Guvernul, obligat să facă rezerve de gaze naturale în fiecare an, până la data de 1 noiembrie: Stocuri de cel puțin 15% din consumul mediu anual
Guvernul R. Moldova va fi obligat să stocheze în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, volume de gaze naturale în instalațiile de stocare din alte țări, părți ale Comunității Energetice, și din statele membre ale Uniunii Europene.
Capacitatea de stocare trebuie să corespundă unui nivel de cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova, racordați la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de sistem licențiați, determinat pentru ultimii 5 ani.
Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat astăzi în prima lectură de către deputați, care are drept scop sporirea rezilenței sistemului energetic din R. Moldova.
Astfel, pentru a îndeplini această obligațiune, Guvernul urmează să identifice un furnizor de gaze naturale sau un trader, care dispune de experiență în efectuarea tranzacțiilor și stocarea gazelor naturale. Cantitatea de gaze naturale care urmează a fi stocată va fi stabilită de către Guvern.
Totodată, inițiativa stabilește condițiile în care consumatorii finali pot beneficia în continuare de prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în cazul în care decid să-și schimbe furnizorul.
Recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că Republica Moldova are suficiente stocuri de gaze naturale ca să iasă cu bine din această iarnă. Mai exact, R. Moldova are stocate în depozitele din România și Ucraina aproximativ 650 de milioane de metri cubi de gaze.
Autoritățile au început să stocheze gaze naturale în depozitele subterane din România și Ucraina începând cu anul 2022, după ce „Gazprom” a decis unilateral să micșoreze cantitatea de gaze ce urma s-o livreze R. Moldova, în conformitate cu prevederile contractului semnat cu „Gazprom”.
Secția ATI a Spitalului raional Cimișlia, modernizată: Echipament medical performant și reparații în valoare de 5,8 milioane de lei
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh