Guvernul lansează expoziția dedicată victimelor foametei din 1946-1947: lecții de istorie pentru o Moldovă unită și liberă


19 aprilie 2025 - În a treia sâmbătă din aprilie, în țara noastră sunt comemorate victimele foametei din anii 1946–1947. După verile secetoase din 1946, regimul sovietic a lăsat în lipsă de hrană mii de oameni, în urma unei politici de impunere a cotelor mari de livrări agricole și confiscării resurselor alimentare, condamnând astfel populația la foame.
Guvernul, împreună cu Agenția Națională a Arhivelor, a inaugurat o expoziție ce prezintă cauzele, amploarea și consecințele foametei organizate de regimul sovietic. Aceasta are loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală.
Premierul Dorin Recean a subliniat că „regimul sovietic a desfășurat acțiuni conștiente și inumane, golind podurile și luând totul pâna la ultimul grăunte. Este esențial să ne amintim trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă. Să construim pe lecțiile trecutului un viitor în care demnitatea umană, respectul pentru viață și libertatea sunt valori fundamentale”.
Expoziția poate fi accesată și online, fiind gândită ca un instrument educativ și de reflecție.
Între 29 aprilie și 6 mai 2025, Ministerul Educației și Cercetării organizează Săptămâna Comemorării Foametei în toate instituțiile de învățământ. Ministerul Culturii a pregătit un program divers pentru instituțiile culturale din țară: muzee, colective artistice, teatre.
Muzeul Național al Literaturii Române, cu ajutorul Ministerului Culturii, găzduiește evenimente culturale și educaționale - lecturi publice, mărturii, dezbateri, alături de scriitoarea Larisa Turea, autoarea Cărții foametei, și istorici locali.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează expoziții tematice în localități precum Ivancea (Orhei), Edineț și Fălești, pentru a face cunoscute lecțiile trecutului tuturor generațiilor.
Autoritățile locale din întreaga țară rememorează acest capitol tragic din istoria noastră prin activități organizate la nivel local cu participarea comunităților din sate și orașe.
Conform istoricului, aproximativ 123.000 de persoane au pierit prin înfometare în perioada decembrie 1946 - august 1947. Alte circa 400.000 de persoane au fost sever afectate de malnutriție.









































































