distrus 40 de utilaje de geniu, acuzând că erau utiizate de Hamas în activități ”teroriste”.
”BLOCADA TREBUIE SĂ SE TERMINEMĂ”
Israelul blochează de la 2 martie intrarea oricăror ajutoare umanitare în teritoriul palestinian devastat, ai cărui 2,4 milioane de locuitori, majoritatea fiind cel puțin o dată dislocați de conflict, sunt expuși foametei și penuriilor sanitare severe, avertizează ONU. Philippe Lazzarini, directorul Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA), a denunțat vineri ”o foamete provocată de către om și motivată politic”.
Această blocadă ”trebuie să se termine. Vieți depind de acest lucru”, a avertizat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.









































































