Guvernul SUA trebuie să aștepte până în iunie 2024 pentru a intra în posesia terenului fostului Stadion Republican. Americanii vor să investească 250 de milioane de dolari în construcția noului sediul al AMBASADEI, dar APP nu poate stabili prețul
Președinta Maia Sandu a promulgat legea care permite Statelor Unite ale Americii să procure terenul fostului Stadion Republican din centrul capitalei, aflat în ruine din anul 2007, încă pe 13 mai 2022, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Întârzierea a fost determinată de faptul că Agenția Proprietății Publice (APP) nu a reușit într-un an și jumătate să asigure determinarea valorii terenului cu suprafața de 5,1814 ha. Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul R. Moldova și SUA privind achiziționarea terenului expiră pe 28 decembrie curent, iar Guvernul a decis astăzi, cu cinci zile înainte, să prelungească termenul până pe 30 iunie 2024. Totodată, SUA poate să mai beneficieze de un termen de șase luni în plus, dar trebuie să notifice Guvernul R. Moldova.
Potrivit directorului general al APP, Roman Cojuhari, Memorandumul adoptat anterior, care prevede cumpărarea de către SUA a terenului respectiv, rămâne în vigoare, doar că va fi prelungit până pe 30 iunie 2024. Până atunci, APP urmează să stabilească valoarea de piață a terenului.
Discuțiile dintre autoritățile moldovene și SUA cu privire la acordarea acestui teren pentru construcția viitorului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău au început în 2015. Acordul privind cedarea terenului a fost semnat la 12 iulie 2019 de Guvernul Filip, când era o dualitate de putere. Democrații lui Vlad Plahotniuc au vrut atunci să arate loialitate față de SUA, însă nu le-a reușit. În decembrie 2020, majoritatea formată din Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Partidul „Șor” au adoptat o lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, dar Curtea Constituțională a suspendat actul legislativ.
Amintim că discuțiile dintre autoritățile de la Chișinău și SUA au fost reluate la începutul anului 2022. În aprilie 2022, Guvernul a aprobat un Memorandum de înțelegere cu SUA privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA în republica noastră. Pentru a putea fi transmis cu titlul oneros, terenul pe care a fost amplasat Stadionul Republican, cu o suprafața de 5,1814 ha, a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al statului.
Acum, Agenția Proprietății Publice, prin intermediul unui evaluator certificat, va asigura determinarea valorii terenului și va negocia cu SUA prețul acestuia.
Anterior, Ambasada SUA a promis că pe o bună parte din acel spațiu va fi amenajat un parc. „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale R. Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului. După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică”, se arăta într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA în R. Moldova, făcut public pe 3 decembrie 2020.
Amintim că fosta componență a Consiliului Municipal Chișinău, unde fracțiunile Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Partidului Comuniștilor din R. Moldova și Partidul „Șor” dețineau majoritate, au propus desfășurarea unui referendum local cu privire la soarta stadionului.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”