Guvernul spune DA votului prin corespondență, cu anumite recomandări pentru Parlament
Constituția R. Moldova îi oferă Parlamentului competența exclusivă să reglementeze prin lege organică sistemul electoral, stabilind regulile de organizare și de desfășurare a procesului electoral, susține Guvernul, care este de acord cu propunerea majorității parlamentare de a pilota votul prin corespondență la alegerile prezidențiale din toamna curentă pentru cetățenii moldoveni stabiliți în SUA și Canada.
În Avizul la proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență, aprobat astăzi, Guvernul a făcut mai multe recomandări Parlamentului pentru a exclude ambiguitățile și a îmbunătăți documentul.
Mai exact, Cabinetul de miniștri a recomandat, printre altele, să fie indicate sancțiunile pentru nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență către alte persoane sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe, să fie descris integral procesul de verificare a identității persoanelor înregistrate pentru votarea prin corespondență, precum și să fie reglementat procesul de sesizare/ contestare a acțiunilor birourilor electorale ale secțiilor de votare sau ale participanților autorizați la scrutin.
Guvernul nu este de acord cu termenul „de cel târziu 21 de zile”, prevăzut în proiect, care „creează premise pentru apariția riscurilor de tergiversare a procesului de livrare a plicurilor în adresa alegătorilor înregistrați pentru votul prin corespondență”.
„Dacă din varii motive obiective, tipărirea buletinelor de vot prin corespondență va fi cu 21 de zile înaintea alegerilor, persistă riscul ca acestea să ajungă în misiunile diplomatice sau oficiile consulare cu 15 - 16 zile până la data sufragiului. Aici trebuie să se ia în calcul durata de 4 - 5 zile pentru livrarea poștei diplomatice cu rechizitoriul electoral la adresa misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare”, atrage atenția Guvernul.
CITIȚI și De ce votul prin corespondență va fi testat doar în Canada și Statele Unite. Vicepreședintele CEC, Pavel Postică: „Nu ar trebui să ne facem iluzii că va crește exponențial numărul de alegători, care vor utiliza această metodă de vot”
Totodată, Executivul recomandă stabilirea unor reglementări clare în vederea prevenirii riscului de fraudă și evidențierea măsurilor de împiedicare a influențării votului, dar și riscurilor de securitate. Totodată, autoritățile trebuie să țină cont de calculele prezentate de Comisia Electorală Centrală și necesitatea asigurării resurselor necesare procesului electoral, în contextul implicării complexe a personalului Ministerului Afacerilor Externe și a misiunilor diplomatice.
Menționăm că, potrivit inițiativei semnate de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, pentru a vota prin corespondență, moldovenii din Statele Unite ale Americii și Canada vor trebui să se înregistreze, în mod obligatoriu, pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau al serviciilor poștale obișnuite.
Opoziția a criticat inițiativa, afirmând că autoritățile trebuie să creeze condiții egale de vot pentru toți cetățenii din diasporă, nu doar pentru cei din SUA și Canada.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România