Guvernul de la Chișinău, despre așa-zisul scrutin prezidențial de duminică din Transnistria: Astfel de „alegeri” NU pot fi recunoscute și sunt considerate NULE din punct de vedere juridic
Așa-numitele „alegeri prezidențiale”, programate să aibă loc duminică, pe 12 decembrie curent, în regiunea transnistreană, „se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova”.
„Reiterăm poziția Guvernului Republicii Moldova că astfel de „alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic. Subliniem că asemenea exercițiu „electoral” se desfășoară în condiții de nerespectare a standardelor democratice internaționale, cazuri de suprimare sistemică a libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, prezenței unei cenzuri informaționale dure în regiune și altor încălcări ale drepturilor omului”, se arată într-o declarație a Executivului R. Moldova.
Autoritățile din R. Moldova îndeamnă partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de observatori electorali sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor „alegeri”.
„Asemenea acțiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, încheie declarația Guvernului de la Chișinău.
Menționăm că la așa-zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria vor participa pretinsul lider al republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, și așa-numitul deputat consiliului raional Grigoriopol, Serghei Pînzari.
În total, cinci persoane şi-au depus actele pentru înregistrarea drept candidaţi la așa-zisa președinție transnistreană, însă una şi-a retras ulterior cererea, iar altor două li s-a refuzat înregistrarea, deoarece nu au reuşit să strângă numărul necesar de semnături din partea susținătorilor lor.
Analiștii întrevăd victoria lui Krasnoselski la acest exercițiu electoral ilegal din regiunea separatistă a R. Moldova, controlată de facto de Rusia. La așa-numitele „alegeri prezidenţiale” din 2016, Krasnoselski a câștigat din primul tur în fața lui Evgheni Şevciuk, fostul lider autoproclamat al acestei regiuni separatiste.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei