Guvernul oferă DETALII despre Platforma de Parteneriat, care va reuni peste 65 de delegații la Chișinău: „Ne dorim să CONECTĂM mai mult R. Moldova cu UE, să conturăm mai multe investiții în infrastructură, să reducem vulnerabilitatea energetică”
Platforma de Parteneriat pentru R. Moldova, care va reuni marți, 17 septembrie, la Chișinău peste 65 de delegații străine, are drept scop atragerea investițiilor în infrastructură, reducerea vulnerabilității energetice și costurilor ridicate prin investiții în eficiență energetică și impulsionarea creșterii economice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
„La noi, la moldoveni, avem o vorbă: Spune-mi cine sunt prietenii tăi și am să-ți spun cine ești tu. Or, noi, la ediția a cincea a Platformei de Parteneriat ne dorim, la modul concret, să conectăm mai mult R. Moldova cu Uniunea Europeană (UE), ca să conturăm partenerilor intenția noastră de a face mai multe investiții în infrastructură, să reducem vulnerabilitatea energetică și costurile ridicate prin investiții în eficiență energetică. Asta înseamnă să avem clădiri care irosesc mai puțină energie, astfel încât cetățenii să plătească mai puțin la facturi și să impulsionăm creșterea economică, de care toți avem nevoie, deoarece o economie sănătoasă este cea care generează creștere, în pofida provocărilor legate de război”, a menționat astăzi Daniel Vodă, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.
Potrivit lui Vodă, organizarea acestei reuniuni denotă că R. Moldova este un „partener credibil și un furnizor de securitate”.
„O dată în plus dovedim că R. Moldova este cu adevărat un furnizor de stabilitate, un stat în care noi construim democrația și transformăm oportunitățile în bunăstare pentru fiecare cetățean. R. Moldova se schimbă. În edițiile precedente, R. Moldova era un stat expus la vulnerabilități și aveam nevoie de sprijin urgent pentru a face față consecințelor nefaste ale războiului din regiune. Acum, odată ce ne consolidăm eforturile și ne integrăm mai eficient în spațiul european al păcii și bunăstării, nu mai suntem cei care doar cerem fără a oferi nimic în schimb. Suntem parteneri credibili pentru statele care participă la această inițiativă. Dacă vrem ca republica noastră să fie ancorată pe un făgaș de stabilitate și unitate, trebuie să depunem toate eforturile împreună cu prietenii noștri pentru a defini prioritățile și a rezolva problemele treptat”, a punctat Daniel Vodă.
Cele peste 65 de delegații vor sosi marți la Palatul Republicii, începând cu ora 7:30. În debutul platformei, vor avea loc semnări de memorandumuri de înțelegere și pachete financiare cu diverse organizații, cum sunt, de exemplu, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Agenția Americană pentru Dezvoltare Internațională (USAID), dar și parteneri din Germania, UE, Norvegia, Canada etc.
Platforma are loc sub patronajul premierului Dorin Recean, care va deschide evenimentul, iar președinta Maia Sandu va susține un discurs în fața participanților.
În cadrul reuniunii de la Chișinău vor lua cuvântul vicepremierul Dumitru Alaiba, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Energiei, Victor Parlicov, și secretarul general al Guvernului, Artur Mija, dar și șefii delegațiilor străine.
Amintim că Platforma de Sprijin pentru R. Moldova a fost constituită de România, Germania și Franța, ai căror miniștri de Externe vor fi mâine la Chișinău. În cadrul acestui format au fost făcute până în prezent donații de milioane de euro pentru a ajuta statul nostru să depășească crizele provocate de invazia Rusiei asupra Ucrainei.
TOP NAȚIONAL: Olivia Sanduleac, vameșul anului 2024: A depistat, împreună cu Amy, una dintre cele mai mari cantități de droguri, ascunse în trimiteri poștale
Parlamentarii au plecat pentru o lună în vacanță
Motivul ,,foarte evident" pentru care adolescenții nu mai citesc: nu este vorba doar despre telefoane