Guvernul SUSPENDĂ finanţarea lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chişinău
Guvernul a aprobat pe 15 octombrie curent propunerea Ministerului Finanţelor de rectificare bugetară pentru anul 2015 cu reducerea veniturilor cu 3,9% şi a cheltuielilor cu 4,6%, scrie portalul mold-street.com. Astfel, potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat urmează a fi diminuate cu 1 186 milioane de lei, iar cheltuielile - cu circa 1 590 milioane de lei.
„Veniturile şi cheltuielile sunt ajustate ca urmare a evoluţiilor macroeconomice recente şi prognozelor recente şi prognozelor până la finele anului, îngheţării temporare de către partenerii de dezvoltare a suportului bugetar extern, suplimentării ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale”, a menţionat Anatol Arapu, citat de sursă.
De asemenea, unul dintre domeniile cele mai afectate de rectificarea bugetară va fi complexul pentru combustibil şi energie. Astfel, cheltuielile pentru acest domeniu se vor diminua cu 395,2 milioane de lei sau cu 66,4% faţă de bugetul aprobat.
„Motivul principal pentru această reducere abruptă este „nefinalizarea lucrărilor de proiectare şi expertiză în anul curent şi cele ce ţin de construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău”, se arată în document. Astfel, Guvernul nu va mai aloca în acest scop 300 de milioane de lei”, precizează sursa citată.
Alte 122,6 milioane de lei nu vor fi alocate în Fondul de Eficienţă Energetică, „luând în consideraţie prezenţa soldurilor de mijloace financiare pe conturile de decontare”.
De notat că, zilele trecute, viceministrul Economiei Valeriu Triboi a declarat că lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău vor demara „în câteva luni”, cel mai probabil în primăvara anului 2016.
„În proces de finalizare se află studiul de fezabilitate, după aprobarea căruia vor demara proiectul tehnic şi lucrările propriu - zise”, a menţionat viceministrul. Potrivit acestuia, lucrările de construcţie se preconizează a fi finalizate în mai 2018. Costul total al proiectului este de 83 de milioane de euro, iar dacă R. Moldova va dori să devină o ţară tranzitară de gaz natural, este necesară construcţia unei staţii de comprimare, care va majora costul total al lucrărilor cu încă 30 de milioane de euro.
În acelaşi timp, Ministerul Economiei a anunţat că pe 14 octombrie, în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică, părţile au discutat realizarea proiectelor în sectorul energetic, în special pe segmentul de interconexiuni, aşa încât să fie respectaţi termenii de implementare stabiliţi în Memorandumul de înţelegere semnat de Guvernul României şi cel al R. Moldova, semnat la 21 mai 2015, notează mold-street.com.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”