Guvernul îi salvează pe „ostaticii judecătoarei” din Căușeni, dar vrea să-și RECUPEREZE banii alocați
Cei peste 300 de angajați ai primăriei și ai celor șapte grădinițe din or. Căușeni, care nu și-au mai primit salariile de trei luni, au fost salvați de Guvern, care a decis astăzi să acorde Consiliului raional Căușeni suma de 1 147 000 de lei. În același timp, premierul vrea ca banii acordați de Guvern să fie recuperați.
„Nu mi se pare normal ca unii judecători, cărora li s-au atribuit loturi de pământ, să primească și apartamente. În Căușeni, o doamnă a primit 40 de mii de euro, iar alta - 27 de mii de euro”, a declarat astăzi Leancă în cadrul ședinței Executivului.
Premierul a cerut explicații de la directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetraru, dar și de la ministrul Justiției, Oleg Efrim.
Chetraru a precizat că CNA știe despre aceste cazuri, dar a dat vina pe Primăria din Căușeni. „Astfel de cazuri au loc nu doar la Căușeni, dar în mai multe localități ale R. Moldova, inclusiv în municipiul Chișinău. Totuși, spre deosebire de Căușeni, autoritățile publice locale au luat atitudine și au contestat ordinele de atribuire a banilor pentru procurarea apartamentelor pentru judecători, procurori etc. Ne vom clarifica de ce autoritățile publice locale nu au luat atitudine vizavi de aceste cazuri”, a menționat directorul CNA.
Potrivit lui Chetraru, CNA nu poate să tragă la răspundere judecătorii respectivi, dar e de părere că există motive suficiente ca ei să nu mai activeze în sistemul judecătoresc.
La rândul său, Oleg Efrim l-a informat pe premier că Ministerul Justiției a sesizat Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii în privința acestui caz, dar Colegiul a decis să nu o penalizeze pe judecătoarea Nichitenco. „În acest caz, vorbim despre bun-simț. Din moment ce primăria i-a acordat anterior un teren, este imoral să ceri mai târziu și casă. Totuși, a existat până în 2010 o lege care le permitea judecătorilor care au mai mult de zece ani lucrați în sistem să ceară de la autoritățile locale asigurarea cu spațiu locativ. Am abrogat această lege, dar ea a mai produs efecte juridice în câteva cazuri. Este regretabil că din cauza acestei situații au de suferit sute de persoane”, a spus Efrim.
De menționat că Judecătoria din Căușeni a blocat, la începutul acestui an, conturile primăriei, pe motiv că autoritatea publică locală a refuzat să îi plătească președintei Judecătoriei Căușeni, Veronica Nichitenco, prețul unui apartament pe care magistrata l-a pretins în judecată (504 000 de lei). Judecătoarea a rămas tare pe poziții chiar dacă familia sa deține două case și patru terenuri, iar Primăria Căușeni i-a mai dat un lot de pământ în 2006.
Aproape concomitent cu Veronica Nichitenco, cu cererea de a fi asigurată cu spațiu locativ s-a adresat în judecată și fosta președintă a Judecătoriei Căușeni Aurelia Parpalac. Instanța de judecată a dispus în cazul ei încasarea a 40 de mii de euro din contul primăriei localității. Banii au fost alocați în urmă cu doi ani. Cu toate acestea, judecătoarea, care astăzi activează la Curtea de Apel Bender, nu indică în declarația sa de avere că și-ar fi procurat vreo locuință în ultimii doi ani.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani