Guvernul Chicu, SALVAT de PD. Partidul lui Pavel Filip ANULEAZĂ orice fel de consultări pentru formarea unui nou GUVERN și se raliază la poziția lui Igor Dodon
Partidul Democrat (PD) nu este dispus, deocamdată, să poarte discuții cu Platforma „DA” și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în vederea demiterii Guvernului Chicu și învestirea unui nou executiv asumat de formațiunea lui Andrei Năstase.
„PD nu a adoptat, în cadrul forurilor sale statutare, nicio decizie privind demiterea actualului guvern sau instalarea unui guvern nou. Potrivit statutului PD, orice decizie privind iniţierea unor consultări sau constituirea unor alianţe poate fi luată de Biroul Executiv al partidului, Consiliul Politic Naţional al partidului sau Congres”, precizează democrații, care astăzi urmau să se întâlnească la Parlament cu reprezentanții PAS și Platforma „DA”.
Potrivit democraților, dacă există discuţii între unii membri ai PD cu reprezentanţi ai altor partide, acestea nu pot fi calificate drept „consultări pentru formarea unui nou guvern”.
În același context, democrații s-au raliat la poziția anunțată de președintele Igor Dodon vinerea trecută.
„PD este deschis pentru dialog cu toate partidele autentice din Parlament (PAS, PPPDA, PSRM). PD reaminteşte că deputaţii tuturor fracţiunilor parlamentare s-au angajat în Parlament să nu voteze niciodată un guvern alături de traseişti. Mai mult decât atât, PD nu vede nicio posibilitate de dialog cu echipa hoţilor de miliarde, reprezentate în Parlament de grupul Candu şi grupul Şor, şi regretă că anumite forţe politice sunt gata să discute cu aceste două grupări”, se mai arată în declarația PD.
Deputatul Igor Munteanu, unul dintre candidații la funcția de premier, a anunțat la finele săptămânii trecute că astăzi urmau să aibă loc consultări cu PD, în vederea demiterii Guvernului Chicu și învestirea unui nou executiv.
„Luni ne vom întâlni cu PD şi PAS, trebuie să atingem acel consens care să ne garanteze contextul politic. Ne-am întâlnit informal pe platformă parlamentară, nu vom accepta să mergem la diferite evenimente organizate la Preşedinţie, la Condriţa. Am avut discuţii cu PD. Nu este atât de complicat să avem 52 de voturi, când PAS ne va asigura numărul necesar de voturi şi împreună vom avea acordul PD şi „Pro Moldova” de a participa la acest exerciţiu”, a spus Igor Munteanu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Şi liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, a declarat același lucru. „Săptămâna viitoare vom avea consultări în trei - PAS, PPDA şi PD. Sper să avem mai multă claritate. Vom primi mai multe răspunsuri de la PD despre posibila viitoare garnitură guvernamentală. Guvernul dat (n.r. Guvernul Chicu) trebuie să plece, şi-a demonstrat incompetenţa, aroganţa. La scurt timp noi trebuie să avem un alt guvern. Întrebarea este alta. Cu cine votăm alt guvern, care trebuie să fie unul pe sprânceană. Deocamdată, ceea ce spun colegii de la PPDA că PAS nu s-a decis este fals. Ei nu au răspuns – cu cine numim un nou guvern, care va fi rolul PD în acest proces – nu avem răspuns la această întrebare”, a spus Igor Grosu.
De partea cealaltă, liderul deja partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu, a declarat astăzi că fără voturile formațiunii sale nu poate fi vorba de învestirea unui nou executiv.
„Fără „Pro Moldova”, de astăzi înainte, nu se va realiza nimic ce ține de viața politică din R. Moldova. Și nu mă refer în cazul de față doar la numărul de deputați, ci la expertiza și la experiența pe care o au colegii noștri în diferite domenii. „Pro Moldova” va juca un rol important în viața politică și nu doar. Vom ajunge la discuții în privința creării unei platforme parlamentare pentru răsturnarea acestui guvern și formarea unui executiv, care se va ocupa, cu adevărat, cu administrarea corectă a țării. Discuțiile care au loc acum în Parlament sunt mai mult de pregătire a viitoarelor negocieri pentru schimbarea guvernării. Ne referim, în primul rând, la un program de guvernare. Mai puțin contează culoarea politică a partidelor și mai puțin contează numele premierului sau celor care dețin portofolii de miniștri. Cel mai mult contează programul de guvernare și planul anticriză”, a declarat Candu.
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei