Guvernul de la Chișinău, reacție la noul plan al Rusiei, dezvăluit de „Kommersant”: „Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în R. Moldova”
Autoritățile R. Moldova nu au fost informate despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ce publicația „Kommersant”, loială Kremlinului, a scris astăzi că Federația Rusă ar putea relua livrările de gaze către Transnistria prin conducta alternativă „Turkish Stream” și prin intermediul companiei „Ozbor Enterprises” din Cipru.
„Pentru autoritățile de la Chișinău este evident că Rusia se află în spatele oricărei soluții speculative propuse de Tiraspol sau promovate de presa federală de la Moscova. Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în Republica Moldova. În fiecare zi, Federația Rusă, regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente. Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi - Gazprom să livreze gazele naturale către Moldovagaz, conform contractului. Rusia creează, prin Gazprom, soluții artificiale și inventează probleme care nu există. În acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă”, a comentat Daniel Vodă.
CITIȚI și Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului
Aceeași sursă a precizat că Guvernul a solicitat oficial, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană.
„Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională”, a punctat Vodă.
Amintim că autoritățile de la Chișinău au propus anterior ca „Moldovagaz” să achiziționeze gaze naturale de pe bursa din Republica Moldova și să-l livreze în regiunea transnistreană.
„Acest lucru este posibil imediat, dacă întreprinderea Tiraspoltransgaz plătește pentru acest gaz. Din prima zi a șantajului energetic rusesc, Chișinăul continuă să propună și să ofere ajutor și rămâne deschis pentru asigurarea livrărilor legale. Rusia, însă, ține ostatici oamenii din stânga Nistrului în frig și întuneric, provoacă o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza Republica Moldova”, a mai arătat Daniel Vodă.
Ziarul „Kommersant” a scris miercuri că gazele rusești ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie curent, după ce „Ozbor Enterprises” a rezervat capacitatea de 3,1 milioane de metri cubi de gaze pe zi până la punctul de intrare „Strandja-2”, situat la granița dintre Turcia și Bulgaria.
După liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și „Kommersant” vorbește despre „ajutor umanitar” din partea Rusiei pentru Transnistria, estimat la 160 de milioane de dolari.
Zilele trecute, pretinsele autorități transnistrene i-au solicitat Chișinăului ca plata pentru gazele naturale livrate în Transnistria, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii intermediare, iar autoritățile constituționale vor să verifice dacă acestea nu sunt supuse sancțiunilor internaționale.
Precizăm că Transnistria nu a achitat niciodată pentru gazele livrate de „Gazprom”, datoriile cifrându-se la circa 11 miliarde de dolari. „Gazprom” a refuzat să mai livreze gaze în stânga Nistrului de la 1 ianuarie curent, după ce Ucraina a interzis tranzitul pe teritoriul său, în pofida contractului în vigoare pe care l-a semnat cu „Moldovagaz” și prin care s-a obligat să aducă gazele până la hotarul nostru. Autoritățile de la Chișinău au declarat că nu au împiedicat niciodată livrările de gaze rusești către Transnistria, inclusiv prin rute alternative.
Potrivit legislației R. Moldova, gazele pot fi livrate în Transnistria prin intermediul „Moldovagaz”.
IMPORTANT! Decorațiunile de pe prăjituri pot transforma un desert atrăgător într-un adevărat pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii
Energia electrică necesară pentru malul drept al Nistrului, asigurată și pentru ziua de joi: Cea mai mare parte a curentului o aducem din România
Guvernul de la Chișinău, reacție la noul plan al Rusiei, dezvăluit de „Kommersant”: „Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în R. Moldova”