Guvernul R. Moldova anticipează o sistare totală a livrărilor de gaze de către „Gazprom” în această iarnă și intenționează să solicite ajutor de la UE în sumă de 450 de milioane de euro
Prim-ministra Natalia Gavrilița intenționează să ceară țărilor din Uniunea Europeană, la Platforma de sprijin pentru R. Moldova, care va avea loc la Paris pe 21 noiembrie curent, un ajutor de 450 de milioane de euro.
Acest lucru ar urma să vină pe lângă pachetele de sprijin din acest an de la UE, Fondul Monetar Internațional și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare în valoare totală de 400 de milioane de euro.
Într-un interviu pentru „Politico”, șefa Guvernului a declarat că reducerea cantității de gaze livrată în R. Moldova ar putea reprezenta „50% din consumul de gaze în luna noiembrie”, iar posibilitatea ca „Gazprom” din Rusia să reducă aprovizionarea cu gaze în această iarnă este „foarte reală”.
Totodată, sursele tradiționale de aprovizionare cu energie electrică a R. Moldova s-au schimbat brusc în ultima lună, după ce Rusia a bombardat infrastructura critică din Ucraina, iar Transnistria a sistat livrările de energie pentru malul drept al Nistrului.
Criza energetică a forțat R. Moldova să cumpere energie electrică la un preț de patru ori mai mare decât până acum, cetățenii noștri fiind „o victimă colaterală” a războiului Rusiei pornit împotriva Ucrainei, a adăugat oficialul.
„Observam riscuri de securitate și anxietate crescute, observăm o pierdere a puterii de cumpărare și o pierdere a salariilor reale. (…) Suntem loviți mai mult de aceleași probleme pe care le au țările europene, dar, în același timp, suntem mult mai slabi pentru a face față acestor probleme. (…) Bineînțeles, acest lucru poate fi exploatat de diverse forțe”, a declarat Natalia Gavrilița.
Oficialul de la Chișinău a punctat că de pe urma acestor dificultăți profită „alianța pentru hoție și război”, în frunte cu Ilan Șor, ajutat de serviciile secrete rusești, așa cum au dezvăluit investigațiile jurnalistice și documente ale Departamentului SUA.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”