Guvernul sprijină restaurarea monumentelor cu fonduri din Cultură, deschizând accesul și pentru sectorul privat


Fondul național al Culturii va oferi sprijin financiar pentru restaurarea monumentelor din Republica Moldova. În cadrul ședinței de azi a Cabinetului de miniștri, au fost aprobate noi măsuri pentru protejarea patrimoniului cultural al țării.
Fondurile vor susține diverse activități: realizarea studiilor de fezabilitate, proiectarea intervențiilor necesare asupra monumentelor, lucrările de restaurare, conservare și consolidare, precum și activități de identificare, cercetarea, inventarierea și digitalizarea monumentelor. De asemenea, se va pune accent pe stabilirea unor zone de protecție pentru prevenirea degradării acestora.
Noutatea e că, pentru prima dată, atât persoanele fizice, cât și entitățile private pot accesa fonduri pentru proiectele de valorificare a patrimoniului. Statul va contribui financiar, stabilind sumele prin hotărârea Guvernului, bazându-se pe importanța și valoarea proiectelor.
Noile măsuri vor facilita intervenții mai eficiente asupra monumentelor și vor stimula atât implicarea comunității, cât și a sectorului privat.
În Republica Moldova există aproximativ 1800 de monumente istorice de tip arhitectural, 112 monumente de for public și peste 11.000 de monumente arheologice de importanță națională. În plus, mai sunt și monumente de categorie locală.











































































