15:49:59 27.11.2024
Stiri

Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”

Actualitate 27.11.2024 13:44 Vizualizări265 Autor: ZiarulNational
Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”


Procesul de urmărire, identificare, sechestrare și confiscare a bunurilor obținute ilegal va fi îmbunătățit.

Un proiect de lege aprobat astăzi de Guvern stabilește clar sarcinile fiecărei instituții implicate în acest proces și prevede posibilitatea confiscării unui bun echivalent sau a contravalorii lui, atunci când confiscarea bunului infracțional este imposibilă.

De asemenea, documentul prevede confiscarea avantajelor obținute din bunurile infracționale, chiar dacă persoana este eliberată de răspundere sau de pedeapsă penală.

De asemenea, în premieră va fi reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate.

„Va exista și posibilitatea de deposedare de bunuri a terților, dacă persoanele știau sau ar fi trebuit să știe că bunurile provin din activitate infracțională sau că le-au fost transferate pentru a evita confiscarea. De asemenea, de la terți vor fi confiscate bunurile al căror control efectiv este deținut de persoana urmărită penal sau condamnată”, a explicat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„În felul acesta, vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate în cauzele penale, dacă aceste mijloace aparțin direct sau indirect infractorilor și corupților”, a completat prim-ministrul Dorin Recean.

Totodată, a fost specificat intervalul de timp pentru care urmează să se ia în calcul valoarea bunurilor dobândite - 5 ani înainte sau după momentul săvârșirii infracțiunii și până la data emiterii actului de sesizare a instanței.

Proiectul mai prevede că, în cazul infracțiunilor care generează beneficii economice ce depășesc 14 mii de euro, odată cu începerea urmăririi penale, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracționale va efectua investigații pentru a identifica bunurile dobândite ilegal. Agenția urmează să țină evidența unică a tuturor bunurilor sechestrate și confiscate.

Este revizuit și mecanismul de executare, astfel încât executarea hotărârilor de confiscare și reparare a prejudiciului cauzat statului și compensare a cheltuielilor de judecată va fi realizată expres de către Serviciul Fiscal de Stat, cu ajutorul executorilor judecătorești și a Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md