Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”
Procesul de urmărire, identificare, sechestrare și confiscare a bunurilor obținute ilegal va fi îmbunătățit.
Un proiect de lege aprobat astăzi de Guvern stabilește clar sarcinile fiecărei instituții implicate în acest proces și prevede posibilitatea confiscării unui bun echivalent sau a contravalorii lui, atunci când confiscarea bunului infracțional este imposibilă.
De asemenea, documentul prevede confiscarea avantajelor obținute din bunurile infracționale, chiar dacă persoana este eliberată de răspundere sau de pedeapsă penală.
De asemenea, în premieră va fi reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate.
„Va exista și posibilitatea de deposedare de bunuri a terților, dacă persoanele știau sau ar fi trebuit să știe că bunurile provin din activitate infracțională sau că le-au fost transferate pentru a evita confiscarea. De asemenea, de la terți vor fi confiscate bunurile al căror control efectiv este deținut de persoana urmărită penal sau condamnată”, a explicat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„În felul acesta, vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate în cauzele penale, dacă aceste mijloace aparțin direct sau indirect infractorilor și corupților”, a completat prim-ministrul Dorin Recean.
Totodată, a fost specificat intervalul de timp pentru care urmează să se ia în calcul valoarea bunurilor dobândite - 5 ani înainte sau după momentul săvârșirii infracțiunii și până la data emiterii actului de sesizare a instanței.
Proiectul mai prevede că, în cazul infracțiunilor care generează beneficii economice ce depășesc 14 mii de euro, odată cu începerea urmăririi penale, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracționale va efectua investigații pentru a identifica bunurile dobândite ilegal. Agenția urmează să țină evidența unică a tuturor bunurilor sechestrate și confiscate.
Este revizuit și mecanismul de executare, astfel încât executarea hotărârilor de confiscare și reparare a prejudiciului cauzat statului și compensare a cheltuielilor de judecată va fi realizată expres de către Serviciul Fiscal de Stat, cu ajutorul executorilor judecătorești și a Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale.
Guvernul a prelungit până în martie 2025 obligația de serviciu public pentru „Energocom”: „ Acest lucru va permite realizarea achizițiilor zilnice pentru acoperirea consumului de energie electrică, inclusiv la prețuri preferențiale din România”
Guvernul aprobă lista personalităților cărora le va fi acordat Premiului Național, ediția 2024: Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, printre câștigători
De ce se scumpesc gazele? Explicația ministrului Energiei